Toivon pilkahduksia Jemenistä

Neljä vuotta Jemenistä on tullut vain huonoja uutisia ja pitkään nekään eivät saaneet huomiota. Juuri nyt on kuitenkin aihetta varovaiseen toiveikkuuteen, että tilanne voitaisiin kääntää kohti parempaa. Se on pitkälti kansalaisyhteiskunnan ansiota. 

Itsenäisyyspäivän tienoilla Jemenin rauhantunnusteluita käytiin YK:n erityislähettilään Martin Griffithsin johdolla Ruotsissa. Keskusteluiden tärkein tulos oli tulitauon julistaminen Hodeidan kriittisen tärkeään satamakaupunkiin. Suurin osa Jemenin tuotavasta avusta kulkee sataman kautta ja taisteluiden on jo pitkään pelätty sulkevan sataman. Neuvotteluissa sovittiin myös vankien vaihdosta. 

Yhdysvalloissa puolestaan senaatti äänesti Saudi-Arabian johtaman liittouman sotilaallisen tuen lopettamisen puolesta. Jemenin konfliktin ratkaisun etsimisen yksi este on ollut länsimaiden asettuminen niin voimakkaasti tukemaan yhtä sotivaa osapuolta. Ihmisten niin usein kaipaamia ”hyviksiä” ei Jemenin sodassa ole – kaikkien osapuolten epäillään syyllistyneen vakaviin kansainvälisen oikeuden rikkomuksiin. Sankarit löytyvät niiden ihmisten joukosta, jotka sodan keskellä selviytyvät ja auttavat toisiaan. 

Kansainvälinen paine sodan lopettamiseksi on kasvanut koko syksyn ajan, oikeastaan siitä asti, kun Saudi-Arabian johtaman koalition ilmaisku osui elokuussa koulubussiin. Iskussa kuoli 40 lasta. 

Kansalaisjärjestöjen ja ihmisten herääminen Jemenin kriisiin on tärkeää. Suomessa lähes 9000 ihmistä allekirjoitti Pelastakaa Lasten vetoomuksen, jossa kehotettiin hallitusta lopettamaan sotamateriaalien viennin Jemenin sodan osapuolille. Lopulta hallitus kasvavan paineen edessä päätti näin tehdä. Vastaavaa on nähty useissa muissa maissa. 

Jemenissä on meneillään maailman pahin humanitaarinen kriisi, mutta tämä todellisuus on noussut otsikoihin vasta syksyn aikana. Tämä on ollut mahdollista, koska Pelastakaa Lapset ja monet muut järjestöt, jotka toimivat paikan päällä Jemenissä, ovat uudestaan ja uudestaan kertoneet, mitä maassa todella tapahtuu. Yksi järkyttävimmistä tiedoista oli järjestömme arvio, että jo 85 000 lasta on Jemenissä kuollut nälkään sodan aikana.  

Ihmiset niin Suomessa kuin ympäri maailmaa ovat sanoneet, että tällaista ei voi sietää enää. Siksi meillä on nyt toiveikkaita uutisia Jemenistä. Myös ihmisten halua auttaa jemeniläisiä on ollut valtava. 

Matka rauhaan on kuitenkin Jemenissä vielä pitkä. Tulitauko koskee vain pientä aluetta maasta, eikä sen kestävyydestä ole mitään takeita. Nälkä ja totaalisen nälänhädän uhka eivät ole kadonneet mihinkään. Jemen tarvitsee edelleen meidän kaikkien huomion, jotta sotivat osapuolet saadaan painostettua rauhan ja Jemen tarvitsee vielä paljon apua. 

Hätäapukeräys Jemenin konfliktista kärsivien lasten auttamiseksi: www.pelastakaalapset.fi/jemen 

Tapio Laakso,
vaikuttamistyön asiantuntija, Pelastakaa Lapset