Kokemuksia vapaaehtoistyöstä lapsiystävällisessä tilassa

Olen toiminut nyt noin seitsemän kuukauden ajan vapaaehtoisena ohjaajana Oulun vastaanottokeskuksessa Pelastakaa Lapset ry:n lapsiystävällinen tila -toiminnassa. Toiminta kokoontuu Oulussa nykyään kolme kertaa viikossa.

Koen, että tämä toiminta on hyvin tärkeää lasten hyvinvoinnin kannalta. Lapsiystävällinen tila on lapsille suunniteltu ja sisustettu tila, joka luo mielestäni turvaa lapsille. Tilassa lapset pääsevät ilmaisemaan itseään, juuri niinkuin haluavat. Tapahtui se sitten laulamalla, tanssimalla tai palikoita rakentamalla. Oulun vastaanottokeskuksessa tämä toiminta on hyvin suosittua, ei kyllä ikinä tarvitse miettiä, että tuleekohan tänään yhtään lasta paikalle.

Omien kokemuksieni perusteella olen huomannut, että monet lapset vapautuvat toiminnassa. Ensimmäisillä kerroilla lapsia saattaa ujostuttaa mutta kerta kerran jälkeen lapset vapautuvat enemmän ja enemmän. Toiminnassa onkin se hyvä puoli, että siellä saa näyttää kaikkia tunteita. Lapset ovat joskus vihaisia, joskus itketään, mutta suurimmaksi osaksi lasten kasvoilla loistaa hymy.

Koen, että vapaaehtoisena ohjaajana minun tärkein tehtäväni on olla läsnä lasten kanssa. Minä koen kokemukseni kautta, että ohjaajat Pelastakaa Lapset -liiveissään tuovat turvaa lapsille. Lapsille on aina selkeää, keneltä kysyä apua jos jokin mietityttää. Lapset tykkäävät paljon leikkiä ja pelailla ohjaajien kanssa. Minusta yksi paras juttu toiminnassa onkin lasten kanssa touhuaminen. Yleensä leikin lomassa lapset oppivat minulta suomen kieltä ja minä opin lasten äidinkieltä. Toiminta antaa siis minullekin paljon hyödyllisiä taitoja.

Toiminta antaa niin paljon hyvää lapsille, mutta myös meille ohjaajille.

Stella Olamba N’Djeka
vapaaehtoinen ohjaaja Pelastakaa Lapset ry:n lapsiystävällinen tila -toiminnassa Oulun vastaanottokeskuksessa