Kuvakollaasi

Kuvakollaasi

Työkalu: Kuvakollaasi

Menetelmä sopii hyvin kaikenikäisille!

Kuvakollaasin kautta voit selvittää lasten mielikuvia, toiveita tai odotuksia erilaisista asioista: tiloista, työprosesseista, työntekijöistä.

  • Ota esille iso kartonki, kyniä, liimaa, lehtiä leikeltäväksi tai valmiiksi leikattuja tai tulostettuja kuvia.
  • Pyydä lasta tekemään teos aiheesta, johon kaipaat lapsen näkökulmaa esim. ”unelmien iltapäivä”, ”unelmien tapaaminen”,  ”mielikuva lastensuojelusta”. Sanojen tulee olla lapselle ymmärrettäviä. Ennen aloitusta voitte vielä yhdessä keskustella ja ihmetellä, mitä sana tarkoittaa lapselle ja samalla varmistua, että lapsi tietää, mistä puhutaan.
  • Katselkaa teosta yhdessä, kun lapsi tekee sitä tai kun se on valmis. Tee tarkentavia kysymyksiä, jotta ymmärryksesi syvenee, etkä tulkitse väärin: ”Miksi valitsit tämän kuvan?”, ”Mitä tässä kuvassa on tai tapahtuu?”, ”Mikä tässä kuvassa on erityisen tärkeää?” Kirjaa ylös lapsen sanoin.

Jos käytät menetelmää lapsiryhmän kanssa, voitte ripustaa teokset taidenäyttelyksi, jolloin lapset voivat katsella toistensa teoksia ja käydä niistä keskusteluja.

Vinkki:

Voit tehdä myös itse kuvakollaasin asioista, jotka liittyvät palveluun tai toimintaan ja pyytää lasta esimerkiksi hymynaamatarroilla merkitsemään ne kuvat, jotka ovat hänelle erityisen tärkeitä.

Katso muut menetelmät »