Valokuvaus

Valokuvaus

Työkalu: Valokuvaus

Valokuvaus sopii menetelmänä esimerkiksi lapsiystävällisten tilojen ideointiin tai kehittämiseen sekä lapsen arjen ja lapselle tärkeiden asioiden kuvaamiseen.

1. Ota mukaasi kamera tai pyydä lapsia käyttämään omia kännyköitä, jos niissä on kamerat.

2. Aloita opastamalla kameroiden käyttöön. Jos teet tätä pienten lasten kanssa, on hyvä tehdä kuvauskierros yhdessä ja muistutella kulloisestakin kuvaustehtävästä. Isommat voivat kuvata itsekseen tai pienryhmissä. Tehtävän voi antaa myös ennen työpajaa tietylle lapsiryhmälle.

3. Esitä kuvaustehtävät, esim. ”Kuvaa itsellesi mieluisia paikkoja täällä”, ”Kuvaa paikka, josta et pidä täällä museossa”, ”Kuvaa asia, joka tuo iloa”, ”Kuvaa asia, josta et pidä.”, ”Kuvaa yksi asia, jonka haluaisit nähdä tai tehdä uudelleen”.

4. Kokoa kuvat kaikkien nähtäville esimerkiksi lattialle tai koneelle niin, että voitte katsella niitä yhdessä. Jos teetät kuvaustehtävän ennakkotehtävänä, voit sopia lasten kanssa myös yksilötapaamisia, joissa käytte kuvat läpi yhdessä.

5. Keskustele kuvista ja kuuntele, mitä lapsi haluaa niistä kertoa. Varmista, että tiedät syyn, miksi lapsi on ottanut tai valinnut kyseisen kuvan (pienikin asia, esimerkiksi lempiväri, saattaa olla syy valintaan ja tärkeä tieto, jotta virheellisiltä tulkinnoilta vältytään). Mieti, mikä sinua yllättää, ja tartu siihen.

Katso muut menetelmät »