BULGARIAN AJANKOHTAISET KUULUMISET

Tiedote 10.5.2021

BULGARIAN AJANKOHTAISET KUULUMISET

Marjo ja Sirpa adoptiopalvelusta olivat videoyhteydessä viime viikon perjantaina ANIDO:on ja keskustelimme ANIDO:n johtajan Nelly Gantchevan kanssa adoptiotilanteesta ja näkymistä jatkossa. Nelly kertoi, että tänä keväänä pidettyjen parlamenttivaalien jälkeen enemmistöhallituksen muodostaminen epäonnistui ja maanantaina 10.5. nimitetään virkamieshallitus, joka toimii heinäkuussa pidettäviin uusiin vaaleihin saakka. Tämä tietää kahden viikon taukoa oikeusministeriön kokouksiin, joissa päätetään lapsiesityksistä. Virkamieshallituksen aikana sijoituskokouksia jatketaan kuitenkin entiseen malliin, sillä virkamieshallituksella ei ole valtuuksia muuttaa nykykäytäntöjä. Jatkossa kokouksia on tarkoitus pitää säännöllisesti kuukausittain ilman normaalia elokuun kesälomataukoa. Heti kun uusi oikeusministeri on astunut virkaan bulgarialaiset adoptiojärjestöt sopivat yhteisestä tapaamisesta ministerin kanssa.
Oikeusministeriön ylläpitämässä lapsirekisterissä lasten määrä on lisääntynyt, sillä EU:n rahoituksen loputtua kiinnostus sijaisperhetoimintaan on laskenut huomattavasti. Vastaavasti perhekodeissa (Family type Centereissä) on entistä enemmän lapsia ja lasten tiedot saadaan siirrettyä määräajassa oikeusministeriön lapsirekisteriin. Adoptiohakemusten määrä on jyrkässä laskussa, huippuvuosien noin tuhannesta hakemuksesta kokonaismäärä on pudonnut nykyiseen noin 400 hakemukseen. Bulgariasta adoptoidaan ulkomaille vuosittain noin 300 lasta, joten Nelly Gantcheva uskoo odotusaikojen viimein lyhenevän. Alkuvuonna ANIDO onkin hoitanut useita adoptiota lähinnä amerikkalaisiin perheisiin. Suomeen on tullut alkuvuonna kolme sisarussarjaa ja hakumatkat ovat sujuneet oikein hyvin. Samoin kaikilla yhteiselo lapsiperheenä on lähtenyt hyvin käyntiin. Nellyn arvio on, että ainakin loput perheemme, joiden hakemus on rekisteröity vuonna 2015, saavat lapsiesitykset tämän vuoden aikana. Yhteistyömme ANIDO:n kanssa jatkuu edelleen tiiviinä ja pandemian hellittäessä meillä on paremmat mahdollisuudet adoptioprosessien edistämiseen.
Maassa on kuitenkin poikkeustilanne näillä näkymin toukokuun loppuun asti. Koronarajoituksia on alettu purkaa hallitusti ja rokotettujen määrän lisääntyessä paremmat ajat ovat edessä. Seuraava Bulgarian tiedotustilaisuus pidetään etänä Teamsin kautta keskiviikkona 2. kesäkuuta klo 16 – 18. Tervetuloa kuulemaan silloin lisää Bulgarian adoptiotilanteesta!
Lisätietoja:
Marjo Mäenpää, kansainvälisen adoptiopalvelun esihenkilö, marjo.maenpaa@pelastakaalapset.fi, 040 520 4823
Sirpa Mäenpää, adoptiovastaava, sirpa.maenpaa@pelastakaalapset.fi, 050 433 1292