Jälleen törkeä isku lapsia vastaan Jemenissä – Suomi tärkeässä roolissa EU-puheenjohtajana 

Seitsemän ihmistä kuoli tiistaina Jemenissä Pelastakaa Lasten tukemaan sairaalaan tehdyssä ilmaiskussa. Neljä kuolleista oli lapsia ja kaksi aikuista on edelleen tavoittamatta. Aiemmin tällä viikolla kerroimme ulkomaisten pommien tappaneen tai vahingoittaneen 37 lasta kuukaudessa viime vuonna. 

Jälleen kerran kyse on törkeästä ja umpimähkäisestä hyökkäyksestä tiheään asutulla siviilialueella. Kyse on välinpitämättömyydestä sodan sääntöjä kohtaan, johon kansainvälisen yhteisön – myös Suomen – täytyy puuttua. 

Isku tapahtui Jemenin sodan laajenemisen neljäntenä vuosipäivänä. Se kuvaa sodan kulkua katkeralla tavalla. Yemen Data Project on kerännyt tietoa ilmaiskujen määrästä ja siviiliuhreista Jemenissä.  

Ilmaiskujen määrä ja siviiliuhrit Jemenissä

Siniset pylväät kuvaavat ilmaiskujen määrää, punainen viiva siviiliuhrien määrää aikavälillä 2015-2019.

Kaikki sotivat osapuolet ovat syyllistyneet kansainvälisen oikeuden loukkauksiin ja vakaviin lapsen oikeuksien rikkomuksiin. Ilmapommitukset ovat kuitenkin Saudi-Arabian johtaman koalition käyttämä taktiikka, jota suoritetaan pitkälti länsimaisin asein. Mediatietojen mukaan ainakin Espanja, Ranska, Yhdysvallat ja Iso-Britannia myivät vielä marraskuussa 2018 aseita liittoumalle. 

Räjähtävien aseiden käyttö asutuilla alueilla on julmaa taktiikkaa, koska ne tuhoavat umpimähkään kaiken tieltään. On mahdotonta kuvitella lapsen kauhua, kun pommi putoaa hänen kotiinsa. 

Konfliktien keskellä toteutettavissa humanitaarisissa operaatioissa on normaali toimintatapa se, että sairaaloiden tapaisten kohteiden sijainti ilmoitetaan sotiville osapuolille. Ilmaiskun tekijöiden piti olla tietoisia, että alueella toimii sairaala. Joko kyse oli tietoisesta päätöksestä tai törkeästä laiminlyönnistä – iskusta on tehtävä riippumaton, perusteellinen tutkimus. 

Viime vuoden lopun varovaisten edistysaskeleiden jälkeen Jemenin tilanteessa on jälleen paljon merkkejä konfliktin pahentumisesta. Maasta kuuluu paljon raportteja väkivallan uudesta kiihtymisestä. On vaikea välttää ajatusta, että tämä on mahdollista, koska kansainvälinen kiinnostus on jälleen siirtynyt muualle.  

Suomesta tulee EU-puheenjohtajamaa kuukausi eurovaalien jälkeen heinäkuun alussa. Suomi on tärkeässä asemassmyös Jemenin kannalta. 

Suomi teki viime vuoden lopulla tärkeän päätöksen lopettaa uusien asevientilupien myöntämisen Jemenin sotiville osapuolille. Tulevana EU-puheenjohtajamaana Suomella on mahdollisuus toimia sen puolesta, että koko EU saadaan saman linjan taakse. Suomen on myös tärkeää varmistaa, että Jemenin lasten hätä pysyy korkealla myös tulevan EU-komission asialistalla. 

Jemenissä käydään monilla tavoin sotaa lapsia vastaan. Suomessa Pelastakaa Lapset on käynnistänyt vetoomuksen, jolla nostetaan sodan jaloissa kärsivien lasten ääni kuuluviin. Tulevalle hallitukselle osoitetussa vetoomuksessa vaaditaan Suomea ryhtymään välittömiin ja tuntuviin toimiin lasten suojelemiseksi konflikteissa. Lapsia konfliktin jaloissa voidaan suojella, vaikka konfliktia itseään ei heti saataisi päättymään. Suomi voi ja sen tulee tehdä tässä osansa. 

Tapio Laakso
Vaikuttamistyön asiantuntija
Pelastakaa Lapset ry