paivatyokerays-eli-taksvarkki1
Nepal_koulu_johansson2

Kuva: Eeva Johansson / Pelastakaa Lapset

Aamunavaukset herättelevät näkökulmia lasten oikeuksiin ja ovat hyvä tapa muistuttaa oppilaita lähestyvästä taksvärkkipäivästä. Valittavananne on erilaisia tekstejä, jotka käyvät luettavaksi sellaisenaan.

1. Lasten ja nuorten oikeudet

2. Sosiaaliturvasta turvaa elämään

 


 

1. Lasten ja nuorten oikeudet

Tiesitkö, että lapsilla ja nuorilla on omia oikeuksia?

Ihmisoikeudet ovat jokaiselle ihmiselle kuuluvia luonnollisia oikeuksia, joita ei voida ottaa ihmiseltä pois edes hänen omalla suostumuksellaan. Ihmisoikeussopimuksilla nämä oikeudet turvataan kaikille ihmisille kaikkialla maailmassa.

YK:n lapsen oikeuksien sopimus on lasten ja nuorten omista oikeuksista koostuva kansainvälinen ihmisoikeussopimus. Lapsen oikeuksien sopimus koskee jokaista alle 18-vuotiasta kaikkialla maailmassa. Sopimuksen ovat allekirjoittaneet lähes kaikki maailman maat, myös Suomi. Lapsen oikeuksien sopimuksella pyritään varmistamaan, että kaikilla lapsilla on edellytykset hyvään elämään.

Sopimuksessa listattuja lapsen oikeuksia ovat esimerkiksi:

  • oikeus lepoon ja vapaa-aikaan,
  • oikeus suojeluun väkivallalta,
  • oikeus mielipiteen ilmaisuun itseään koskevissa asioissa ja
  • oikeus koulutukseen.

Osa lapsen oikeuksista saattaa kuulostaa itsestäänselvyyksiltä. Suomessa jokainen lapsi saa käydä peruskoulua, saa syntymätodistuksen syntyessään ja hoitoa ollessaan sairaana. Lapsen oikeuksien toteutumisessa on kuitenkin ongelmia kaikkialla maailmassa. Köyhemmissä maissa lapset saattavat joutua koulun sijaan töihin tai heillä ei ole pääsyä terveydenhoitoon. Suomessa taas ongelmia voivat olla rasismi, koulukiusaaminen tai vaikka perheväkivalta.

Joskus saattaa tuntua siltä, ettei yhden ihmisen panoksella ole väliä maailman muuttamisessa. Pienetkin teot voivat kuitenkin olla tärkeitä. Oman ympäristön kehittämiseen voi osallistua suoraan pitämällä ääntä ongelmista. Lapsilla ja nuorilla on oikeus tulla kuulluksi ja sitä oikeutta kannattaa hyödyntää. Jos uuden skeittipuiston viivästyminen tai kaduilla huutelu kismittää, kannattaa rohkeasti tuoda äänensä kuuluviin.

Koulumme osallistuu tänä vuonna Pelastakaa Lasten päivätyökeräykseen eli taksvärkkiin, jonka tuotot menevät nepalilaisten lasten koulunkäyntimahdollisuuksien parantamiseen. Osallistumalla keräykseen osallistut maailman parantamiseen kaukana Nepalissa.

Nepalissa kolmasosa lapsista elää köyhyydessä ja 1,6 miljoonaa lasta on töissä. Se on yhtä paljon kuin Suomessa on yhteensä alle 25-vuotiaita! Vuoden 2015 huhtikuussa sattunut maanjäristys tuhosi tuhansia koteja ja paljon kouluja, ja nyt koulujen uudelleenrakentamiseen ja köyhien perheiden auttamiseen tarvitaan enemmän apua kuin koskaan.

Lapsen oikeudet kuuluvat jokaiselle alle 18-vuotiaalle – niin Nepalissa kuin Suomessa. Tehdään yhdessä maailmasta parempi paikka lapsille elää.

2. Sosiaaliturvasta turvaa elämään

Mieti hetki kulunutta viikkoasi. Käyt koulussa päivittäin. Olitko ehkä sairaana ja jouduit käymään terveydenhoitajalla? Näytitkö apteekissa Kela-korttiasi? Saatat kulkea kouluun bussilla tai junalla. Saatko bussikortin halvemmalla, koska olet koulussa?

Entäs sitten aikaisemmin? Kävitkö päiväkodissa tai iltapäiväkerhossa? Lapsilisää vanhempasi ainakin ovat saaneet, sillä rahalla Suomen valtio tukee kaikkia perheitä pitämään lapsistaan huolta. Kun synnyit, äitisi sai sinulle jokaisen suomalaisen äidin tavoin äitiyspakkauksen tai sitä vastaavan summan rahaa. Ehkä sinäkin kuljit Suomen maksamissa vaatteissa ensimmäiset viikot elämästäsi.

Kun muutat pois kotoa opiskelemaan, alat saada valtiolta opintotukea ja asumislisää. Jos jäät työttömäksi, alat saada työttömyyskorvausta. Työuran jälkeen alat puolestaan saada eläkettä.

Kaikki nämä julkiset tuet ja palvelut meille tarjoaa valtio ja ne maksetaan verovaroin. Ilmainen koulutus, terveydenhoito, kouluruoka. Kelakorvaukset, julkiset kulkuneuvot ja matkatuki. Jalkapallokentät, jääkiekkokentät, museot, konserttisalit, pyörätiet ja kävelytiet. Iltapäiväkerhot ja päiväkodit. Lapsilisä, opintotuki, asuntotuki, työttömyyskorvaukset ja eläke.

Suomen sosiaaliturvajärjestelmä on maailman kattavimpia, ja tästä syystä myös verot ovat korkeat. Tukien ja palveluiden on tarkoitus pitää huoli siitä, että kaikilla suomalaisilla on samat mahdollisuudet. Tiesitkö, että yhden oppilaan kouluvuosi maksaa yli 7000 euroa? Ilman julkisia palveluita tämä summa jäisi jokaisen itsensä maksettavaksi.

Köyhyyttä voidaan vähentää maailmassa julkisia tukia ja palveluita kehittämällä. Jos perheet saavat tukea valtiolta ja koulu on ilmaista, lapset voivat käydä koulua eikä heitä lähetetä töihin. Julkinen terveydenhoito ja kouluruokailu taas parantavat lasten terveyttä. Kaikkein köyhimmille perheille valtiolta saatava avustus voi olla elintärkeää.

Koulumme osallistuu tänä vuonna Pelastakaa Lasten päivätyökeräykseen eli taksvärkkiin. Keräyksen tuotot käytetään Nepalissa, jossa Pelastakaa Lapset tekee työtä köyhyyden vähentämiseksi. Yksi tapa parantaa lasten asemaa ja saada lapset kouluun on parantaa maan sosiaaliturvajärjestelmää. Sen lisäksi Nepalissa esimerkiksi autetaan rakentamaan uusia kouluja ja järjestetään lapsen oikeuksien kerhoja, jotta lapset tietäisivät omista oikeuksistaan.

Osallistumalla päivätyökeräykseen autat kehittämään myös Nepalin valtiosta parempaa paikkaa lapsille ja nuorille asua ja toteuttaa unelmiaan. Yhdessä voimme muuttaa maailmaa.