Kokeilu: Lapset suunnittelemassa etäkokousta

Kokeilu: Lapset suunnittelemassa etäkokousta

Tavoite:  

Lapsi mukaan töihin -päivää ei voitu järjestää olosuhteiden vuoksi ja halusimme järjestää henkilöstön lapsille oman etäkokouksen sen sijaan. Tavoitteenamme oli kuulla lasten ajatuksia siitä, mitä kivassa etätapaamisessa voisi tapahtua.  

Toteutus: 

Aihe herätti innostusta ja kysyimme toiveita kokoukseen lapsilta vanhempien kautta. Kyselylinkki jaettiin intrauutisessa. Saimme sitä kautta muutaman toiveen mm. johtajan työhuoneen esittelyn, jonka toteutimme tapaamisessa. 

Etätapaamisessa oli mielestäni hyvä tunnelma ja lapset osallistuivat innokkaasti. Kokous oli toiminnallinen ja ohjelmassa esittäytymisten lisäksi mm. kysely siitä, mihin haluaisi vaikuttaa omassa elämässään. Meillä oli myös virtuaalitaiteen tekoa aiheesta Lapsen hyvä elämä. Apulaiskaupunginjohtaja oli tehnyt lyhyen työhuoneen esittelyvideon, kuten oli toivottu. Loppupuolella kaupunginjohtaja tuli mukaan juttelemaan lasten kanssa. Lopetimme lasten oikeuksien laulun tahtiin tanssien. Palautteen mukaan puolet vastaajista osallistuisi varmasti ja puolet ehkä uudelleen. 

Opit: 

Oivalsin, että kaikkea ei tarvitse tosiaan aikuisten kesken suunnitella vaan lapsilta voi myös pyytää ideoita heille suunnatusta tapaamisesta. Emme itse olisi keksineet esitellä johtajan työhuonetta! Lasten mukaan ottaminen ei myöskään vaatinut kovin paljon vaivannäköä, joten voisimme jatkossakin ottaa lapset entistä enemmän mukaan. Lasten arjen palveluissa osallisuutta tuetaan monin tavoin, mutta nyt hallinnossakin useammin kysymme lasten näkökulmia. Seuraavaksi kuulemme lasten ajatuksia uusista nettisivuista ennen kuin julkaisemme ne. Heillä saattaa olla sellaisia näkökulmia, joita emme itse ole ajatelleet.  

Kehittämiskokeilun teki Vantaan Kaupungin osallisuusasiantuntija Sanna Iranta yhdessä lasten kanssa.