#Maksuton2aste -kampanja liikkuu ja liikuttaa nuoria

#Maksuton2aste -kampanja liikkuu ja liikuttaa nuoria

”Mulle on muutama nuori tullut puhumaan, kuinka lukio on kallis ja asia ei todellakaan sais olla niin, ettei voi kouluttautua rahatilanteen takia” twiittasi tubettaja Henkka Remes, 18.

”Juuri tänään näin yhdellä nuorella olevan kyltti ”Tarviin rahaa, lukiokirjoja varten” ja ensin nauratti kun ajattelin sen olevan läppä, mutta sitten mietin että se voisi olla totta!”, Tran Bui kommentoi Henkan twiitin alle.

Toimeentulotuen varassa opiskeleva Linus Peltonen, 16, avautui rohkeasti Helsingin Sanomille (22.1.) siitä, ettei ole päässyt joillekin kursseille kirjojen puuttumisen takia. Hän muistutti, että osallistuminen pitäisi punnita sen mukaan, miten pärjää, eikä sen mukaan, onko siihen varaa vai ei.

#Maksuton2aste –kampanja on selkeästi osoittanut, että koulutuksen kärkimaassa Suomessa on yhdenvertaisuutta murentavia rakenteellisia epäkohtia, joihin ei ole puututtu -osittain siksi, että nuorten ja vanhempien on ollut niistä vaikea puhua. Nyt saa puhua ja nyt puhutaan!

Maksuton toinen aste kaikille -kansalaisaloite ylsi juuri yli 20 000 allekirjoittajan. Kiitos Henkka, Linus, Tran ja monet muut nuoret, jotka olette omilla rohkeilla avauksillanne olleet vauhdittamassa kansalaisaloitteen etenemistä. Erityisen hienoa on ollut huomata, että nuoret ovat sosiaalisessa mediassa hehkuttaneet käyneensä allekirjoittamassa elämänsä ensimmäisen kansalaisaloitteen.

Kampanjakumppanien ja -tukijoiden määrä on kasvanut kuukausi kuukaudelta. Viimeaikaisiksi tukijoiksemme ovat ilmoittautuneet Suomen Mielenterveysseura, Lastensuojelun Keskusliitto ja Mannerheimin Lastensuojeluliitto.

Tavoitteemme aidosti maksuttomasta toisesta asteesta on saanut kannatusta useilta kansanedustajilta kaikista eduskuntapuolueista. Tukea on tullut myös puolueiden nuorisojaostoilta. Opetusministeri Sanni Grahn-Laasosen tilaama epäkohtiin pureutuva selvitys julkistettiin tammikuussa. Kampanjajärjestöjen kanta on, että siinä olisi pitänyt vielä paremmin pureutua konkreettisiin yhdenvertaisuutta edistäviin ratkaisuihin ja kustannusskenaarioihin. Selvityksen jälkeen Vihreät tilasivat eduskunnan tietopalvelulta tarkempia kustannuslaskelmia. Vaikuttaminen ja vuoropuhelu jatkuvat.

Ratkaisuja on vaadittu nykyhallitukselta monissa eduskunnan täysistunnoissa. Ammattioppilaitosreformia koskevan lakiuudistuksen loppumetreillä on laadittu yksi ponsi. Kansalaiset kuulivat viestimme myös uuden vuoden alkajaisiksi presidentin puheessa. Opettajien ammattijärjestö on tarttunut asiaan, ja pohtinut asiantuntijoiden kanssa erilaisia ratkaisuja. Oppikirjojen kustantajat on haastettu mukaan.

Nuoriso- ja köyhyystutkijat ovat olleet järkähtämätön taustatukemme. Viimeaikaiset kansainväliset ja kansalliset tutkimukset osoittavat, että nuorilla on suuri riski pudota heikkoihin työelämän ja toimeentulon kantimiin, jos he eivät pääse mielekkäästi etenemään ja pysymään toisen asteen koulutuksen polulla.

Nuoria on tuettava heidän johdollaan ja rinnallaan sekä huolehtien, että jokainen nuori pysyy matkassa mukana. Sitä on osallisuus ja tekemisen meininki tässä kampanjassa ja yhteiskunnassa!

”Jos et oo vielä allekirjoittanut #maksuton2aste mutta pystyisit sen tekemään, niin suosittelen” kehottaa tubettaja Henkka Remes.

Olen samaa mieltä. Allekirjoita tänään.

Tiina-Maria Levamo
Vaikuttamistyön asiantuntija
Pelastakaa Lapset