”Musiikki on auttanut minua paljon” ”Musiikki on auttanut minua paljon”

”Musiikki on auttanut minua paljon”

Kun Joacim sairastui nuorena syöpään, musiikista tuli hänelle tärkeä voimavara. Perheen vaikean taloustilanteen takia harrastuksen jatkuminen ei kuitenkaan aina ollut itsestään selvää.

Joacimin lapsuuskuva

Joacimin lapsuuskuva.

19-vuotias Joacim on miettinyt paljon sitä, mikä elämässä on todella arvokasta. Kun Joacim oli lapsi, hänen perheensä eli köyhyysrajan alapuolella.

”Pahimpina ajanjaksoina meillä ei ollut kunnolla rahaa ruokaan”, Joacim muistelee.

Koulussa Joacim koki usein ulkopuolisuutta, koska muilla oli merkkivaatteita ja harrastuksia, joihin hänen perheellään ei ollut varaa.

”Kerran löysin kirpputorilta sellaiset Vansin kengät, joista tykkäsin. Kysyin äidiltä, voidaanko ostaa nämä, vaikka ne olivat sielläkin aika kalliit”, Joacim sanoo.

Kengät maksoivat 20 euroa. Äiti osti ne, vaikka se olikin pois monesta muusta asiasta. Hän halusi ilahduttaa poikaansa, joka oli juuri käynyt tutkimuksissa alavatsasta löytyneen patin takia.

Parin viikon päästä huonot uutiset tulivat: 14-vuotiaalla Joacimilla oli harvinaislaatuinen pehmytkudossyöpä.

Te ette saa mua alas, jote sano kaikil terveisii,
mä tästä selviin, mua on koeteltu ennenki,
mul on viel tekemist, kuolla mä en ehi.
-Joacim, Puoli Vuotta Helvettii

Syöpään sairastumisen myötä musiikki tuli Joacimille entistä tärkeämmäksi. Noihin aikoihin hän kirjoitti myös ensimmäisen kokonaisen biisinsä Puoli Vuotta Helvettii. ”Kirjoitin sen hermoromahduksen jälkeen. Oli juuri ollut ensimmäinen hoito, ja se oli rankkaa”, Joacim muistelee.

Musiikinteon kautta Joacim on voinut käsitellä sairastumistaan ja muita nuoruuteen liittyviä asioita. ”Musiikki on ollut minulle sellaista terapiaa ja tapa purkaa ajatuksia.”

Välil ei jaksa kantaa,
mut se on satavarmaa,
en luovuta koskaan,
tää on arvokasta.
-Joacim, Jalat kantaa

Joacim sairaalassa

Joacim sairaalassa syöpähoitojen aikaan.

Vaikka harrastuksesta tuli Joacimille tärkeä voimavara, ei aina ollut selvää, että hän voisi jatkaa sitä.

Joacim parani syövästä, mutta perheen taloudellinen tilanne oli edelleen vaikea.

Osallistu joulukeräykseen

Niinpä Joacimin äiti selvitti, mistä musiikintekoon voisi saada tukea, ja kuuli Pelastakaa Lasten harrastustuesta. Vuosittain Pelastakaa Lapset tukee noin 1300 lapsen ja nuoren harrastamista.

Tuki auttoi Joacimia jatkamaan harrastustaan, joka on ollut hänelle korvaamattoman tärkeä.

”Ilman musiikkia olisin voinut syrjäytyä”, Joacim sanoo.

”Syövästä parantumisen jälkeen minulla oli ahdistusta ja psyykkistä oireilua. Siinä oli hyvät ainekset siihen, että olisin syrjäytynyt ja ajautunut huonoille teille. Musiikki on auttanut minua purkamaan sitä kaikkea ja sen ansiosta löysin elämälleni suunnan.”

Miten tulkitaan onnellisuutta,
mitkä rikkaudet vaaditaan,
miten vältetään murheellisuutta,
mistä onnea ostaa saa.
-Joacim, Tulkinnanvaraista

Joacim toivoo, että ihmiset ymmärtäisivät, miten tärkeä harrastus voi olla nuorelle.

”Nuorelle harrastus voi olla jopa hengenpelastaja”, Joacim painottaa. ”Se auttaa saamaan ajatukset pois vaikeista asioista ja sen kautta voi saada ystäviä.”

Joacimille harrastus on tarjonnut myös mahdollisen ammatin. Vuodenvaihteessa Joacim julkaisee levyn. Hänelle on tärkeää, että hänen biisinsä auttavat muita, ja että kuuntelijat saavat niistä voimaa vaikeina hetkinä.

Osallistumalla joulukeräykseen autat vähävaraisia lapsia ja nuoria kotimaassa. Sinun tukesi voi muuttaa lapsen elämän suunnan.

Kuvat: McWhirter photography & Joacimin kotialbumi

Tee joulun sydämellisin teko.
Auta syrjäytymisvaarassa olevia lapsia ja nuoria Suomessa.