Vapaaehtoista tukea ihmiseltä ihmiselle

Vapaaehtoista tukea ihmiseltä ihmiselle

”On jo niin iso ikävä, kun ei olla tavattu pitkään aikaan.”Sporttikummi

”Onhan tässä ehtinyt miettiä miten tärkeäksi tämä suhde on muodostunut. Ei tämä mikään tukisuhde ole, me ollaan ihan ystäviä ja koko perheen kanssa. Nyt sen huomaa. No onneksi on voinut soitella ja on tehty jo paljon suunnitelma mitä tehdään, kun taas tavataan.”Tukihenkilö

Koronarajoitukset keväällä 2020 asettivat monien vapaaehtoisten ja lasten tapaamiset hetkeksi tauolle. Tämä toi näkyväksi sen, kuinka merkityksellisiä ihmissuhteita nämä ovat. Moni vapaaehtoinen on kertonut tullessaan mukaan toimintaan, että vapaaehtoisena saa itselleen enemmän, kuin mitä kokee antavansa.

Vapaaehtoisena voi olla mukana lasten ja nuorten elämässä esimerkiksi tukiperheenä, tukihenkilönä, sporttikummina tai lomakotina. IIman Pelastakaa Lasten vapaaehtoisia näitä toimintoja ei edes olisi olemassa!

Nimensä mukaisesti vapaaehtoistyö on vapaaehtoista. Toimintaan tullaan mukaan täysin omasta tahdosta. Joku kuulee ystävän kertovan kokemuksiaan vapaaehtoistyöstä ja innostuu myös itse mukaan toimintaan. Toinen huomaa ilmoituksen, jossa etsitään turvallisia aikuisia lapsen tueksi ja kokee tämän olevan asia, johon itsellä on annettavaa.

”Vapaaehtoisena riittää, että on ihminen ihmiselle.”

Moni kuitenkin miettii pitkään ryhtymistä vapaaehtoiseksi. Mielessä saattavat pyöriä kysymykset, kuten osaanko olla lapsen kanssa, onko meillä mitään puhuttavaa tai yhteistä tekemistä? Entä jos en osaa jotakin tai tiedä mitä tehdä, jos tulee hankaluuksia? Tukiperheeksi ryhtymisessä voi huolettaa sitoutuminen. Jaksanko ja miten muu perhe sopeutuu tilanteeseen? Yleensä kaikki nämä huolet osoittautuvat turhaksi.

Vapaaehtoisena riittää, että on ihminen ihmiselle. Ei tarvitse olla alan ammattilainen tai konkari toimiakseen lasten kanssa. Halu auttaa, riittävän tasapainoinen elämäntilanne ja se, että on antaa aikaa lapselle – ne riittävät. Vapaaehtoinen voi olla yksinasuva, perheellinen, opiskelija, työssäkäyvä tai eläkkeellä. Jokaista tarvitaan. Vapaaehtoinen tarjoaa apua ja aikaansa tavallisen ihmisen taidoin omana itsenään. Ei sen kummempaa.

”Me käytiin potkii palloo ja retkellä. Mä löysin simpukan rannalta! Se on mulla vieläkin. Sitten me sovittiin et ens kerralla otetaan kiikarit mukaan”, kertoo 7-vuotias kokemuksestaan sporttikummin kanssa.

Mikä motivoi vapaaehtoistoiminnassa?

Moni vapaaehtoinen kokee motivoivaksi tekijäksi auttamisen halun sekä perheen ja lapsen tukemisen. Myös lapsen kehityksen seuraaminen, ilon näkeminen ja yhteiset kokemukset motivoivat olemaan mukana toiminnassa. Sporttikummit kertovat usein nauttivansa yhtä paljon liikkumisen riemusta ja uusista kokemuksista kuin lapsikin.

Tukiperheviikonloput ovat puolestaan perhekeskeistä aikaa, joka tuntuu hyvältä myös tukiperheelle. Mikäli tukiperheellä on omia lapsia, saavat he uusia kavereita, jopa elinikäisiä ystäviä. Vapaaehtoiselle on myös palkitsevaa nähdä vanhemman saaneen levättyä sinä aikana, kun lapsi on ollut tukiperheen luona.

Jokainen meistä tarvitsee tukea ja apua jossain muodossa eri elämänvaiheissa. Kenenkään ei tarvitse selvitä yksin.

Moni lapsi odottaa tälläkin hetkellä omaa tukiperhettä, tukihenkilöä tai sporttikummia. Olisiko sinulla aikaa lapselle? Ota yhteyttä lähimpään Pelastakaa Lasten aluetoimistoon ja kerromme sinulle mielellämme lisää vapaaehtoistoiminnasta lasten ja nuorten parissa. Sinua tarvitaan!

Tutustu vapaaehtoistyön mahdollisuuksiin


Elina Lahtinen
Ehkäisevän työn koordinaattori
Pelastakaa Lapset