Tietoa lapsille ja nuorille

Tietoa lapsille ja nuorille

Tervetuloa Pärskeen nuorten sivulle! Sinua voi mietityttää moni asia, jos sijoittamistasi harkitaan Pärskeeseen. Alla tietoa siitä, miksi Pärskeeseen tullaan, millainen paikka Pärske on ja mitä siellä tehdään.

Miksi nuori tulee Pärskeeseen?

Nuorilla on erilaisia syitä, miksi he tulevat Pärskeeseen asumaan. Kun sinä ja perheesi tulette Pärskeeseen tutustumaan, tarkoittaa se sitä, että vanhempasi tarvitsevat apua siihen, että sinulla olisi hyvä olla. Pärskeessä ohjaajat auttavat sinua ja vanhempiasi tässä asiassa.

Joskus perheelle tai nuorelle tapahtuu asioita, jotka estävät kotona asumisen sekä tekevät surulliseksi, pelokkaaksi tai vihaiseksi. Pärskeessä asioista ja tunteista voi puhua sekä yhdessä miettiä, miltä asiat tuntuvat ja mikä auttaisi juuri sinua.

Kaikki nuoret ja perheet ovat erilaisia sekä omanlaisiaan. Sinun, vanhempasi ja sosiaalityöntekijäsi kanssa tehdään suunnitelmaa siitä, mitä Pärskeessä tehdään,  miten sinua ja perhettä tuetaan, kuinka kauan ajatellaan sinun asuvan Pärskeessä ja miten sitä arvioidaan.

Millainen paikka Pärske on?

Pärskeessä asutaan Vantaan Vantaanlaaksossa isossa kaksikerroksisessa talossa, jossa on seitsemän nuorten huonetta, iso olohuone, keittiö, pelinurkka, neuvotteluhuone, takkahuone, sauna, kodinhoitohuone ja työntekijöiden toimisto.

Pärskeessä asuu lisäksesi kuusi muuta nuorta. Lisäksi Pärskeessä on useita työntekijöitä (ohjaajia). Pärskeessä on aina ohjaaja paikalla, päivällä, illalla ja yöllä.

Jokaisella nuorella on nimetty omaohjaajatyöpari, joka vastaa nuoren arjesta ja työskentelystä sijoituksen aikana

Pärskeessä jokaisella lapsella on oma huone, jota saat sisustaa yhdessä omaohjaajan kanssa. Oma huoneesi on vain sinua varten. Yhteiset tilat ovat kaikkien käytössä.

Asuinkerroksessa on yksi WC ja kaksi kylpyhuonetta, alakerrassa sauna ja suihkutilat sekä yksi wc.

Pärskeen aikuiset tekevät ruokaa ja huolehtivat yhteisten tilojen siisteydestä. Nuorilla on työpareina omat viikoittaiset siivousvastuualueensa. Nuoret huolehtivat omien huoneidensa siisteydestä ja pyykeistään aikuisten avustamana tai tukemana.

Ennen Pärskeeseen muuttoa tulet mahdollisesti perheesi tai läheistesi kanssa tutustumiskäynnille Pärskeeseen. Pärskeessä pääset ohjaajan kanssa tutustumaan tulevaan huoneeseesi ja muihin yhteisiin tiloihin sekä toimintaamme.

Mitä Pärskeessä tehdään?

Pärskeessä käydään koulua, harrastetaan, leikitään, pelataan, ulkoillaan, syödään, nukutaan ja tehdään tavallisia asioita kuten kotonakin. Saat tavata ystäviäsi ja läheisiäsi. He voivat myös tulla Pärskeeseen käymään.

Sinä ja vanhempasi saatte tukea ja apua sellaisissa asioissa, joita juuri teidän perhe tarvitsee. Pärskeessä sinua kuunnellaan ja pääset vaikuttamaan arjen asioihin ja siten omiin tärkeisiin asioihin.

Keskiviikkoisin Pärskeessä pidetään yhteisökokous, jossa kaikki nuoret ja paikalla olevat aikuiset saavat kertoa mitä kuuluu ja esittää toiveita Pärskeen arkeen, hankintoihin ja tuleviin toimintoihin.

Aikuisuutta lähestyvä nuori pääsee harjoittelemaan itsenäistä asumista Pärskeen pihapiirissä sijaitsevassa asumisharjoitteluyksiössä. Harjoittelujaksot aloitetaan ajoissa päiväseltään, pikkuhiljaa yön yli ja siitä kohti pidempiä harjoittelujaksoja.

Pääkuva: Jussi Helttunen

Pesäpuu ry:n vertaisarviointi 2019:

Pesäpuu_ry_VertaisarvioinninKooste_Pärske2019

Kuvia Pärskeestä

Pärske talo 600px

Pihamaja 600px

keinu 600px

Pärske neuvotteluhuone 2 600pxPärske oleskelutilaa 2 600px

Pärske olohuone 600pxPärske sauna 400px

Pärske takkahuone 600px

Pärske keittiö 400px