Sittenkin parasta olivat ihmiset

Sittenkin parasta olivat ihmiset

Hauskuus on halpa huvi ja mukanaolijoiden innostuminen tuntuu hyvältä, totesivat järjestön nuorimpiin kuuluvat jäsenet Eerika ja Essi Ukkonen. He ovat ohjanneet Kuopion paikallisyhdistyksen keppari-iltoja.

Teksti ja kuva Raili Mykkänen

Pelastakaa Lasten nuorimpiin jäseniin kuuluvat Eerika, 13, ja Essi, 10, ovat tietoisia järjestön pääasiallisesta tehtävästä, lastensuojelutyöstä, ja siitä, miten suuri merkitys lahjoituksilla on kriiseissä auttamiselle. Mutta jäsenenä oleminen merkitsee heille itselleen konkreettista toimintaa Kuopion Perheentalolla.

Essi on keppihevosharrastuksen konkari. Siinä hänen lajinsa on esteratsastus. Essi kertoo, että jotta keppari hyppää hyvin, on myös ratsastajan kyettävä hyppäämään hyvin. Essin tämän kauden tavoite on ylittää yli metrin korkuiset esteet. Nyt hänen kepparinsa Raita ja Zicalinda hyppäävät ratoja, joissa estekorkeus on 85 senttimetriä. Keppareista Raita on sukkakeppari.

– Teimme Perheentalolla juuri näitä sukkakeppareita, kertoo Essi.

Yhdessä tekeminen on vaan niin kivaa

Essin isosisko Eerika toimi illoissa askarteluavustajana. Suurin osa iltaan osallistuneista nuorista tunsi entuudestaan keppariharrastuksen, mutta osa läsnäolijoista tuli ihan uteliaisuuttaan kuulemaan, mitä kepparitouhu oikein on.

Perheentalon suunnittelija Liisa Törn kuvaa tyttöjen ohjaamaa iltaa yhteisöllisyyden uutena löytymisenä pitkän koronaeristyksen jälkeen.

– Lapsille tuntuu olevan tärkeää, että tapaamisessa on jokin teema. Vanhempien mukana olo ja heidän kanssaan yhdessä tekeminen oli pienimmille lapsille tärkeää. Paikalla oli lapsia kolmesta vuodesta kahteentoista, kertoo Liisa Törn.

Yhdessä kokeilun viehätys

Keppari-illan ohjaajat ovat molemmat innostuneita myös akrobatiasta, Eerikan intohimona ovat cheerleader-hommat ja Essi puolestaan on innostunut ilma-akrobatiasta.

– Voisimme pitää vaikka akrobatiailtoja samalla ajatuksella, että tervetuloa vaan kokeilemaan, pohtii Eerika. – Eihän liikkeiden tarvitse olla vaikeita, vaan sellaisia, että jokainen onnistuu. Helpompia ja vähän haastavampia.

– Sellainen voisi olla hauskaa. On hauskaa, kun ihmiset innostuvat kokeilemaan yhdessä, yhtyy Essi.

– Olisi kiva saada teini-ikäiset innostumaan. Ei kenenkään iällä ole väliä, kun aletaan kokeilla ja jokainen pääsee alkuun. Alkumainostusta voisimme kehittää vielä somessa, koska luulen, etteivät teini-ikäiset tienneet keppari-illasta, miettii Eerika.

Viihtyminen alkaa läsnäolosta

Tytöillä on vankka luotto siihen, että kun vain saa itsensä lähtemään kotoa liikkeelle ja tulemaan paikalle, tekeminen alkaa kyllä luonnistua. Harrastusillat ovat olleet Kuopiossa oikein kunnon koronan murtajaiset. Vihdoin yhdessä. Yhteinen ilo on aina parasta paikan päällä.

Pelastakaa Lasten Kuopion paikallisyhdistyksellä on tarvittaessa käytettävissään Kuopion Perheentalon tilat. Harrastusiltojen idea on, että kaikkien on mahdollista jakaa toimintailloissa omaa osaamistaan ja innostustaan. ”Yhdessä ja yhteispelillä” on kuopiolaisten yhdistystoiminnan valuuttaa.

Molemmat tytöt palaavat vielä siihen, miten erityiseltä se heistä tuntui, että aikuisetkin olivat kiinnostuneita.

Katso Eerikan ja Essin kepparivideo Youtubesta »

Lehden numerosta 03/2022 voit lukea lisäksi mm. tukiperheessä aikaansa viettävistä sisaruksista, Lapsiystävällisistä tiloista, liiketoimintaa ohjaavista lapsenoikeusperiaatteista, Somalimaan lastensuojelun tilanteesta, digilaitteista osana perheen arkea ja auttamistyöstämme Ukrainassa.

Tilaa lehti