Pysyn rauhallisena poikani vuoksi – äidin tarina

Tämä on Jemenissä asuvan ja siellä poikaansa kasvattavan Sukaina-nimisen äidin kirjoittaman kolmiosaisen blogisarjan ensimmäinen osa. Sukaina työskentelee Pelastakaa Lapsille Jemenissä. Maa on ollut sodassa vuodesta 2015.

On aamu, mutta kirjoittaessani tätä blogikirjoitusta mietin jo, mitä tänä iltana tulee tapahtumaan. Tuleeko ilmaiskuja? Viimeisen muutaman kuukauden ajan oli hiljaista, mutta viime aikoina ilmaiskut ovat alkaneet uudelleen.

Muistan, miten innoissamme olimme, kun muutimme tähän asuntoon – minä, aviomieheni ja poikani. Koti on yhdeksännessä kerroksessa! Se tarkoittaa sitä, että joudumme käyttämään silloin tällöin portaita, koska sähköä ei aina ole saatavilla. Asuntoni näkymät Sanaan (Jemenin pääkaupunki) yli ovat mahtavat, mutta toisaalta ilmaiskut alkoivat uudelleen sinä iltana, kun muutimme. Soitin äidilleni ja pyysin häntä pysyttelemään kaukana ikkunoista ja olemaan varovainen. Neljä ilmaiskua kohdistettiin samaan naapurustoon, missä äitini ja liikuntarajoitteinen isoäitini asuivat.  En pystynyt nukkumaan ja olin huolissani heistä, kunnes äiti laittoi minulle kolme tuntia myöhemmin viestin kertoen kaiken olevan kunnossa.

”Joskus laitamme kuulokkeet korville ja soitamme kovaäänistä musiikkia hukuttaaksemme ilmaiskujen melun.”

Kun ilmaiskut tapahtuvat, makoilemme ja halailemme pienen kolmevuotiaan poikani ja hänen yksisilmäisen pehmolampaansa kanssa, kunnes ne ovat ohi. Me pysyttelemme paikallamme, sillä rakennuksessa ei ole suojapaikkaa. Vaikka juoksisimme rappuset alas – kaikki yhdeksän kerrosta – meillä ei olisi mitään paikkaa, minne mennä.

Joskus laitamme kuulokkeet korville ja soitamme kovaäänistä musiikkia hukuttaaksemme melun. Muina kertoina vain kuuntelemme lentokoneiden ääniä yläpuolellamme. Pieni poikani on niin hauska. Hän oikeastaan rakastaa lentokoneita ja kantaakin pientä oranssia lentokonetta joka paikkaan, minne hän menee. Joka kerta, kun lentokone liihottaa ohi, hän innostuu ja hyppii ylös alas. Hän sanoo ”Vau, mennään katsomaan lentokonetta!”, mutta minä vedän hänet pois ikkunoista. Täällä ei ole toiminnassa olevia lentokenttiä ja siksi tiedän lentokoneen tarkoittavan vain yhtä asiaa: pommeja. Kuullessani niiden lähestyvän ajattelen ”tämä saattaa olla loppumme”.

”Vaikkakin maani on sodassa, pommit putoilevat ja ihmiset näkevät nälkää, yritän hymyillä ja olla iloinen poikani vuoksi.”

Yritän pysyä rauhallisena poikani takia. Sisäisesti olen täysin paniikissa ja huolehdin, miten ihmeessä pääsemme täältä ulos, jos pommi osuu kotitaloomme. Jotenkin lapset aina vaistoavat stressin. Poika sanoo minulle: ”Äiti hymyile. Äiti, ole iloinen äläkä surullinen!”

Joten yritän olla iloinen. Vaikkakin maani on sodassa, pommit putoilevat ja ihmiset näkevät nälkää, yritän hymyillä ja olla iloinen poikani vuoksi.

Ajattele meitä, kun menet tänä iltana nukkumaan – ilman ilmaiskujen ääniä tai pelkoa siitä, että pommi tuhoaa sinut.

Väkivaltaisuuksia pakenevat siviilit kohtaavat hengenvaarallisia uhkia siitä hetkestä lähtien, kun he aloittavat pakomatkansa. Kaikkein vaarallisimpia ovat räjähteet. Niitä käytetään Jemenissä harkitsemattomasti kaikkien konfliktin osapuolten toimesta, juurikaan välittämättä osapuolten lainmukaisista velvoitteista suojella siviilejä konflikteissa.

Jos maanpakoon ajetut perheet onnistuvat selviytymään vaarallisista matkoistaan ja välttämään ilmaiskut sekä tykistötulitukset, he kohtaavat lisävaikeuksia jännittyneissä kohdemaissa tai pakolaisleireillä, joissa on puutetta ruokatarvikkeista sekä hygieniatuotteista. Lapset ovat vaarassa kärsiä aliravitsemuksesta ja sairauksista maassa, jossa terveydenhuoltojärjestelmä on käytännössä romahtanut ja noin 14 miljoonaa ihmistä elää nälkiintymisen partaalla. Pelastakaa Lapset arvioi, että 85 000 lasta on jo kuollut Jemenissä äärimmäiseen nälkään ja sairauksiin vuodesta 2015 lähtien.

Suomessa Pelastakaa Lapset on käynnistänyt vetoomuksen, jolla nostetaan sodan jaloissa kärsivien lasten ääni kuuluviin. Allekirjoita vetoomus ja vaadi kanssamme Suomea ryhtymään välittömiin ja tuntuviin toimiin lasten suojelemiseksi konflikteissa: pelastakaalapset.fi/loppusodallelapsiavastaan