Kokemus välittämisestä kuuluu kaikille

Kokemus välittämisestä kuuluu kaikille

Koronan kurittaman maailman keskellä ajattelin, että ei tämä enää tästä voi pahemmaksi mennä. Kunnes alkoi Ukrainan sota ja siitä johtuen energiakriisi sekä kova inflaation kiihtyminen. Jos aikuistakin ihmistä ahdistaa maailman palaessa ympärillä, niin miltä mahtaa tuntua tärkeiden kehitystehtävien keskellä kasvavista nuorista?

Huolta ja ahdistusta huomisesta ei kukaan jaksa kantaa yksin. Pitkittyessään ne aiheuttavat vakavampia mielenterveyden haasteita, vetäytymistä sosiaalisista suhteista ja sitä kautta yksinäisyyttä. Näihin teemoihin törmään usein myös päivystäessäni Pelastakaa Lasten nettinuorisotalo Netarin chat-palvelussa sekä omassa päivätyössäni nuoriso-ohjaajana.

”Sä oot ainut, jolle voin puhua mun olosta”, totesi yksi nuori minulle hiljattain.

Tärkeää olisi, että jokaisella nuorella olisi edes se yksi turvallinen tyyppi, jolle purkaa sydäntään edes hetken verran. Se hetki voi muuttaa nuoren koko elämän.

Jouluna yksinäisyys korostuu

Tuleva joulunaika tuo monelle meistä toivottua lepoa ja rauhoittumista. Hetken saamme hengähtää ja keskittyä viettämään aikaa läheistemme kanssa. Joulun kuuluisikin olla ilon, valon ja yhteyden aikaa.

Kaikille joulu ei tätä kuitenkaan ole. Jouluna yksinäisyys ja ahdistus saattavat olla tavanomaista syvempää somen täyttyessä iloisista joulukuvista ja -toivotuksista.

Pelastakaa Lasten JouluManteli tarjoaa tänäkin jouluaattona nuorille mahdollisuuden viettää aikaa turvallisessa verkkoympäristössä työntekijöiden ja koulutettujen vapaaehtoisten kanssa. Tarjolla on juttu- ja hengailuseuraa monella alustalla.

Mahdollisuus on syvempään keskusteluun sekä kuulumisten vaihtoon – tai jos juttelu ei innosta, voi menoa tulla ihan vain seurailemaan. Tärkeintä on, että jokainen nuori saisi kokemuksen yhteisöllisyydestä ja välittämisestä.

JouluManteli on tänä vuonna avoinna useilla nuorille suunnatuilla verkkoalustoilla jouluaattona klo 20-23 osoitteessa: WWW.JOULUMANTELI.FI

Josefiia Kärkelä, tuntityöntekijä, Pelastakaa Lapset ry