Tietoa lapsille ja nuorille Raunilasta

Tietoa lapsille ja nuorille Raunilasta

Hei ja tervetuloa Raunilan lasten ja nuorten sivuille! Sinua voi mieityttää moni asia meihin liittyen. Alla hieman tietoa siitä miksi Raunilaan tullaan, millainen paikka Raunila on ja mitä siellä tehdään

”Pääosin pyritään rauhallisuuteen, mutta pieni villitys kuuluu asiaan”
– Asiakaslapsi 15v. Raunilan arjesta

Miksi lapsi tai nuori tulee Raunilaan?

Kodinomaisen tunnelman luomiseksi Raunilassa vierailee välillä myös ohjaajien koiria!

Lapsia ja perheitä on monenlaisia ja syitä lapsen Raunilaan tuloon on yhtä monta kuin on lapsiakin. Kun lapsi tulee Raunilaan, tarkoittaa se, että jokin asia tarvitsee muutosta, jotta lapsen olisi hyvä olla. Raunilan aikuiset huolehtivat lasten läheisten kanssa, että jokaisen lapsen arki on turvallista. Myös  perhettä tuetaan ja yhdessä mm. sosiaalityöntekijöiden kanssa mietimme ratkaisuja tilanteen parantumiseksi. Raunilaan muuton jälkeen tuetaan lapsen ja hänen läheistensä yhteydenpitoa.

Useimmiten lapsen tulo Raunilaan pyritään ennakoimaan ja suunnittelemaan etukäteen, mutta välillä saapuminen voi tapahtua äkkiäkin. Ideaalitilanteessa lapsi ja hänen perheensä tulevat tutustumaan Raunilaan ja tapaavat lapsen tulevan omaohjaajan ennen kuin virallinen muuttopäivä sovitaan. Mukaasi voit ottaa omia vaatteitasi, tavaroita, kännykän, valokuvia ja muita tärkeitä tavaroita, kuten esim. oman tyynyn. Raunilasta saat kuitenkin kaiken sen, mitä elämän rullaamiseen, kuten sängyn, vuodevaatteet, hygieniatarvikkeet sekä turvalliset aikuiset kulkemaan vierellä. Toivottavasti jopa uusia ystäviä talon muista lapsista.

Sinun kanssasi tehdään suunnitelma yhdessä vanhempiesi ja sosiaalityöntekijäsi kanssa siitä, mitä tavoitteita sijoituksellesi asetetaan ja miten kotivierailut ja kotiharjoittelut sovitaan hoidettaviksi. Sitä, kuinka kauan aikaa kukin lapsi viettää Raunilassa, ei yleensä voida alkuun tarkkaan määritellä.  Jokainen lapsi on Raunilassa sen ajan, mikä on hänelle paras.

Millainen paikka Raunila on?

Raunila on iso omakotitalo rauhallisella alueella Jyväskylässä. Raunilassa jaetaan elämän ilot ja surut muiden lasten ja ohjaajien kanssa, mutta oma huone tarjoaa jokaiselle paikan rauhoittua itsekseen.

Raunilassa kunnioitamme toinen toistamme, keskustelemme ja teemme paljon asioita yhdessä.

Raunilassa on aina aikuinen paikalla. Päivällä on useimmiten 2-3 ohjaajaa, illalla kaksi ja yöllä yksi ohjaaja, joka valvoo lasten unta ja pitää huolen, että yö sujuu rauhallisesti.

Mitä Raunilassa tehdään?

Elämä Raunilassa on tavallista, arkista ja lapsilähtöistä. Tarjoamme lapsille ja nuorille turvallista arkea, tukea koulunkäyntiin ja harrastuksiin ja rajoja tarpeen mukaan.

Lapset käyvät arkisin omissa kouluissaan. Klo 16 on päivällinen ja viimeistään sen jälkeen peruskoululaiset pitävät läksärin eli tekevät läksyt ja valmistautuvat kokeisiin. Muina aikoina lapset voivat viettää aikaansa talossa tai muualla esim. kavereita tavaten tai harrastusten parissa. Lasten kanssa pidetään viikottainen yhteinen palaveri talon yhteisistä asioista.  Viikonloppuisin osa lapsista on usein kotiharjoittelussa ja paikalla olevien kanssa voidaan ulkoilla tai toteuttaa muita yhteisiä juttuja.  Lapset ottavat osaa kodin askareisiin mm. siivoamalla oman huoneensa  viikottain. Lapset saavat viikkorahaa iän perusteella. Omaohjaajan kanssa jokainen lapsi voi suunnitella kuukausittain yheistä tekemistä talossa, asumisharjoitteluyksiössä tai sitten muualla.

Tavoitteenamme on, että jos lapsella ei ole tullessaan  harrastusta, sellainen löytyisi tukemaan vapaa-ajanviettoa.

Koulujen loma-aikoina tehdään mahdollisuuksien ja lasten toiveiden mukaan retkiä uimarannoille ja laavuille, mutta myös muutamia kertoja vuodessa hiihtokeskuksiin, kylpylöihin ja johonkin huvipuistoon.