Leikkipuistojen kesäruokailu on tärkeä lapsiperhearjen helpottaja

Helsingissä on järjestetty maksutonta kesäruokailua jo vuodesta 1942 lähtien. Kyseessä on hieno perinne ja loistava keksintö: leikkipuistojen kesäruokailu helpottaa perheiden arkea ja mahdollistaa sekä lapsille että vanhemmille sosiaalisia kontakteja. Ainakin itse olen tyytyväinen puistoruokailussa kävijä, koska näin oma arjenhallintani helpottuu (ei tarvitse kokata lapsille), tapaamme puistossa muita ihmisiä ja lapset pääsevät liikkumaan ja leikkimään turvallisessa ympäristössä.

”Kun koululaisille ei ole tarjolla kouluruokailua, voi ruokalaskun suurentuminen tuntua selvästi kukkarossa.”

Leikkipuistojen kesäruokailulla on myös tärkeä taloudellinen merkitys. Lapsiperheköyhyys koskettaa Suomessa noin 150 000 lasta. Vähävaraisten perheiden taloudenhallintaan yksi maksuton ateria tuo kaivattua helpotusta – etenkin, jos perheessä on monta lasta. Näin kesäloma-aikana, kun koululaisille ei ole tarjolla kouluruokailua, voi ruokalaskun suurentuminen tuntua selvästi kukkarossa.

Lapsiperheköyhyys näkyy monilapsisten perheiden ohella erityisesti yksinhuoltajaperheissä. Yhden huoltajan perheille leikkipuisto voi olla tervetullut arjen pelastaja; paikka, jossa lapsi saa lämpimän ruoan ja jossa on ohjattua toimintaa sekä turvalliset aikuiset. Paikka, jonne lapsen voi lähettää turvallisin mielin loma-aikana, kun on itse töissä.

Puistoruokailun hyviin puoliin kuuluu maksuttomuuden ja helpon saavutettavuuden lisäksi ehdottomasti yhteisöllisyyden vahvistuminen. Kun lapsia ja perheitä kokoontuu puistoon yhteisen tekemisen äärelle, myös sosiaaliset kontaktit lisääntyvät. Leikkipuistot eivät ole tärkeitä paikkoja vain lapsille – myös vanhemmille puistot ovat sosiaalisten kontaktien areenoja. Hektistä pikkulapsiarkea elävälle vanhemmalle muiden vertaisten tuki voi olla ensiarvoisen tärkeää ja tuoda tarvittavan hengähdystauon perusarkeen.

”Puistoruokailu hyödyttäisi erityisesti juuri heikommassa asemassa olevia perheitä.”

Jos jotain negatiivista pitää puistojen kesäruokailusta löytää niin se on tämä: maksuton puistoruokailu on harvinaista herkkua, josta taidetaan tällä hetkellä nauttia vain pääkaupunkiseudulla. Ja pääkaupunkiseudullakin vain Helsinki on tarjonnut puistoruokailua säännöllisesti. Hieno perinne pitäisikin mielestäni saada ulotettua myös muualle Suomeen. Helsingissä yhden puistoruoka-aterian hinta on noin yhden euron, mikä on varsin kohtuullinen, kun otetaan huomioon toiminnan kaikki hyödyt.

Puistoruokailua on luonnehdittu ennaltaehkäiseväksi palveluksi ja sitä se parhaimmillaan onkin. Me Pelastakaa Lapsissa kohtaamme työssämme erityisesti heikommassa asemassa olevia lapsia ja lapsiperheitä. Uskon, että puistoruokailu on sellainen lapsiperheiden palvelu, joka hyödyttäisi erityisesti juuri heikommassa asemassa olevia perheitä. Tällaisia lapsiperheitä ei kuitenkaan asu vain pääkaupunkiseudulla. Tämän vuoksi olisi tärkeää, että puistoruokailu olisi kaikkien lapsiperheiden saatavilla, edistämässä kaikkien lasten hyvinvointia, asuinpaikasta riippumatta.

Aino Sarkia
Eväitä Elämälle –koordinaattori
Pelastakaa Lapset