Nepal on yksi maailman katastrofialttiimmista maista. Vakavan maanjäristyksen on arvioitu sattuvan siellä kerran 80 vuodessa. Myös tulvat ja maanvyöryt aiheuttavat suuria tuhoja.

Pelastakaa Lapset auttaa yhteisöjä varautumaan katastrofeihin kouluttamalla paikallisviranomaisia toimimaan katastrofitilanteessa. Myös lapsen oikeuksien kerhojen toimintaan kuuluu katastrofiriskien vähentäminen. Lapset muun muassa kartoittavat, millaisia ongelmia heidän kylässään saattaa sattua katastrofin tapahtuessa. Lapset myös kertovat kyläläisille, kuinka riskeihin voi varautua.

Huhtikuussa 2015 Nepalissa sattui tuhoisa maanjäristys. Yli 8000 ihmistä kuoli ja 500 000 kotia tuhoutui. Maanjäristys vaikutti yli miljoonan lapsen elämään.

Pelastakaa Lapset oli auttamassa maanjäristyksestä kärsiviä ihmisiä välittömästi katastrofin jälkeen. Ulkoministeriön, keräystuottojen ja yrityslahjoittajien avulla keräsimme avustustyöhön lähes miljoona euroa, joiden turvin toimitimme hädänalaisille ihmisille suojaa, ruokaa ja puhdasta vettä. Olemme myös järjestäneet lapsille turvallisia paikkoja, joissa he voivat leikkiä ja käsitellä vaikeita kokemuksiaan. Jälleenrakennus kestää vielä pitkään.

Katastrofeihin varaudutaan

  • kouluttamalla paikallisia viranomaisia
  • kartoittamalla riskejä kouluissa ja kylissä
  • kouluttamalla lapsia toimimaan hätätilanteissa
Nepal_DRR_Tilak Chaudhary

Kuva: Tilak Chaudhary / Pelastakaa Lapset