Liian harvaan kudottu turvaverkko

Liian harvaan kudottu turvaverkko

ALLEKIRJOITA VETOOMUS LASTENSUOJELUN PUOLESTA >>

Tiedätkö, miten kauan kestää, että nuori syrjäytyy? Ei puhuta vuosista, vaan kuukausista. Kun jo valmiiksi hauras ote elämästä kirpoaa, välitön tippuminen on edessä.

Olemme koittaneet kutoa yhteiskunnan turvaverkkoja erilaisten elämien alle, mutta nuorten tapauksessa verkon silmät ovat jääneet liian suuriksi. Tiputuksen ottavat vastaan ainoastaan toimettomuus, päihteet ja näköalattomuus. Kaikki betoninkovia.

Vanhan sanonnan mukaan yhteiskunnan arvoa mitataan sillä, miten se pitää huolta heikommistaan. Nuorten syrjäytymisessä ei ole kyse heikkoudesta. Kyse on ammottavasta rotkosta tietojen ja taitojen välillä. Niin kauan, kuin päättäjät rakentavat rakenteita omien taitojensa mukaan, menetämme uutta sukupolvea tyhjyyden päälle seisomaan. Hyvin harvoin kukaan itse päättää olla pärjäämättä elämässä. Kyse onkin siitä, ettet vain yksinkertaisesti tiedä, mitä tehdä ja kenen puoleen kääntyä. Tämä polku ei ole ikinä valmis, tai liian helppo kulkea.

”Meidän pitäisi arvioida tukirakenteita, sosiaalipalveluita sekä matalan kynnyksen auttamispalveluita muiden kuin omien katseidemme korkeudelta.”

Omat kokemukseni tukihenkilönä sekä Helsingin Pelastakaa Lapset ry:n parissa vapaaehtoistyötä tehneenä ovat avanneet omat silmäni useammin kuin kerran. Meidän pitäisi arvioida tukirakenteita, sosiaalipalveluita sekä matalan kynnyksen auttamispalveluita muiden kuin omien katseidemme korkeudelta. Maailma näyttäytyy kovin erilaisena niiden ihmisten silmille, joiden tietämys on omaamme pienempää. Kenelle soittaa, kuka huolehtii minun asioista, kuka auttaa?

”Elämässä pärjääminen ei ole aina vapaaehtoista. Auttaminen on.”

Olen joskus kirjoittanut tämän oheisen lausahduksen Pelastakaa Lasten mainosmateriaaleihin, ja edelleen pidän sitä ohjenuorana omassa vapaaehtoistyössäni: ”Elämässä pärjääminen ei ole aina vapaaehtoista. Auttaminen on.”

Allekirjoita vetoomus ja vaadi kanssamme parempaa lastensuojelua – säästöpaineista huolimatta.

ALLEKIRJOITA VETOOMUS LASTENSUOJELUN PUOLESTA >>

Petri Matero, Yrittäjä, vapaaehtoinen, Pelastakaa Lapset -järjestön aktiivi