Kesän riemut ilman päihteiden varjoa

Kesän riemut ilman päihteiden varjoa

Kesä on jo hissukseen alkanut. Edessä ovat vielä juhannus ja kesälomat, päiviä piknikeillä ja aurinkoisilla rannoilla, lämpimiä iltoja sekä pitkien koronavuosien jälkeisiä odotettuja kohtaamisia ystävien ja sukulaisten kanssa. Iloa, onnea ja yhdessäoloa.

Samalla edessä on myös paljon mahdollisuuksia nostaa maljoja ja korkata saunaoluita suomalaisessa saunarannassa.

Joillekin meistä tämä tarkoittaa myös varjoja, jotka peittävät kesäisen auringon.

Iloinen malja vai pelottava humala

Näyttäisi olevan vallalla käsitys siitä, että olemme Suomessa siirtyneet viisaampaan ja hillittyyn, lähes eurooppalaisen tyylikkääseen alkoholinkäyttöön. Jos somekuvia katselee, silmissä vilisevät kohotetut kuohuviinilasit ja iloiset ihmiset.

Jos vähäksi aikaa pysähtyy katsomaan tarkemmin, saattaakin herätä huomaamaan, että useissa päivityksissä yhdistyvät iloinen lapsiperhearki ja alkoholi.

Ja jos vielä tarkemmin katsoo, alkaakin huomata henkilöitä, joiden päivityksissä alkoholi on yhä useammin läsnä arjen kuvissa. Kuinkahan usein lasin kohottelu toistuu? Ja kuinka usein tilanteissa on läsnä lapsia.

Kun miettii vanhempien päihteidenkäyttöä lasten näkökulmasta, näyttääkin se hyvin erilaiselta kuin kauniissa somekuvissa. Kun vanhemmat ja aikuiset humaltuvat, heidän käytöksensä muuttuu usein riehakkaaksi ja kovaääniseksi. Lapsen näkökulmasta se voi olla hämmentävää ja jopa pelottavaa.

Puhumattakaan siitä, että humaltunut aikuinen voi olla myös riitaisa, estoton, ahdistunut tai itkuinen. Lapselle tärkeän aikuisen käytös ei enää olekaan ennalta arvattavaa ja turvallista, ja hän ei ehkä huomaa lapsen hätää tai tarpeita.

Mitä pienempi lapsi on, sitä riippuvaisempi hän on siitä, että aikuinen pysyy toimintakykyisenä eikä lapsen esimerkiksi tarvitse pelätä putoavansa hänen sylistään.

Lapsen mahdollisuus nauttia kesän iloista on riippuvainen hänelle tärkeistä aikuisista.

Isovanhemman rooli turvallisena aikuisena

Olen itse isovanhempi ja pieni lapsenlapseni on minulle tärkeintä maailmassa. Olen onnekseni saanut jo hoivata ja huolehtia hänestä. Onpa hän ollut jopa yökylässä mummilassa. Tähän asti olen tietenkin jännittänyt näitä hoitokertoja niin, ettei mieleeni ole edes tullut juoda mitään alkoholipitoista hänen ollessaan vastuullani.

Mutta entäpä jatkossa, kun minäkin alan luottaa itseeni hänen huolenpitäjänään? Voinko ottaa lauantai-iltana lasillisen hänen nukahdettuaan?

En usko olevani ainoa isovanhempi, joka ehkä poikkeaa siitä perinteisestä kuvasta, joka meillä mummoista ja papoista saattaa olla. Yhä useampi isovanhempi elää täyttä elämää nykyajassa ja on myös tottunut suhtautumaan alkoholiin sallivammin, niin elämän juhlatilanteissa kuin arjessakin.

Siksi haluan muistuttaa, että myös meidän alkoholinkäyttömme vaikuttaa lapsiin ja niihin meille niin rakkaisiin lapsenlapsiin. Myös meidän on syytä miettiä tarkkaan omaa päihteidenkäyttöämme kesäisten päivien ja iltojen yhteisissä hetkissä lapsenlapsien ollessa läsnä.

Aurinkoisia seikkailuja vai kosteita kesämuistoja

Kirjoitan tätä aurinkoisella mökkiterassilla. Mökillä on ihanaa rentoutua ja unohtaa arki ja huolet. Saunan terassilla saunaolut kädessään ja linnunlaulua kuunnellessaan moni meistä kokee syvää hyvää oloa.

Mutta jääkö se siihen yhteen saunaolueen? Jatkuuko juominen pitkälle yöhön ja seuraavana päivänäkin, kun ei kerran tarvitse lähteä mökiltä minnekään? Miltä se lapsesta tuntuu ja näyttää? Onko aikuisten ihanan rento mökkiloma itse asiassa lapsille pelottava ja turvaton kokemus kaukana kaikesta? Haluammeko tarjota sellaisen kesälomamuiston lapsille?

Tänä vuonna voisimme miettiä tarkkaan sitä, kuinka kostean mökkikesän tarjoamme lapsillemme ja lapsenlapsillemme. Ehkä meillekin riittäisi se muumilimsa saunajuomaksi.

Hyvää, rentoa ja onnellista kesää kaikille. Kootaan someen ja kesään aidosti iloisia ja onnellisia hetkiä, joissa myös lasten on hyvä ja onnellinen olla.


Riitta Hyytinen
kotimaan ohjelman johtaja
Pelastakaa Lapset