Suomi yritysvastuun #ykkösketjuun

Pelastakaa Lapset on mukana #ykkösketjuun-kampanjassa. Tavoitteemme on saada Suomeen laki yritysten ihmisoikeusvastuusta. Haluamme yrityksille sitovan ihmisoikeuksia koskevan huolellisuusvelvoitteen – se tarkoittaa, että jokaisella yrityksellä on velvollisuus huolehtia, että omassa tuotantoketjussa ei tapahdu ihmisoikeusloukkauksia. 

Eduskuntavaalit ovat pian ja haluamme mahdollisimman laajan joukon kansanedustajaehdokkaita tukemaan kampanjaa, jotta yritysvastuulaki saadaan kirjattua tulevaan hallitusohjelmaan.  

Kukaan ei halua ostopäätöksillään tietoisesti tukea vastuutonta yritystoimintaa. Kuluttajat haluavat luottaa siihen, että ostettujen tuotteiden taustalla ei ole lapsityövoimaa, pakkotyötä tai muita ihmisoikeusloukkauksia. 

Suomalaisyritykset toimivat yhä enemmän rajojemme ulkopuolella. Vain harva suomalaisyritys teettää kaiken työn Suomessa tai hankkii kaikki tuotteensa ja raaka-aineensa pelkästään kotimaasta. Suomen laki koskee vain Suomessa tapahtuvaa toimintaa. Se ei esimerkiksi kiellä lapsityövoiman käyttöä suomalaisen yrityksen alihankintaketjussa muualla maailmassa. Monissa kehittyvissä maissa lainsäädäntö tai sen toteutuksen valvonta ei riitä takaamaan ihmisoikeuksien toteutumista. 

Lapset ovat yhteiskunnan heikoimmassa asemassa olevia ja haavoittuvimpia jäseniä. Yritysten toiminnalla saattaa olla pitkäaikainen ja jopa peruuttamaton vaikutus lapsiin. Siksi Pelastakaa Lapset haluaa Suomeen sitovan lain yritysten ihmisoikeusvastuusta. Lapsen oikeudet ovat liian tärkeitä jätettäväksi pelkän vapaaehtoisuuden varaan. Laki velvoittaisi yritykset selvittämään ihmisoikeusvaikutuksensa sekä vähentämään mahdollisia kielteisiä vaikutuksia. 

Onneksi osa yrityksistä noudattaa ihmisoikeuksia koskevaa huolellisuusvelvoitetta vapaaehtoisesti jo nyt. Edelläkävijäyritykset esimerkiksi kartoittavat ihmisoikeusriskejä, auditoivat alihankintaketjujaan ja ovat sitoutuneet lapsen oikeuksien huomioimisen edistämiseen toiminnassaan.  

Valitettavasti kaikki eivät kuitenkaan toimi näin, ja vastuuttomat yritykset voivat edelleen saada epäreilua kilpailuetua ihmisoikeuksia polkemalla. Yhden yrityksen vastuuton toiminta voi myös tahrata samaan arvoketjuun kuuluvien muiden yritysten tai jopa saman alan toimijoiden maineen.  

Tämän vuoksi #ykkösketjuun-kampanjaa on mukana tukemassa laaja koalitio yrityksiä, ammattiliittoja ja järjestöjä. On ollut erityisen inspiroivaa nähdä, kuinka monet yritykset ovat halunneet tukea kampanjaa. Mukana ovat esimerkiksi Finlayson, Kesko, Halti ja Clas Ohlson. 

Voit lukea lisää kampanjasta ykkosketjuun.fi-sivulta. 

Tapio Laakso
Vaikuttamistyön asiantuntija, Pelastakaa Lapset ry