Lasten unelmat elävät pommitusten keskellä

”Unelmani on rakentaa robotti, vastaa poika Koillis-Syyriassa”, kun hän keskustelee tulevaisuudenhaaveistaan ikätovereidensa, 6–11-vuotiaiden tyttöjen ja poikien kanssa. Menneisyydessä heillä on kokemuksia sodasta, taakse jääneestä kodista ja ystävistä, paosta ja perheenjäsenten menettämisestä. Kukaan ei osaa ennustaa mitä huomenna on edessä, mutta lasten tulevaisuuden toivo yllättää joka kerta.

”Kukaan ei osaa ennustaa mitä huomenna on edessä, mutta lasten tulevaisuuden toivo yllättää joka kerta.”

Syyrian lähes vuosikymmenen jatkunut konflikti on ajanut miljoonat kodeistaan, tuhonnut kaupungit, torit ja koulut. Valtaosalle heistä turvallinen paluu kotiin on parhaimmillaankin vain kaukainen haave. Satojen tuhansien syyrialaisten pako jatkuu edelleen, monille viidettä, kuudetta, jopa kymmenettä kertaa. Syyrian koillis- ja luoteisosissa yli miljoona ihmistä on joutunut pakenemaan konfliktin jaloista pelkästään viimeisten kuukausien aikana. Talvisessa säässä telttamajoituksen tai keskeneräisen rakennustyömaan antama suoja on näille maan sisäisille pakolaisille, joista valtaosa on naisia ja lapsia, hyytävä, mutta ainoa vaihtoehto. Moni on paitsi menettänyt kaiken, myös velkaantunut pahasti yrittäessään aloittaa elämää alusta. Kadonnut tai menehtynyt perheenjäsen on myös tavallinen tarina perheissä.

”Toimintamme pyrkii pelastamaan ihmishenkiä tarjoamalla resursseja, joilla selvitä jokapäiväisistä tarpeista.”

Pelastakaa Lapset avustaa syyrialaisia lapsia ja heidän perheitään alueilla, joilla humanitaarinen tilanne on kaikkein vaikein. Toimintamme pyrkii pelastamaan ihmishenkiä tarjoamalla resursseja, joilla selvitä jokapäiväisistä tarpeista.  Toisinaan tämä tarkoittaa pientä määrää käteistä, jonka perheet voivat käyttää tilanteensa mukaan itse parhaaksi katsomallaan tavalla: talvivaatteisiin, viltteihin, ruokaan, lääkkeisiin tai teltan lämmittämiseen. Siellä missä näitä ei ole saatavilla paikallisilta markkinoilta, jaamme niitä myös suoraan.

Televisiosta ja lehtikuvista välittyvä viesti Syyriasta onkin usein keskittynyt juuri näihin välittömiin tarpeisiin, mutta robotista haaveilevan pojan tai muiden Syyrian lasten kohdalla kyse on myös paljon pitemmän tähtäimen tavoitteista: haaveiden ja mahdollisuuksien turvaamisesta loppuelämäksi. Liian moni heistä on elänyt koko elämänsä konfliktin keskellä, menettäen uudelleen ja uudelleen mahdollisuudet leikkiin, kotiin tai vanhemman läsnäoloon.

”Viemällä koulut sinne minne lapset pakenevat, pyrimme varmistamaan, että konflikti ei täysin vie lasten oikeutta oppia ja kehittyä.”

Viemällä koulut sinne minne lapset pakenevat ja tarjoamalla opetusta metodilla, johon eri oppimistasoilla olevat ja eri pituisia jaksoja koulusta poissa olleet koululaiset voivat hypätä mukaan, Pelastakaa Lapset pyrkii varmistamaan, että vuosia jatkunut konflikti ei täysin vie lasten oikeutta oppia ja kehittyä. Tarjoamalla virikkeellisiä leikkitiloja leireillä, joilla ihmiset majoittuvat, pyrimme takaamaan lapsille mahdollisuuden ystävystyä, nauraa ja ilmaista itseään turvallisessa ympäristössä. Tarpeen vaatiessa tiimimme tarjoavat myös lastensuojelupalveluita ja psykososiaalista tukea perheille.

Kaikkein pienimmät lapset ovat Syyriassakin myös kaikkein haavoittuvimmassa asemassa. Merkittävä osa työtämme keskittyy alle 2-vuotiaisiin lapsiin ja heidän vanhempiinsa. Yksinkertainen rekkakontti leirin laidalla saattaa kätkeä sisäänsä äitien ja vauvojen turvapaikan, tilan jossa naiset voivat hetken levätä, imettää vapaasti, jutella, itkeä ja nauraa. Vastasyntyneet voidaan samalla punnita ja kylvettää lämpimässä ja kiireettömässä tilassa, ja huolestuttavat tapaukset lähetetään lääkärille.

”Minä pidän puista, mutta en voi istuttaa niitä tänne leirille”, toteaa toinen poika kysymykseen tulevaisuuden haaveista. Keskustelu käydään Pelastakaa Lasten lasten leikkitilassa. Ensimmäistä kertaa tullessaan moni lapsi on hiljainen ja varautunut, mutta ajan kanssa hymyä ja ääntä alkaa irrota. Kaikesta menneisyydessä koetusta huolimatta niin monen muun lailla tämäkin poika uskoo tulevaisuuden mahdollisuuksiin: ”Haaveeni voin toteuttaa opiskelemalla.”

Auta Syyrian lapsia

Laura Kivelä
Laura Kivelä

Erityisasiantuntija, alueellinen neuvonantaja
Pelastakaa Lasten aluetoimisto, Jordania

Laura Kivelä työskentelee Pelastakaa Lasten Lähi-idän aluetoimistossa keskittyen Syyrian konfliktin vuoksi kodeistaan paenneiden pakolaisten tilanteeseen alueella. Lauran tukee pidempiaikaisia ratkaisuja 5,5 miljoonalle syyrialaisille pakolaisille Turkissa, Irakissa, Jordaniassa, Libanonissa ja Egyptissä, sekä arviolta yli 6 miljoonalle maan sisäiselle pakolaisella Syyriassa.