Et ole yksin jouluaattonakaan

Joulu on monelle odotettu juhla, joka tuo valoa ja lämpöä keskelle kylmää ja pimeää vuodenaikaa. Joulu ei ole vain hyvää ruokaa ja paketteja, vaan myös yhdessäoloa rakkaimpiemme kanssa. Monelle yksi tärkeimmistä asioista jouluna onkin juuri läheistemme kanssa vietetty aika.

Kuitenkin moni nuori tuntee jouluna yksinäisyyttä. Muiden juhliessa joulua oma yksinäisyys tai hankalat perhetilanteet voivat korostua ja tuntua erityisen pahalta.

Yhdenkään nuoren ei tule tuntea itseään yksinäiseksi. Pelastakaa Lasten työntekijät sekä koulutetut aikuiset vapaaehtoiset järjestävät tänäkin jouluna lämminhenkisen ja turvallisen tilan nettiympäristöön, jossa jaetaan joulumieltä, jutellaan porukalla ja annetaan halukkaille myös kahdenkeskeistä jutteluseuraa sekä tukea. JouluManteli koostuu ryhmä- ja yksilöchateista useilla eri verkkoalustoilla. Jokainen nuori on tervetullut keskustelemaan!

”JouluMantelin viesti on, että kukaan ei ole yksin jouluaattonakaan.”

JouluManteliin osallistutaan nimimerkin takaa, joten kynnys tulla keskustelemaan on matala. Aikaisempina vuosina JouluManteliin on tultu juttelemaan, koska nuori on halunnut vaikkapa jakaa juhlapäivän tunnelmia tai koska on ollut tylsä hetki. Chateissa ei ole pakko puhua joulusta: JouluMantelissa on keskusteltu esimerkiksi nuoren yksinäisyydestä, arjessa jaksamisesta ja kodin ongelmista. Oli keskustelun aihe mikä tahansa, on jokainen käyty keskustelu arvokas. JouluMantelin viesti on, että kukaan ei ole yksin jouluaattonakaan.

JouluManteli on merkityksellinen nuorille, mutta myös sitä toteuttaville vapaaehtoisille. Moni vapaaehtoinen palaa vuosi toisensa jälkeen jouluaaton vietosta hetkeksi tietokoneensa ääreen keskustelemaan nuorten kanssa. Vapaaehtoiset kokevat tärkeäksi päästä kulkemaan lyhyen matkan nuoren rinnalla.


Laura Keski-Kuha
harjoittelija, Digitaalinen hyvinvointi ja lapsen oikeudet
Pelastakaa Lapset

***

JouluManteli on Pelastakaa Lasten tarjoama turvallinen ja lämminhenkinen keskustelupaikka, joka järjestetään jouluaattona tänä vuonna jo seitsemättätoista kertaa useilla eri chat-alustoilla. JouluManteliin ottaa osaa joka joulu satoja nuoria. JouluMantelissa vapaaehtoiset aikuiset kohtaavat nuoria ja keskustelevat heidän kanssaan yömyöhään saakka. Mukaan pääset 24.12. klo 18 alkaen osoitteesta www.joulumanteli.fi.

Jouluista pelistriimiä voi seurata Twichissä klo 18-20. Ryhmäkeskusteluun voi osallistua Momiossa klo 18-20 ja Netarin ryhmächatissa klo 20-22. Kahdenkeskeiseen chattiin luotettavan aikuisen kanssa voi osallistua Netarissa klo 21-01.

JouluManteli on osa Pelastakaa Lapset ry:n digitaalista nuorisotyötä. Lue lisää toiminnasta: www.netari.fi.