Mikä luo toivoa ja turvaa?

Mikä luo toivoa ja turvaa?

Lasten näkökulmia toivosta ja turvasta

Perheväkivaltaa kokeneet lapset kertoivat ajatuksiaan toivosta ja turvasta Pelastakaa Lapset ry:n Reetta Kalliomeren ja Tampereen ensi- ja turvakoti ry:n Anne Tiaisen vetämässä kehittäjäryhmässä vuosina 2019 ja 2020. Ryhmään osallistui 7-12-vuotiaita perheväkivaltaa kokeneita lapsia. Tähän alle on koottu heidän ajatuksiaan siitä, mikä tuottaa heille toivoa ja turvaa. Voit lukea lisää kehittäjäryhmän toteutustavoista täältä. Englanninkielisen kuvauksen ryhmätoiminnasta löydät täältä.

Lapsella on ohittamaton oikeus sekä suojeluun että kuulluksi tulemiseen ja lasten kokemuksissa nämä usein myös tukevat toisiaan.

Lapset kertoivat keskustelujen ja taideteostensa kautta, että toivoa, turvaa ja iloa tuovat

  • ihmiset, jotka kannustavat ja joille voi kertoa kaiken
  • paikat, joissa ei tarvitse stressata tai pelätä mitään
  • tekeminen, joka tuo iloa ja helpottaa oloa

1) Ihmiset ja eläimet, jotka kannustavat ja lohduttavat ja joille voi kertoa kaiken

Lapset kertoivat, että on tärkeää, että on olemassa sellainen aikuinen, joka on läsnä ja jolle voi halutessaan puhua kaikesta. Monella tällainen aikuinen löytyi kotoa. Joskus myös työntekijät olivat sellaisia aikuisia, joille pystyi puhumaan melkein kaikesta ja tieto siitä, että aikuinen on lasta varten, oli tärkeää. Myös sisarukset ja ystävät mainittiin tärkeinä. Lemmikit olivat monelle tärkeitä lohdun ja turvan tuojia, sillä eläimet koettiin luotettavina rinnalla kulkijoina, iloissa ja suruissa. Vertaisuus toi lapsille myös mahdollisuuden tavata lapsia, joilla on samankaltaisia kokemuksia ja lasten mielestä se vähensi yksinäisyyden tunnetta.

Lapset puhuivat rakkauden ja ystävyyden tärkeydestä, sekä siitä, miten sitä voi osoittaa pienillä teoilla, kuten hymyillä, syliin ottamisilla tai yhdessä pelaamisella. Lapset halusivat myös jakaa välittäviä tekoja läheisilleen. Nämä välittämisen teot valavat uskoa siihen, että elämässä on sellaista hyvää, joka kantaa, vaikka rinnalla kulkisi myös vaikeita kokemuksia.

”Ne hymyilee lapsille ja kannustaa”

”Mulla on ollut hyviä kokemuksia äidistä, että siihen voi luottaa. Mitä, jos ei olisi sellaista? En tiedä, voisiko silloin luottaa keneenkään.”

”Ei oo nähty pitkään aikaan, mutta tiedän, että hän on aina siellä. Me viestitellään aika usein.”

 

2) Paikat, joissa ei tarvitse stressata ja joissa voi olla kevyt olo

Lapset toivoivat elämäänsä hauskoja hetkiä ja sellaisia paikkoja, joissa ei tarvitse stressata eikä pelätä ja täten on lupa olla oma itsensä. He kuvasivat, että kehittäjäryhmässä on ollut hauskaa ja on voinut tehdä mukavia asioita. Lapsilla oli myös myönteisiä kokemuksia ja turvallisuutta vahvistavia kokemuksia saamistaan palveluista. Vaikeiden asioiden käsittely voidaan tehdä lapselle mielekkäällä ja turvallisella tavalla. Lasten mielestä se, että aikuinen vaikka pelaa tai hassuttelee lapsen kanssa, auttaa.

Useimmille koti oli paikka, jossa oli turvallista olla. Turvallisessa kodissa ei tarvitse pelätä ja jokainen saa olla sellainen kuin on. Joskus jos kotona on ollut väkivallan takia liian pelottavaa, ulos lähteminen on auttanut. Monet toivoivat myös omaa huonetta, pihaa tai tilaa lemmikeille. Taideteosten kautta lapset kuvasivat myös luonnon tärkeyttä, toivon ja turvan antajina.

”Tiesin, että täällä voi puhua kaikesta.”

”Aikuinen voi ehdottaa lapselle jotain ja sit lapsi voi sanoa mikä tuntuu hyvältä.”

”Muistan sen Pupu-talon, jolla me aina leikittiin!”’

3) Asiat ja tekemiset, jotka tuovat iloa ja lohtua

Kehittäjäryhmän lapsilla yhteistä oli kiinnostus käsillä tekemiseen ja taiteeseen. Lapset kertoivat usein piirtävänsä, maalaavansa tai kuuntelevansa musiikkia, jos oli paha olo, mutta myös iloisina hetkinä. Muutkin asiat saattoivat tuoda lohtua vaikealla hetkellä. Esimerkiksi yksi lapsi kertoi, että lumikökkäreen potkiminen vihaisena oli hyvä ratkaisu, ettei potkisi eläimiä tai muita ihmisiä.

”Piirsin tämän ryhmän, koska tämä tuo mulle toivoa ja turvaa.”

”Nää koru tarvikkeet on ihania!”

”Maalaminen oli kivaa.”

TOIVON JA TURVAN TYÖKALU

Kehittäjäryhmän lapset ja aikuiset suunnittelivat yhdessä Toivon ja turvan-työkalun, jonka avulla lapsia kohtaavat aikuiset voivat tutustua lapsen ajatuksiin toivosta ja turvasta. Voit kysyä työkalun avulta lapselta: Kenelle sinä voit kertoa kaiken? Missä sinun on hyvä olla eikä tarvitse stressata? Mitkä tekemiset helpottavat oloasi?

Lataa toivon ja turvan työkalu tästä! Englanninkielisen työkalun voit ladata tästä!