#ChildrenToo

Kansainvälinen #metoo-kampanja nosti yleiseen keskusteluun tyttöihin ja naisiin kohdistuvan seksuaalisen häirinnän, ahdistelun ja väkivallan myös Suomessa. Sosiaalisessa mediassa levisi kirjoituksia vaikeista ja varsin henkilökohtaisista ikävistä kokemuksista aiheeseen liittyen. Kirjoitukset sisälsivät kertomuksia nuoruudessa ja varhaisaikuisuudessa koetusta seksuaalisesta häirinnästä, ahdistelusta ja hyväksikäytöstä. Kertojat pohtivat avoimesti nuoruuden epävarmuutta ja hämmennystä sekä kyvyttömyyttään toimia ja puolustautua. Heille yhteistä olivat myös häpeän tunteet sekä tarve löytää syy ja selitys tapahtuneeseen. Nuoret usein syyttävät tapahtuneesta itseään ja omaa toimintaansa tilanteessa.    

#metoo – mitä ajattelit, tunsit tai teit?   

#Metoo-kampanja nosti merkittävällä tavalla seksuaalisen häirinnän ja väkivallan yhteiskunnalliseen keskusteluun. Avoimuus ja henkilökohtaisten ahdistavien kokemusten jakaminen ei tuottanut kertojilleen enää häpeää vaan enemmänkin pystyvyyden tunnetta ja kokemuksen toimijuudesta. Kampanja avasi hyvin ilmiön laajuutta yhteiskunnassamme ja vahvisti tekojen vahingollisuuden.

Lukiessani kirjoituksia ja seuratessani #metoo -päivityksiä palasin ajatuksissani usein oman työni sisältöihin, lasten seksuaalisen hyväksikäytön ehkäisyyn. Työni Nettivihje-palvelussa ja käytännön psykoterapiatyöni pohjautuu lastenoikeuksien artiklaan 19: ”Lasta on suojeltava kaikelta väkivallalta, välinpitämättömältä kohtelulta ja hyväksikäytöltä”.  Lapsiin kohdistuva seksuaalinen hyväksikäyttö on maailmanlaajuinen ongelma, jolta useimmat haluavat ummistaa silmänsä. Aihe on vaikea ja raskas, mutta vaikenemalla välitämme uhreille väärän viestin.

Uskalla kuulla

Lapsiin kohdistuva seksuaalinen häirintä, ahdistelu ja hyväksikäyttö horjuttaa uskoamme turvalliseen ja oikeudenmukaiseen maailmaan. Meidän täytyy rohkeasti rikkoa hiljaisuutta ilmiön ympäriltä, sillä avoin yhteiskunnallinen keskustelu aiheesta hälventää aiheeseen liittyvää häpeää. Seksuaalista häirintää, ahdistelua ja hyväksikäyttöä tapahtuu myös lapsille ja nuorille. Uskaltamalla kuulla välitämme lapsille ja nuorille vahvan viestin mahdollisuudesta kertoa.

Suuretkin muutokset lähtevät aina yksilötasolta ja jokaisella lapsella on oikeus tulla suojelluksi seksuaaliselta hyväksikäytöltä. Jokainen meistä voi omalla toiminnallaan rikkoa tabuja ja rakentaa lapsille turvallisempaa ja parempaa maailmaa.

Keskustelua tulee jatkaa #childrentoo

Keskustelu seksuaalisesta häirinnästä, ahdistelusta ja hyväksikäytöstä on nyt avattu, mutta keskustelun ulkopuolelle ei tule jättää kaikkein haavoittavimmassa asemassa olevia – lapsia ja nuoria.

Nina Vaaranen-Valkonen
Asiantuntija, Lapset ja digitaalinen media
Pelastakaa Lapset

Ole rohkea, käänny kohti ja uskalla kuulla #ChildrenToo  

Marraskuussa 18. päivä vietetään Euroopan Neuvoston päivää lasten suojelemiseksi seksuaaliselta riistolta ja hyväksikäytöltä. Kyseessä on kolmas kerta kun Euroopan neuvosto painottaa lasten oikeutta tulla suojelluksi seksuaaliselta hyväksikäytöltä. Tänä vuonna keskiössä on erityisesti lasten seksuaalinen hyväksikäyttö digitaalisessa mediassa.  Me Pelastakaa Lapset teemme kaikkemme suojellaksemme lapsia seksuaaliselta hyväksikäytöltä.

Osallistu keskusteluun #childrentoo #uskallakertoa

Aiheesta lisää mm. Mitä on seksuaalinen häirintä?

Missä viipyy lasten ja nuorten #metoo-kampanja? Uhrien esiintulo Islannissa

Pelastakaa Lapsien ja MLL yhteistyössä tehty Uskalla kertoa video