Oletko Sinä huolissasi lapsiin kohdistuvasta seksuaalisesta kiinnostuksestasi?  Tarjolla on omahoito-ohjelma, josta voit saada apua.

Olemme yhteistyössä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin sekä Rikosseuraamusalan koulutuskeskuksen kanssa tuottaneet Mielenterveystalo.fi-sivustolle omahoito-ohjelman henkilöille, jotka ovat huolissaan omasta lapsiin kohdistuvasta seksuaalisesta kiinnostuksestaan. Omahoito-ohjelmaan pääset tästä.

Tiesithän, että seksuaalinen kiinnostus lapsiin ei automaattisesti johda seksuaalisten tekojen toteuttamiseen? Voit oppia hallitsemaan omia seksuaalisia impulssejasi.

Omahoito-ohjelma auttaa sinua ymmärtämään, että seksuaalinen kiinnostus, ja sen toteuttaminen ovat kaksi eri asiaa. Ohjelman tavoitteena on auttaa Sinua toimimaan vastuullisesti. Sen avulla voit oppia keinoja säädellä ja hallita lapsiin kohdistuvia seksuaalisia mielikuvia ja ajatuksia sekä niistä nousevia impulsseja toimia vahingollisesti lasta kohtaan. Itsesäätelykeinojen vahvistaminen erilaisten harjoitteiden kautta tukee vastuullista käyttäytymistä ja elämäntapaa.

Ohjelma pohjautuu kognitiiviseen käyttäytymisterapiaan ja siinä on hyödynnetty Rikosseuraamusalan koulutuskeskuksen Uusi Suunta-hoito-ohjelmaa. Omahoito-ohjelma pohjautuu myös Pelastakaa Lapset ry:n aiempaan oma-apu aineistoon, jonka kehittämisestä oli vastuussa asiantuntija, psykologi Jenni Häikiö.

Seksuaalinen kiinnostus lapsiin – mitä se on?

Seksuaalisuutta saa ilmaista varsin vapaasti, jos se ei loukkaa toisen ihmisen oikeuksia eikä riko lakia. On kuitenkin tekoja, jotka eivät koskaan kuulu seksuaalisen ilmaisunvapauden piiriin. Näitä ovat lapsen houkutteleminen seksuaalisiin tarkoituksiin (grooming) ja seksuaaliset teot, jotka täyttävät rikoksen tunnusmerkistön. Myös lapseen kohdistuvaa seksuaaliväkivaltaa todistava materiaali verkossa on Suomen laissa kiellettyä – sen tuottamisesta, julkaisemisesta ja hallussapidosta rangaistaan.

Alaikäisiin lapsiin kohdistuvat seksuaaliset teot eivät kuulu seksuaalisen ilmaisuvapauden piiriin, koska kyse on lapseen kohdistuvasta seksuaaliväkivallasta. Tällöin päätös toimia oman kiinnostuksen ja mieltymyksen mukaisesti ei voi perustua vain omiin toiveisiin.

Seksuaalisesta kiinnostuksesta lapsia kohtaan käytetään yleisesti termejä pedofilia ja hebefilia ja henkilöistä kansankielellä nimeä pedofiili.

Kaikki lapsista seksuaalisesti kiinnostuneet eivät kuitenkaan toteuta halujaan. Voit tutustua omahoito-ohjelmaamme, vaikka ajattelusi ei olisi koskaan johtanut konkreettisiin tekoihin. Se voi auttaa siinäkin tapauksessa, että et olisi koskaan ajatellut tekeväsi kenellekään vahingollisia tai laittomia seksuaalisia tekoja. Voit käydä koko omahoito-ohjelman läpi tai valita itsellesi sopivimmat harjoitteet sen mukaan, mitkä tuntuvat sinusta hyödyllisiltä.

  • Jos koet, ettei oppaasta ole riittävästi apua tai epäilet, ettet kykene hallitsemaan omaa vahingollista seksuaalista toimintaasi, hae lisätukea alla löytyvistä linkeistä.
  • Jos näet verkossa lapseen kohdistuvaa seksuaaliväkivaltaa todistavaa kuva- tai videomateriaalia, ilmoita niistä Nettivihjeelle.

Voit antaa palautetta omahoito-ohjelmasta täällä. Käsittelemme palautteet nimettömänä, mutta halutessasi voit jättää myös yhteystietosi niin otamme sinuun yhteyttä.