Polkuja jäsenyyteen

Tavatessani paikallisyhdistystemme edustajia, kysyn usein, miksi ja miten he ovat liittyneet Pelastakaa Lasten jäseniksi. Vaikka jokaisen jäsenen polku on ollut omalla tavallaan uniikki, en ole voinut välttyä huomaamasta tiettyjä samankaltaisuuksia tarinoissa.

Usein kuulen, että jäsenyys on tullut eräänlaisena perintönä, sillä oma äiti, isä, isovanhempi tai joku muu läheinen on ollut mukana Pelastakaa Lasten toiminnassa. Erään jäsenemme sanoin:

”Olen toisen polven Pelastakaa Lasten jäsen. Oon niin kuin kasvanut siihen lapsesta asti.”

Jäsenen oma lapsuudenkoti on voinut toimia lomakotina tai tukiperheenä tai jäsen on itse saanut Pelastakaa Lasten tukea joko lapsena tai vanhempana.

Monen on houkutellut jäseneksi ystävä, kollega tai vaikkapa naapuri. Jäseneksi ei ole ajauduttu sattuman kautta vaan usein joku on varta vasten pyytänyt mukaan toimintaan. Eräs jäsenemme kertoi minulle näin:

”Minut houkutteli mukaan ystävä. Menin silloin ja siitä on sitten ura edennyt puheenjohtajaksi.”

Pyytämisellä on suuri merkitys myös vapaaehtoistyöstä tehdyissä tutkimuksissa. Esimerkiksi Vapaaehtoistyö Suomessa 2018 -tutkimuksessa yli puolet niistä vastaajista, jotka eivät tee vapaaehtoistyötä ilmoittivat, että voisivat tehdä sitä, jos joku pyytäisi. *

Jäsenemme kertovat usein, että he haluavat auttaa ja edistää lasten hyvinvointia erityisesti omalla paikkakunnallaan. Eräs jäsenemme kuvaili auttamisen halua näin:

”…kun joku soittaa ja kiittää, niin se tuntuu tosi hyvältä, kun on jotenkin voinut auttaa.”

Arvojen mukainen toiminta ja lasten, nuorten ja perheiden auttaminen olivat Elina Heikkisen tuoreen opinnäytetyön (ylempi AMK) mukaan tärkeää myös muille Pelastakaa Lasten vapaaehtoisina toimiville. **

Kiitos sinulle, jäsenemme. Sinä ja muut jäsenemme yhdessä muodostatte kansalaisjärjestömme kivijalan. Meille Pelastakaa Lapsissa ei ole väliä, tulitko mukaan toimintaan äidin tai naapurin kautta, vaiko sattumalta, tai oletko ollut elämässäsi aikaisemmin itse avun saajana vai antajana. Me olemme ylpeitä jokaisesta jäsenestämme. Me arvostamme sitä merkittävää vapaaehtoistyötä, jota sinä ja muut jäsenemme teette paikkakunnallanne kaikkein heikoimmassa asemassa olevien lasten ja nuorten hyväksi. Me tarvitsemme sinua.

PS. Tästä saa kertoa myös kaverille!

Leena-Kaisa Pantsu
Jäsen- ja vapaaehtoistoiminnan koordinaattori
Pelastakaa Lapset

 

* Kansalaisareena, Kirkkohallitus ja Sivis 2018: Vapaaehtoistyö Suomessa
** Elina Heikkinen: Yhtäkään lasta ei jätetä! – Tutkielma Pelastakaa Lasten vapaaehtoisten motiiveista