Mitä merkitsee turvallisuus erityislastenkoti Kaislan nuorille?

Mitä merkitsee turvallisuus erityislastenkoti Kaislan nuorille?

Turvallisuus voi merkitä lasten mukaan hyvinkin erilaisia asioita. Pelastakaa Lasten erityislastenkoti Kaislassa asuva nuori kertoi, että turvallisuuden tunnetta hänelle tuo se, että on hyvä paikka elää ja olla sekä turvalliset aikuiset, jotka ajattelevat hänen parastaan – välillä vähän liikaakin. Toinen nuori taas kertoi, että hänellä on turvallinen olo, jos hänen perheellään on kaikki hyvin.

Lastensuojelun sijaishuoltoyksikössä meidän päätehtävänämme on tukea lapsen turvallista kasvua ja kehitystä. Lainsäädäntö sekä lapsen oikeuksien sopimus velvoittavat meitä huolehtimaan siitä, että lasten on turvallista kasvaa ja elää meillä erityislastenkoti Kaislassa.

Keskustelin Kaislassa olevien nuorten kanssa ja kysyin, minkälaiset asiat heitä pelottavat ja mitkä tuovat turvaa. Eräs nuori kertoi pelkäävänsä sitä, että hänen läheisilleen sattuu jotain pahaa, toinen nuori taas kertoi pelkäävänsä, ettei saa suoritettua koulua loppuun. Osa nuorista pelkää myös sitä, että joutuu elämään koko lapsuutensa laitoksessa tai sitä, että heidän sisaruksensa joutuvat kokemaan samoja asioita, joita he itse ovat käyneet läpi.

Lasten turvallisuus on aikuisten velvollisuus

Me kaikki aikuiset voimme omalla toiminnallamme lisätä lasten turvallisuuden tunnetta. Meidän tehtävänämme on olla niitä turvallisia aikuisia, jotka näkevät ja kuulevat lapsen ja jotka huolehtivat siitä, että sijaishuoltoyksikkö, koulu tai vaikka lähikauppa on lapselle turvallinen paikka.

Meillä Kaislassa työntekijät viettävät paljon aikaa lasten kanssa ja keskustelevat avoimesti vaikeistakin asioista. Huolehdimme myös siitä, että lapset esimerkiksi katsovat ikätasonsa mukaisia ohjelmia ja pelaavat pelejä, jotka ovat sopivia heidän ikäisilleen.

Yhdessä luodut säännöt ja mahdollisuus vaikuttaa tuovat turvaa

Olemme yhdessä lasten kanssa luoneet Kaislan säännöt, ja niin lapset kuin aikuisetkin ovat niitä sitoutuneet noudattamaan. Yhdessä luodut säännöt ja arjen struktuurit luovat lapsille turvallisuutta.

Kaislassa jokaisella lapsella on myös oikeus tuoda päivittäin esiin omat mielipiteensä. Vuosittain lapset vastaavat heille tehtyyn Lastenkoti minun mielestäni -kyselyyn, jonka avulla pystymme tarvittaessa muuttamaan toimintaamme niin, että jokainen lapsi voi tuntea olonsa mahdollisimman hyväksi Kaislassa ollessaan.

Kaislan nuoret kertoivat minulle, että lastenkoti on heille turvallinen paikka, jossa ketään ei kiusata. Nuorten mukaan ohjaajat puuttuvat mahdollisiin riitoihin nuorten välillä, epäasiallista käytöstä ei hyväksytä ja nuoria kohdellaan oikeudenmukaisesti.

Välillä kuulemma tuntuu, että ohjaajat puuttuvat liikaa asioihin tai Kaislassa on liikaa sääntöjä. Toisaalta taas nuoret kokivat, että säännöt ja säännöllinen arki luovat kaivattua turvallisuuden tunnetta.

Tiia Järvinen, Vastaava ohjaaja,
erityislastenkoti Kaisla, Pelastakaa Lapset

Kirjoittajasta:

Tiia on valmistunut 2011 sosionomiksi Diakonia-ammattikorkeakoulussa, ja hänellä on myös lastentarhanopettajan kelpoisuus. Tiia on käynyt erilaisia neuropsykiatrisia koulutuksia sekä lastensuojeluun liittyviä koulutuksia. Lastensuojelun parissa Tiia on työskennellyt viiden vuoden ajan. Tiian mukaan työssä parasta on Kaislan nuoret, monipuolinen työnkuva ja mahtavat työkaverit.