Työkalut tutustumisen tueksi

Työkalut tutustumisen tueksi

Millä mielellä lapsi on?

Yhteisen työskentelyn alussa on hyvä jutella siitä, millä mielellä lapsi tapaamisiin itse tulee ja millaisia tunteita tapaamisen aihe lapsessa herättää. Jos lapsi tulee vastentahtoisesti ensimmäiseen tapaamiseen, on tärkeää kuunnella myös se, ja antaa lapselle aikaa käsitellä ja ilmaista tunnettaan. Voitte tutustumisen aikana etsiä yhteistä tavoitetta tapaamisille. Anna lapselle mahdollisuus vaikuttaa siihen, miten tutustutte toisinne. Tämä tulostettava työkalu tukee sinua ja lasta valitsemaan mielekästä tapaa.

Lapsen tunnelmia kannattaa aina kysyä. Yksinkertaisia ja helppoja tapoja ovat esimerkiksi hymynaamat, joista lapsi voi osoittaa sopivaa. Myös asteikkokysymykset 1-10 on todettu toimivaksi. Erilaisia kortteja tunteiden ilmaisun tueksi on paljon. Pesäpuun Nalle- ja säätila -kortit ovat monen lapsen kanssa hyväksi havaittu ja monipuolinen työväline.

Löydät myös maksuttomia tulostettavia tunnekortteja:

Tukiliiton maksuttomat ja tulostettavat Mahti -tunnekortit löydät täältä »
Suomen Mielenterveys ry:n tunnekortit löydät täältä »

Lapsen tunnelmia kannattaa kysyä yksittäisen tapaamisen sekä työskentelyn alussa ja lopussa. Näin voit huomata myös mahdollisen muutoksen.

NELIKENTTÄ: MINULLE TÄRKEÄÄ

Tämän lomakkeen avulla voitte jutella lapselle tärkeistä ihmisistä, tekemisistä, asioista ja paikoista. Voit pyytää lasta kertomaan, valitsemaankuvista, piirtämään tai kirjoittamaan. Tätä työkalua voit hyödyntää syventäessäsi ymmärrystä myös “Tavoita lapsen kokemuksia” -vaiheessa. Olennaista on, että kysymyksenasettelu on avoin. Kysy lapselta mitä hän tykkää tehdä sen sijaan, että kysyt harrastuksista tai ketkä ovat hänelle tärkeitä ihmisiä sen sijaan, että kartoitat vain perheenjäseniä tai määrität aikuisena keitä perheeseen kuuluu. Leikillisyyttä tehtävään voit yhdistää ottamalla  käsinuken, joka kyselee lapselta tai kertoo itsestään.

Lataa lomake »

ILON PÄIVÄ -KUVAKOLLAASI

Monet lapset aloittavat tutustumisen mieluiten kertomalla siitä, mistä tykkäävät ja mikä tuo heille iloa. Olemme käyttäneet yksinkertaista tapaa jutella lapselle iloa tuovista asioista. Tarvitset vain paperin, kyniä, kuvia, liimaa ja saksia.

Ilon päivä -tehtävässä lapsi voi kertoa, kirjoittaa, piirtää tai leikellä vaikkapa perhelehdistä kuvia asioista, jotka tekevät hänen päivästään iloisen. Monesti lapsen valitsemien kuvien kautta löydät myös lapselle mielekkäitä tapoja toimia – ”Ai sinä tykkäät piirtää ja pelata, niitä voimme tehdä näillä tapaamisillakin!” Ilon päivän kautta tulee luontevasti usein esiin myös se, mitkä asiat tai minkä asioiden puuttuminen, tekee päivästä ikävän.

Kuvia tehtävää varten saat:

  • Mainoslehdistä ja perhelehdistä
  • Pikku Kakkosen kommunikaatiokortit toimivat hyvinä kuvina, joista moni lapsi tykkää ja löytää sopivia. Ne on helppo tulostaa suoraan täältä »
  • Papunet Kuvapankista

TEKEMISEN KAUTTA TUTUKSI

Lasta havainnoimalla voit löytää lapselle mieluisan tavan kertoa itsestään ja tutustua. Lapset usein tekevät toiminnan aloitteita oman mielenkiintonsa mukaan. Tarttumalla niihin, voitte löytää helposti yhteisen tavan ilman sanoja ja tehtäviä.

Kokemuksemme mukaan monen lapsen mielestä ehdottomasti paras tapa tutustua on leikkiä ja pelata yhdessä lapsen kanssa. Lapset muistavat aikuiset, jotka leikkivät!