Hei ja tervetuloa Ritvalan lasten ja nuorten sivuille.  Sinua voi mietityttää moni asia meihin liittyen. Alla hieman tietoa siitä miksi Ritvalaan tullaan, millainen paikka Ritvala on ja mitä siellä tehdään.

Miksi lapsi tulee Ritvalaan?

Ritvalassa asuville lapsille on yhteistä se, että he eivät syystä tai toisesta voi asua kotona vanhempiensa kanssa. Jokaisen syyt ovat yksilölliset ja kunkin henkilökohtaiseen elämään liittyviä ja jokainen saa itse päättää, mitä haluaa tilanteestaan kertoa muille lapsille. Henkilökunta ei puhu sinun asioistasi toisille lapsille.

Millainen paikka Ritvala on?

Ritvala on iso omakotitalo joka rakennettu lastenkodiksi noin 60-vuotta sitten vuonna 1961. Ritvalassa asuu eri ikäisiä lapsia ja nuoria. Ritvalassa voi asua yhtä aikaa seitsemän lasta. Jokaiselle on omat huoneet. Ritvalassa on mahdollista harjoitella itsenäistymistä yläkerran huoneessa tai alakerran itsenäistymisasunnossa.

Ritvalassa on iso piha-alue, jossa voi muun muassa pomppia trampoliinilla, pelata jalkapalloa tai lämmittää rannassa olevaa saunaa. Rannassa voi myös uida aikuisen valvonnassa.

Oma huoneesi on sinua varten ja siellä voit viettää aikaa rauhassa. Muilla lapsilla ei ole lupaa tulla huoneeseesi, mikäli et halua. Saat sisustaa oman huoneesi omalla tavallasi. Halutessasi voit tuoda kotoa sinulle tärkeitä tavaroita huoneeseesi. Tarvittaessa voimme yhdessä ostaa sinulle mieluisia sisustustavaroita. Tärkeää on, että huoneesta tulee sinun näköisesti ja paikka missä sinä viihdyt.

Mitä Ritvalassa tehdään?

Huolehdimme täällä sinun perustarpeistasi ja hyvinvoinnistasi. Ritvalassa on aina ohjaajia paikalla, joiden puoleen voit kääntyä asioissasi. Lähtökohtaisesti pyrimme toteuttamaan sinun kanssa yhdessä toiveitasi. Tämä edellyttää sinulta sitä, että juttelet toiveistasi meidän kanssa. Muistathan kuitenkin, että aina kaikki ei ole mahdollista. Ritvalassa emme lähtökohtaisesti halua kieltää asioita, vaan pyrimme keskustelemalla löytämään yhteisen ratkaisun. Kuitenkin edellytämme sitä, että sovit aina asioista ohjaajan kanssa keskustellen, etkä tee asioita omin päin.

Ritvalaan muuttaessasi sinulle nimetään kaksi omaohjaajaa, jotka huolehtivat sinun asioista ja työskentelevät tukenasi. Omaohjaajan kanssa yhdessä suunnittelette omaohjaaja-päiviä, joina voitte tehdä sinulle mieluisia asioita ja ne voivat sijoittua Ritvalan ulkopuolelle.

Muutto Ritvalaan on iso muutos elämässäsi, mutta moni asia pysyy kuitenkin ennallaan. Perhe on tärkeä ja haluamme tukea teidän välistä yhteyttä. Asiakassuunnitelmaneuvottelussa sovitaan, miten voit kotona käydä. Läheisesi ovat tervetulleita vierailemaan Ritvalaan, kun niistä etukäteen sovitaan. Läheisten on mahdollista myös yöpyä Ritvalassa.

Ritvalassa on päivärytmi, jota kaikki noudattavat. Vaikka meillä onkin yhteiset aikataulut, voi jokaisella lapsella olla myös omia aikatauluja, joita tulee noudattaa. Näistä sovitaan aina ohjaajien kanssa. Päivärytmin avulla tuemme hyvinvointiasi. Ruokaa on tarjolla säännöllisesti. Ruokailuihin on tärkeää osallistua ja edes vähän maistaa ruokaa. Keittiön jääkaapissa on ruokailujen välissä tarjolla pientä välipalaa, mikäli nälkä yllättää. Kasvun ja kehityksen kannalta riittävä uni on tärkeää, joten yöt on rauhoitettu nukkumista varten. Nukkumaan menoajat on porrastettu ikävuosien mukaan.

Ritvalassa saat torstaisin oman huoneen siivouksen jälkeen viikkorahaa, jonka voit käyttää haluamallasi tavalla. Viikkorahan määrä määräytyy lastensuojelulaista ja sen määrä riippuu iästäsi.  Hankimme Ritvalasta sinulle tarvitsemasi vaatteet sekä harrastustarvikkeet ja hygieniatarvikkeet. Ostoksista kannattaa aina jutella omaohjaajiesi kanssa.

Kuvia Ritvalasta

SAM_2379

IMG_0041ritvla uusi3 600px


IMG_0042 ritvala uusi 4 600px IMG_0044 ritvala uusi 5 600px IMG_0046 ritvala uusi 6 600px