Kuusi huolenaihetta – Lapset Syyrian sodassa

Kuusi huolenaihetta – Lapset Syyrian sodassa

1. Puolet Syyrian lapsista eivät ole nähneet mitään muuta kuin sotaa

Syyrian sota on kestänyt yhdeksän vuotta. Sodan alkaessa yhdeksänvuotiaat lapset ovat nyt täysi-ikäisiä. Sodan aikana arvioidaan syntyneen yli 4 miljoonaa lasta, joiden koko elämä on ollut sodan ja väkivallan varjostamaa.

2. Puoli miljoonaa lasta joutui pakenemaan joulukuun jälkeen

Syyrian Idlibin maakunnassa lähes miljoona ihmistä joutui pakenemaan kiihtyneitä taisteluita joulukuun jälkeen. Lasten tilanne on ollut äärimmäisen vaikea ja monet ovat kuolleet kylmyyden ja vaikeiden olosuhteiden vuoksi. Paenneista jopa puoli miljoonaa oli lapsia. Kyseessä on koko yhdeksän vuotta jatkuneen sodan suurin pakolaistilanne.

3. Koulut ovat joutuneet jatkuvien hyökkäysten kohteeksi

2,1 miljoonaa syyrialaista lasta ei voi käydä koulua. Koko sodan ajan koulut ovat joutuneet hyökkäysten kohteeksi. Tällaiset iskut ovat täysin kansainvälisen oikeuden vastaisia. Tuoreessa selvityksessä Pelastakaa Lapset ja Hurras Network ovat todenneet viimeisen vuoden aikana 92 tapausta Luoteis-Syyriassa, joissa kouluun on kohdistunut hyökkäys.

4. Sota vaikuttaa lapsiin monin tavoin

Lapset ovat eläneet sodan keskellä ja nähneet väkivaltaa. Lapset saattavat puhua räjähdyksistä tai aseista yhtä arkipäiväisesti kuin leikeistä tai jalkapallon pelaamisesta. Väkivallan näkemisestä on seurauksena turtuneisuutta ja tunnekylmyyttä. Monilla lapsilla olisi tarve normaaliuteen ja myös mielenterveysapuun, mutta sitä ei ole saatavilla. Lapsilla on monia terveysongelmia, joihin avunsaaminen Syyriassa on vaikeaa tai mahdotonta. Lääkkeiden ja hoidon puute on tavanomaista, joten sairauksista on vaikea parantua.

5. Lasten unelmat elävät pommitusten keskellä

”Unelmani on rakentaa robotti”, vastaa poika Koillis-Syyriassa, kun hän keskustelee tulevaisuudenhaaveistaan ikätovereidensa, 6–11-vuotiaiden tyttöjen ja poikien kanssa. Menneisyydessä heillä on kokemuksia sodasta, taakse jääneestä kodista ja ystävistä, paosta ja perheenjäsenten menettämisestä. Kukaan ei osaa ennustaa mitä huomenna on edessä, mutta lasten tulevaisuuden toivo yllättää joka kerta. Lue Lähi-idän aluetoimiston erityisasiantuntijamme Laura Kivelän blogi aiheesta.

6. Pelkäämme koronaepidemian leviämistä pakolaisleireille

Myös syyrialaiset vanhemmat haluaisivat neuvoa lapsiaan käsien pesussa ja pysytellä suojassa taudeilta. Se ei ole mahdollista nopeasti kyhätyillä ja liian täysillä leireillä. Olemme erittäin huolissamme siitä, että korona leviää pakolaisleireille, joilla eristäytyminen on käytännössä mahdotonta. Pelastakaa lapset auttaa toimittamalla perheille hygieniapakkauksia, jotka sisältävät välttämättömään puhtauteen tarvittavia asioita kuten saippuaa, shampoota, nenäliinoja, hammasharjan ja pyykinpesuainetta.

On välttämätöntä, että humanitaarista apua tässä tilanteessa lisätään, jotta hauraita terveysjärjestelmiä kyetään vahvistamaan. Koronaepidemian kuriin saaminen kansainvälisesti edellyttää tätä.

Auta Syyrian lapsia

Tapio Laakso
Vaikuttamistyön asiantuntija
Pelastakaa Lapset