Apua ja tukea alaikäisenä ilman huoltajaa maahan tulleelle ja oleskeluluvan saaneelle nuorelle.

Tukiperhe on perhe, jonka kodissa nuori vierailee ja viettää yhteistä aikaa. Tapaamisia voi olla esimerkiksi iltaisin, viikonloppuisin ja joskus lomilla. Nuoret tarvitsevat tukiperhettä kotoutumiseen.

Pelastakaa Lasten Tukiperhe kotouttaa- toiminta on tarkoitettu noin 15- 21- vuotiaille nuorille, jotka ovat tulleet Suomeen alaikäisinä ilman huoltajaa ja ovat jo saaneet oleskeluluvan. Toiminta alkoi vuonna 2018 Työ- ja elinkeinoministeriön rahoittamana hankkeena.

Lue vapaaehtoisen tukiperheen ja toiminnassa mukana olevan nuoren kokemuksista »

Tukiperhe kotouttaa- toiminnassa

  • Nuori vierailee tukiperheen luona ja tapaa tukiperhettä säännöllisesti ja yhdessä sovitusti.
  • Tukiperhe auttaa ja tukee nuorta uudessa kotimaassa sekä kielen oppimisessa.
  • Tukiperhe auttaa nuorta kotoutumaan sekä muodostamaan sosiaalisia suhteita.
  • Tukiperhe kulkee nuoren rinnalla kohti aikuisuutta ja tukee häntä uudessa elämänvaiheessa. Nuori tarvitsee turvallisia, pysyviä ja välittäviä aikuisia rinnalleen.
  • Nuori saa mahdollisuuden tutustua suomalaiseen kotiin ja perheeseen.
  • Tukiperhe jakaa hienoja kokemuksia nuoren kanssa.

Toiminnan tavoitteena on tukea nuoria saamaan kontakteja suomalaiseen yhteiskuntaan.

Tukiperhe on tavallinen perhe

Oletko kiinnostunut nuorten ja erityisesti pakolais- ja turvapaikanhakijataustaisten nuorten auttamisesta ja halukas antamaan aikaasi nuorille? Tukiperheen tulisi sitoutua toimintaan vähintään vuodeksi, mutta monelle nuorelle tukiperhe on elämässä pidempäänkin. Tukiperheenä voi toimia lapsiperhe, lapseton perhe tai yksin asuva henkilö, monenlaisia perheitä tarvitaan. Tukiperheen aikuisten tulee olla yli 25 -vuotiaita ja perheen ihmissuhteiden ja elämäntilanteen tulee olla turvallisia ja vakaita. Etsimme luotettavia ja yhteistyökykyisiä perheitä.

Perheet saavat valmennuksen sekä tukea ja ohjausta toimintaan. Pelastakaa Lapset tarjoaa tukiperheille ja nuorille myös virkistäytymistä ja tukiperheille täydennyskoulutusta sekä vertaistoimintaa. Nuorille on tapaturmavakuutus. Tukiperheille maksetaan sopimuksen mukainen veroton kulukorvaus ja mahdolliset matkakulut.

Miten tukiperheeksi hakeudutaan?

Tule mukaan vapaaehtoiseksi tukiperheeksi! Ole yhteydessä oman alueesi Pelastakaa Lasten aluetoimistoon ja täytä tukiperhehakemus. Jokainen tukiperhe valmennetaan ja teemme lisäksi kotikäynnin. Pelastakaa Lapset pyrkii selvittämään, että tukiperheenä toimiva aikuinen tai perhe on nuorelle turvallinen. Kaikki vapaaehtoiset sitoutuvat suojelemaan lapsia väkivallalta ja hyväksikäytöltä. Tarkistamme myös vapaaehtoiseksi haluavan sosiaalitoimen lausunnon ja rikostaustaotteen (Laki lasten kanssa toimivien vapaaehtoisten rikostaustan selvittämisestä 148/2014).

Miten nuori voi saada tukiperheen?

Tukiperhettä voi hakea olemalla yhteydessä oman alueesi Pelastakaa Lasten aluetoimistoon ja täyttämällä hakemuslomakkeen. Valitessamme nuorelle tukiperhettä, otamme huomioon perheen ja nuoren toivomukset sekä tarpeet.

Lisätiedot:

Länsi-Suomen aluetoimisto
sosiaalityöntekijä Karita Nieminen
karita.nieminen@pelastakaalapset.fi
050 4394364

Etelä-Suomen aluetoimisto
sosiaalityöntekijä Sonja Valovaara-Annola
sonja.valovaara-annola@pelastakaalapset.fi
050 592 6144

Itä-Suomen aluetoimisto
sosiaalityöntekijä Riikka Ohvanainen
riikka.ohvanainen@pelastakaalapset.fi
040 764 1196

Keski-Suomen aluetoimisto
sosiaalityöntekijä Jenni Mäkinen
jenni.makinen@pelastakaalapset.fi
050 339 7731

Pohjois-Suomen aluetoimisto
sosiaaliohjaaja Sanna Siivola-Ukkola
sanna.siivola-ukkola@pelastakaalapset.fi
050 432 9832

Aluetoimistojen tarkemmat yhteystiedot ja osoitteet löydät täältä »