Kokeilu: Juhlan suunnittelua lasten kanssa

Kokeilu: Juhlan suunnittelua lasten kanssa

Tavoite:
Ensi vuonna vietämme järjestömme 100-vuotis juhlavuotta ja lähdimme kysymään lapsilta perheiden vertaispäivän yhteydessä ajatuksia siitä, millainen heidän mielestään olisi unelmien lastenjuhla. Näitä lasten ideoita on tarkoitus hyödyntää lastenjuhlan suunnittelussa. 

Toteutus:  

Lapsia tavattiin perhepäivässä, jossa on mahdollisuus vapaa-ajan viettoon muiden perheiden kanssa. Suunnittelimme toiminnan niin, että lapset kiersivät omien vanhempien kanssa pisteet läpi ja jokaisella pisteellä oli erilaisia tarvikkeita kysymyksiin vastaamista varten. Näin ollen lapsi sai valita kirjoittaako, piirtääkö vai liimaako tarran kysymyksen kohdalle, mutta samalla myös vanhemmat olivat lapsen tukena ja pystyivät avustaa esim. kirjoittamisessa, mikäli avulle olisi tarvetta. 

 Kysymykset olivat: 

  • Missä unelmien lastenjuhla pidetään? 
  • Mitä unelmien lastenjuhlassa tehdään? 
  • Mitä unelmien lastenjuhlassa syödään? 
  • Lisäksi olimme tehneet Toiveiden puun, jonne sai laittaa mitä tahansa toiveita. 
  • Toimintapisteet olivat eri puolilla aluetoimistoamme ja lopuksi kiersimme kaikki pisteet läpi yhdessä lasten kanssa. 

Opit?  

Huomasimme, että lasten ajatusten kysyminen juhlien järjestämisestä on helppoa, kun on valmiina perhepäiväkonsepti, jonne lapset vanhempineen tulevat mielellään. Lasten ideoiden kuuleminen toimi oikein hyvin päivän teemana ja sen pystyi tekemään leikillisesti. Opimme, että lasten ideat saattavat olla valtavan mielikuvituksellisia ja kuitenkin helposti toteutettavissa. Emme olisi aikuisina itse keksineet näin hyviä ideoita! 

Kokeilun toteuttivat Nina Friman ja Leena Ruskomaa, Pelastakaa Lapset ry:stä yhdessä perhepäivään osallistuneiden lasten kanssa