Uusia kohtaamisia syksyyn – tukea nuorille!

Kesällä on hyvää aikaa pohtia mitä uutta haluaisin aloittaa syksyllä. Moni haluaisi elämäänsä mielekästä tekemistä, uusia kohtaamisia ja merkityksellisyyttä, vaikkapa auttamalla toisia. Omaa elämää rikastuttavaa voi olla esimerkiksi vapaaehtoistyö, jossa tutustuu uusiin ihmisiin, toiminta, joka ei kuitenkaan vaadi liikaa aktiivisuutta.

Yksi vaihtoehto on ryhtyä tukiperheeksi yksin Suomeen tulleelle turvapaikan saaneelle nuorelle. Nuori käy perheen kodissa vierailulla tai esimerkiksi viikonloppua viettämässä yksi tai kaksi kertaa kuukaudessa. Tapaamisia ja yhdessäoloa voi toki olla muuallakin, esimerkiksi lomien yhteydessä mökillä tai arkisin vaikka käymällä elokuvissa tai tekemällä yhdessä kivoja asioita.

”On mahtavaa aina, kun näen tukiperhettäni. Tulee hyvä fiilis.”

Nuorille jotka ovat Suomessa ilman omaa perhettään tukiperheet ovat osoittautuneet erittäin tärkeiksi. Toiminnassamme olevat nuoret ovat kertoneet, kuinka he voivat näin kohdata suomalaisia, oppia miten täällä eletään, oppia suomen kieltä ja saada mukavaa yhdessäoloa. Nuoret joita olen tavannut ovat olleet hyvin tyytyväisiä tukiperheisiinsä. He eivät ehdota erilaisia aktiviteettejä vaan he toivovat ennen kaikkea yhdessä vietettyä aikaa, vaikkapa ruuanlaittoa ja juttelua. Nuoret toivat myös esille huolen siitä, kun heidän monella tutullaan ei vielä ole tukiperhettä. Tarve tukiperheelle on erityisen suuri yksinäisyyttä kokevalle nuorelle ja tukisuhteen olisi hyvä voida jatkua ainakin muutama vuosi.

“Tukiperheen äiti kohtelee minua kuin omaa poikaansa.”

Tukiperheenä voi toimia yksinelävä aikuinen, pariskunta tai lapsiperhe. Olennaista on, että oma elämä on tasapainossa, että on mahdollista ja haluaa antaa omaa aikaansa vähintään kerran kuukaudessa nuorelle. Jokainen tukiperheeksi ryhtyvä saa valmennuksen ja tuen tukisuhteeseen. Tämä tarkoittaa sitä, että ryhmävalmennuksen aikana voi vielä arvioida sopiiko tämä toiminta minulle, haastattelussa voi henkilökohtaisesti yhdessä työntekijän kanssa pohtia omaa valmiuttaan ja kun tukisuhde alkaa työntekijä on taustatukena ohjaamassa ja auttamassa tukisuhteeseen liittyvissä kysymyksissä. Jotta tukisuhteemme ovat turvallisia, tarkistamme kaikkien soveltuvuuden toimintaan.

“Tukiperheen ansiosta en jää yksin. Tukiperhe on minulle todella tärkeä.”

Nuorten elämä on täynnä muutoksia. Monelle opiskelemaan lähtö tai töihin pääsy toiselle paikkakunnalle on iso asia elämässä. On arvokasta, jos hänellä silloin on ollut tukiperhe, johon kontakti on syntynyt ja joka vaikka soittaa ja kysyy kuulumisia jälkeenpäinkin. Uskon että tukiperhetoiminnalla on ratkaiseva merkitys nuorten kotoutumisessa Suomeen. Autetaan nuoria kiinnittymään ja kotoutumaan!

Mikäli kiinnostuit toiminnasta ole yhteydessä Pelastakaa Lasten aluetoimistoon tai hankesuunnittelija Johanna Heikkiseen johanna.heikkinen@pelastakaalapset.fi  Seuraava valmennus on Tampereella elokuun lopussa.

Kaisa Tervonen-Arnkil

Kaisa Tervonen-Arnkil
kehittämispäällikkö
Pelastakaa Lapset