Työkalu: Taidot ja vahvuudet

Työkalu: Taidot ja vahvuudet

Vinkkejä työkaluista, joita hyödyntää vahvuuksien ja taitojen esille nostamiseen! 

Olennaista kaikessa tekemisessä on liikkeelle lähteminen siitä mitä toinen tekee tai sanoo sekä avoin mieli. Ei rajata ennalta taitoja vaan kuunnellaan, mikä on lapselle itselleen tärkeää.

Alle olemme koonneet sellaisia työkaluja, joita olemme itse käyttäneet havainnoinnin ja keskustelujen ohessa ja joista lapset ovat tykänneet. Niitä voi soveltaa omaan tekemiseen ja lapsiryhmään sopivalla tavalla!

1. Yhteistaideteos vahvuuksista jokaisen käden jäljellä!

Ota iso kartonki. Pyydä lapsia piirtämään oman käden tai jalan ääriviivat ja kirjoittakaa niihin asioita, joita lapsi osaa ja jotka lapsi kokee vahvuuksinaan. Lapsi voi koristella kuvat. Näin syntyy upea yhteistaideteos vaikkapa päiväkodin seinälle. Jokaiselle sormelle löytyy varmasti vahvuuksia ja teosta voitte myös yhdessä täydentää! Voit myös havainnoida lasta ja auttaa häntä löytämään omia vahvuuksiaan.

2. Vahvuus- ja voimarasiat

Vahvuusrasia. Ota mukaan pahvirasioita, kyniä, tarroja ja koristeteippejä. Lapsi/lapset koristelevat vahvuusrasioita ja voivat kuiskata tai kirjoittaa sen sisälle asioita, joissa ovat hyviä ja joita pitävät tärkeinä vahvuuksinaan. Myös lapselle tärkeät ihmiset voivat kirjoittaa asioita, joista iloitsevat lapsessa. Rasiaan on kiva kurkata sellaisena päivänä, jolloin olo tuntuu kurjalta.

3. Oman elämänsä tähti!

Lapsi saa koristella tähden haluamallaan tavalla. Tähden tekemisen lomassa on mukava jutella vahvuuksista yhdessä.  Millä tavalla lapsi loistaa muiden silmissä, mikä hänelle on asia, josta hän itsessään iloitsee!

4. Timanttitodistus

Tutustu lapseen ja havainnoi, mitä vahvuuksia ja taitoja hänellä on. Kiinnitä erityisesti huomiota siihen, mitkä näistä ovat lapselle itselleen merkityksellisiä ja millaisena lapsena hän haluaa tulla nähdyksi. Voit myös miettiä, onko jotakin hyvää, mitä lapsi ei itse ole vielä huomannut itsessään? Kirjoita huomiosi todistukseen, esimerkiksi: “Olet timanttia pelaamisessa” tai “Olet toisia huomioiva timantti”.  Timanttitodistuksen pohjan löydät tästä

5. Palkintopokaali

Anna lapselle mitali tai palkintopokaali hänen itse nimeämistään vahvuuksista tai taidoista esimerkiksi 1. tehtävän mukaisen työskentelyn päätteeksi. Voitte myös askarrella mitalit tai pokaalit lasten kanssa. Palkintoa antaessasi kerro lapselle, mistä “ansioista” hän sen saa. Tässä palkintojenjaossa jokainen lapsi on voittaja!

6.  Minun mielestäni -kuvien ilojen aurinko

Pyydä lasta miettimään, mikä häntä ilostuttaa itsessään. Voit käyttää tähän Minun mielestäni -kuvien ilojen aurinkoa ja pyytää lasta piirtämään tai kirjoittamaan ilostuttavat asiat siihen. Minun mielestäni -kuvat löydät tästä