Koulutus ei voi odottaa – Suomen täytyy olla mukana auttamassa kriisialueiden lapset kouluun

Koulutus ei voi odottaa – Suomen täytyy olla mukana auttamassa kriisialueiden lapset kouluun

Kuvan 10-vuotias Faizal* osallistui lapsiystävällisen tilan toimintaan Mosambikin Beirassa. Hirmumyrsky Idai tuhosi hänen kotinsa ja koulunsa.

Hirmumyrsky Idai tuhosi Mosambikissa tuhansia kouluja ja vaikutti arviolta miljoonan lapsen elämään. Jemenissä koulut ovat olleet toistuvien iskujen kohteena ja jopa neljäsosa maan lapsista on poissa koulusta konfliktin vuoksi.

Ympäri maailmaa miljoonat kriisialueilla elävät tytöt ja pojat eivät saa opetusta. Yli 75 miljoonaa lasta tarvitsee pikaista tukea saadakseen laadukasta koulutusta kriisien ja konfliktien vahingoittamilla alueilla.

Nämä lapset maksavat konfliktien ja katastrofien raskaimman hinnan. Heidän tulevaisuutensa on vaarassa, vaikka kuitenkin juuri  lasten pitäisi aikanaan rakentaa kriisin tai konfliktin päätyttyä  maalle parempi tulevaisuus.

Lapsen oikeus koulutukseen ei pääty hätätilanteeseen

Koulut tarjoavat konfliktien ja kriisien aikana turvallisen tilan oppia sekä kallisarvoisen tunteen normaalista arjesta ja rutiineista.  Ne pitävät lapset turvassa heidän ympäristönsä vaaroilta sekä auttavat ehkäisemään  seksuaaliväkivaltaa, lapsiavioliittoja, haitallista lapsityötä sekä värväämistä asevoimiin tai aseistettuihin ryhmiin.

Lapset itse kertovat avustustyöntekijöillemme yhä uudestaan koulunkäynnin olevan heille yksi tärkeimmistä asioista. He tietävät sen olevan avain tulevaisuuteen.

Lisäksi laadukas koulutus edistää talouden elpymistä, sosiaalista vakautta ja rauhaa.

Education Cannot Wait -rahasto auttaa kriiseissä

Education Cannot Wait on ensimmäinen ja ainoa globaali rahasto, joka keskittyy koulutuksen tarjoamiseen kriiseissä. Rahasto perustettiin, sillä valtavista tarpeista huolimatta tällä hetkellä vain kaksi prosenttia humanitaarisesta rahoituksesta ohjataan opetukseen ja koulutukseen.

Education Cannot Wait on saavuttanut yli miljoona lasta ja nuorta 19 kriisimaassa siitä lähtien, kun rahasto aloitti toimintansa   vuonna 2017. Saavutetuista lapsista ja nuorista puolet on tyttöjä. 

Tänä vuonna Education Cannot Wait tavoittelee lisärahoitusta tukeakseen 9 miljoonan lapsen ja nuoren koulutusta vuoteen 2021 mennessä. Rahasto on onnistunut mahdollistamaan koulutuksen tarjoamisen jopa kaikista haastavimmilla konfliktien vahingoittamilla alueilla.

Suomi on nostanut tällä hallituskaudella koulutuksen tukemisen yhdeksi kehityspolitiikan painopisteeksi. Education Cannot Wait järjestää seuraavan rahoituskierroksen YK:n yleiskokouksen aikana syyskuun lopulla.  

Osallistuminen Education Cannot Wait -rahaston rahoittamiseen olisi hyvä ja näyttävä tilaisuus Suomelle profiloitua yhtenä kansainvälisen koulutusalan toimijana ja samalla osoittaa, että olemme ryhtyneet konkreettisiin tekoihin koulutuksen painoarvon lisäämiseksi Suomen kehityspolitiikassa.  Esimerkiksi 10 miljoonan euron tuella tai noin 3 miljoonan euron vuosituella kolmen vuoden aikana, Suomi pystyisi osaltaan edesauttamaan konflikteista ja katastrofeista kärsivien lasten ja nuorten kouluun pääsyä.

Tutustu raporttiin: Road to Recovery: Responding to children’s mental health in conflict »

Tapio Laakso
vaikuttamistyön asiantuntija
Pelastakaa Lapset

Katri Suomi
vaikuttamistyön päällikkö
Kirkon Ulkomaanapu