Testamentin laatiminen on merkittävä päätös, joka turvaa oman viimeisen tahdon

Testamentin laatiminen on merkittävä päätös, joka turvaa oman viimeisen tahdon

Testamentin kirjoittaminen on mielestäni yksi merkityksellisimmistä päätöksistä, joita ihminen elämässään tekee. Sen avulla voi määrätä, mitä omalle maanpäälliselle omaisuudelle tehdään kuoleman jälkeen.

Testamentin laadinnalle on mielestäni ”aina oikea aika” – se luo turvan sille, että viimeinen tahto toteutuu yllättävänkin tilanteen kohdatessa. Viimeisellä tahdolla voi vaikuttaa merkittävästi toisten ihmisten elämään.

Järjestömme vastaanottaa joka vuosi useita testamenttilahjoituksia. Meille on suuri kunnia olla viemässä eteenpäin testamentin tehneen viimeistä tahtoa kaikkein heikoimmassa asemassa olevien lasten hyväksi.

Kohtaan työssäni testamenttilahjoitusta harkitsevia ihmisiä ja olen huomannut heitä mietityttävän hyvin samankaltaiset asiat. Vastaankin tässä blogissani useimmin minulle esitettyihin kysymyksiin.

Voinko itse päättää mihin työhön Pelastakaa Lapset käyttää testamenttilahjoitukseni?

Kyllä voit. Testamenttiin voi määritellä ehdon millaiseen Pelastakaa Lasten toimintaan kuuluvaan työhön tai missä järjestön toimintamaassa testamenttilahjoitus tulee käyttää. Tämä määrittely ei kuitenkaan ole välttämätöntä.

Jos testamenttilahjoituksen tekee Pelastakaa Lapsille ilman tarkempaa kohdennusta, järjestön johtoryhmä päättää asiantuntijoiden tukemana sen, missä Pelastakaa Lasten työssä testamenttilahjoitusta tarvitaan kaikkein eniten sen hetkisessä maailmantilanteessa.

Meneekö Pelastakaa Lapsille tehdystä testamenttilahjoituksesta veroja?

Ei mene. Pelastakaa Lapset ry:n ei yleishyödyllisenä yhdistyksenä tarvitse maksaa testamenttilahjoituksesta perintö- eikä lahjaveroa.

Millaista omaisuutta voin jättää Pelastakaa Lapsille testamenttilahjoituksena?

Päätös on sinun. Jotkut ihmiset ovat päätyneet lahjoittamaan testamentissaan työllemme koko omaisuutensa, jotkut tietyn rahasummaan tai osuuden omaisuudestaan, jotkut esimerkiksi nimettyjä arvopapereita, asunto-osakkeen, kiinteistön, taulun tai muun arvoesineen. Me huolehdimme testamentatun omaisuuden realisoinnista ja varojen käytöstä lasten hyväksi.

Jokainen testamenttilahjoitus on suuri kunnianosoitus työtämme kohtaan ja merkittävä apua saaville lapsille.

Voiko Pelastakaa Lapset laatia minulle testamentin?

Suosittelemme testamentin laatijaksi riippumatonta juristia. Useat pankit tarjoavat asiakkailleen kohtuuhintaista palvelua testamentin laadintaan. Myös useilla asianajotoimistoilla on testamenttilainsäädäntöön perehtyneitä juristeja, heiltä kannattaa rohkeasti kysyä hintatietoa.

Missä testamentti kannattaa säilyttää?

Testamentti on hyvä säilyttää samassa varmassa paikassa kuin muut tärkeät asiakirjasi. Jotkut säilyttävät tärkeitä asiakirjojaan pankissa, toisilla nämä asiakirjat löytyvät varmasta paikasta kotoa.

Tärkeintä on, että testamentti on aikanaan löydettävissä jäämistöstäsi. Halutessasi voit toimittaa yhden allekirjoitetun version tai kopion testamentistasi järjestöllemme, mutta emme suosittele, että testamentin ainut versio olisi meillä.

  • Jos testamenttilahjoittaminen kiinnostaa, voit lukea lisää järjestömme laatimasta testamenttioppaasta.
  • Voit tilata testamenttioppaasta myös maksuttoman printtiversion täyttämällä lomakkeen osoitteessa www.pelastakaalapset.fi/testamentti tai olemalla suoraan yhteydessä minuun.

Ota minuun rohkeasti yhteyttä, jos haluat keskustella mahdolliseen testamenttilahjoittamiseen liittyen järjestömme työstä tai lahjoittamisesta.

Autan mielelläni luottamuksella ja henkilökohtaisesti tämän merkittävän päätöksen tekemisessä.


Sanna Kuusisto
Johtaja, viestintä ja varainhankinta
Pelastakaa Lapset ry

p. 045 104 6633 tai sanna.kuusisto@pelastakaalapset.fi