Lasten suojelu ja Nettivihje toimii aktiivisesti lapsiin kohdistuvan seksuaalisen häirinnän, houkuttelun ja seksuaaliväkivallan ennaltaehkäisemiseksi. Koulutuksen, vaikuttamistyön ja turvataitokasvatuksen avulla lisäämme lasten ja nuorten sekä lasten parissa työskentelevien ammattilaisten ja huoltajien tietoisuutta lasten oikeuksista suojeluun erityisesti digitaalisessa mediassa. Lasten suojelu ja Nettivihje on osa Suomen Safer Internet Centre -toimintaa (FISIC).

Nettivihje

Nettivihje on vihjepalvelu, jonka avulla kuka tahansa voi tehdä ilmoituksen internetissä olevasta, lapseen kohdistuvaan seksuaaliseen houkutteluun ja seksuaaliväkivaltaan liittyvästä laittomasta toiminnasta. Laitonta toimintaa on esimerkiksi seksuaaliset kuvat ja videot, joissa esiintyy alaikäisiä lapsia ja nuoria.

Ilmoita

Grooming eli lapsen houkutteleminen seksuaalisiin tarkoituksiin

Erityisesti digitaalisen median välityksellä toteutettu grooming on kasvava ongelma kaikkialla maailmassa. Lue lisää groomingista.

Turvallisesti verkossa

Digitaalisissa kanavissa tapahtuva lapsiin kohdistuva seksuaalinen häirintä ja seksuaaliväkivalta voi näyttäytyä esimerkiksi asiattomien linkkien, videoiden ja viestien lähettelynä tai alaikäisen alastonkuvien tallentamisena ja levittämisenä. Tiedosta riskit ja muista olla #TurvallisestiVerkossa

Kehoni on minun

Kehoni on minun -opas on erinomainen väline turvataitojen opettamiseen. Sitä voivat hyödyntää kaikki lasten kanssa toimivat aikuiset. Opas on suunniteltu käytettäväksi Ylen tuottaman Kehoni on minun  -animaatiosarjan rinnalla.

Kansainvälinen yhteistyö

INHOPE

Nettivihje on Suomen ainut vihjepalvelu, joka on osa kansainvälistä INHOPE-vihjepalveluverkostoa. INHOPE koordinoi noin 50 vihjepalveluyksikköä yli 40 maassa.

Lue täältä INHOPE vuosiraportti 2019 ja Code of Practice.

ECPAT

Pelastakaa Lapset on ECPAT-verkoston kansallinen edustaja Suomessa. Verkoston tavoitteena on lopettaa lapsiin kohdistuva seksuaaliväkivalta ja siihen liittyvä ihmiskauppa.

Lue täältä ECPAT vuosiraportti 2018-2019.

     

Project Arachnid

Olemme mukana kansainvälisessä yhteistyössä Project Arachnidissa, joka uusinta teknologiaa käyttäen löytää verkosta lapsiin kohdistuvaa seksuaaliväkivaltaa todistavaa kuvamateriaalia. Project Arachnidin avulla laittoman kuvamateriaalin leviäminen verkossa katkaistaan entistä tehokkaammin.