Lue tarinoita lastensuojelun maailmasta. Näistä jutuista lukijat ovat pitäneet eniten.

Äidiksi halunnut

5/2016 paras juttu: Äidiksi halunnut. Stiina Hänninen on toiminut sijaisäitinä yli kymmenen vuotta ja kasvattanut tuona aikana seitsemän lasta.

Lue juttu

Lapsella on heimolaisen mieli

4/2016 paras juttu: Lapsella on heimolaisen mieli. Ei lapsen mieli häiriinny siitä, että hän elää laajennetussa perheyhteisössä. Lapsen mieli häiriintyy siitä, että hän kokee joutuvansa häpeään tai epätietoisuuteen yhteisönsä aikuisten tähden.

Lue juttu

Mielensä turvaamat

3/2016 paras juttu: Mielensä turvaamat. Kaisan, Inarin ja Mirannan lapsuus oli likimain pelkkää varuillaan oloa ja pelkoa. Ylisuojelevaksi parkkiintunut mieli koitui heidän pelastuksekseen ja kärsimyksekseen. Eheytymisestä syntyi elämäntehtävä.

Lue juttu

Tunne kasvattajista parhain

2/2016 paras juttu: Tunne kasvattajista parhain. Labradorinnoutajanarttu Rita auttoi työvuorojensa aikana lastenkodissa asuvaa Petteriä käsittelemään tunteitaan niin, että poika alkoi haluta ilmaista suuttumusta esineitä rikkomatta, ja koskettaa tarvittaessa myös hellästi.

Lue juttu

Kohti iloista arkea

1/2016 paras juttu: Kohti iloista arkea. Ryhmä adoptiovanhempia opetteli arvostuksen kautta tapahtuvaa vuorovaikutusta, ja löysivät jälleen ilon omaan ja lastensa arkeen.

Lue juttu

Sporttikummi

5/2015 paras juttu: Sporttikummi. Ikä ei ole este lähteä mukaan sporttikummitoimintaan. Eläkkeellä olevalla Maria Ahlvikillä on kolme sporttikummilasta, joten liikettä riittää.

Lue juttu

Rakkauteen pelastettu

4/2015 paras juttu: Rakkauteen pelastettu. Adoptoitu Anne pohtii kuinka toisin kaikki olisi voinutkaan mennä.

Lue juttu

Allekirjoitettu lupaus

3/2015 paras juttu:  Allekirjoitettu lupaus. Lapset kertovat, mitä he lupaamisella käsittävät. Kansanedustajista suuri osa allekirjoitti viime vaalien alla Lasten- ja nuorten huoneentaulun, jolloin hekin tekivät lupauksen.

Lue juttu

Vilho

2/2015 paras juttu: Kiinasta erityistarpeisena adoptoidusta Vilhosta. Erityistarpeinen on sana, joka hämmentää, jopa pelästyttää. Vilho sen sijaan kyllä ihastuttaa, erityisesti.

Lue juttu

Kotona

1/2015 paras juttu: Kotona. Sari Pöyhönen varttui lastenkodissa. Miksi Kaarikoto muodostui Sarille paikaksi, jota hän edelleen nimittää lapsuuden kodikseen, ohi alkuperäisen kotinsa.

Lue juttu

Dissosiaatio ja lastensuojelu

5/2014 paras juttu: Dissosiaatio ja lastensuojelu. Dissosiaatio-oireiden tunnistamisen mahdollisuudesta. Lastensuojeluun tulee paljon murrosikäisiä nuoria, joiden oireista osa saattaa olla dissosiaatiohäiriöstä johtuvia. Häiriö on yleisempi kuin tähän asti on mielletty.

Lue juttu

Kaikkiruokaiset

4/2014 paras juttu: Kaikkiruokaiset. Ranskalainen ruokakulttuuri perustuu edelleen päivittäisiin, yhteisiin ruokahetkiin, joissa uteliaisuus makuja kohtaan vaikuttaa vahvasti asenteisiin. Pikaruoka ei tarjoa sitä sosiaalista yhteenkuulumisen kokemusta, jota kotiruuan äärellä päästään kokemaan.

Lue juttu

Tarina kansainvälisestä avoimesta adoptiosta

3/2014 paras juttu: Tarina kansainvälisestä avoimesta adoptiosta. Tämän tarinan lapsilla on ollut mahdollisuus tutustua biologisiin vanhempiinsa ja kokea ne olosuhteen, joista ovat lähtöisin.

Lue juttu

Vangin lapsen rangaistus

2/2014 paras juttu:  Vangin lapsen rangaistus. Häpeä on yhdistävin tunne vankien lapsissa. Monille on vaikea ymmärtää miksi hänen vanhempansa toimi niin kuin toimi. Vankila on rangaistuslaitos, jossa vanhemmuus ei juurikaan määritä vangin tilannetta.

Lue juttu

Vuorovaikutustaidot

1/2014 paras juttu: Vuorovaikutustaidot. Ilmeet, eleet, asennot ja äänensävyt kielivät mitä todella koemme, vaikka onnistuisimme valitsemaan neutraalit sanat. Näin siksi, että lapsuuden kokemukset vaikuttavat vuorovaikutustilanteissa yllättävän paljon.

Lue juttu

Uusi alku pakolaisleirillä

5/2013 paras juttu: Uusi alku pakolaisleirillä. Kaksi nuorta kertovat kokemuksistaan Za’atarin pakolaisleirillä.

Lue juttu

Miksi äiti ei halunnut minua

4/2013 paras juttu:  Miksi äiti ei halunnut minua?Kiinalaissyntyinen toimittaja Xue Xinran kirjoitti kirjan saadakseen näkyväksi kiinalaisten lasten, etenkin tyttöjen, tilanteen ikivanhan kulttuurin ja nykyisen kansallisen politiikan puristuksessa.

Lue juttu

Reipas Rilla

3/2013 paras juttu: Reipas Rilla. Käytämme tytöstä nimeä Rilla. Hän ratkaisi hankalan perhetilanteensa, soittamalla itse lastensuojeluun ja toteamalla, että hänet tulisi huostaanottaa.

Lue juttu

Uudelleen rakentunut

2/2013 paras juttu: Uudelleen rakentunut. Menestyskirjailija Anna Wahlgrenin tytär Felicia Feld kirjoitti oman versionsa siitä lapsuudesta, josta hänen äitinsä kirjoitti menestysteoksensa.

Kuka maksaa

5/2012 paras juttu: Kuka maksaa? Adoption jälkipalvelun maksuttomuuteen liittyvästä ristiriidasta.

Lue juttu

Lasten elämä kultaakin arvokkaampaa

4/2012 paras juttu:  Lasten elämä kultaakin arvokkaampaa. Kultakaivoksilla työskentelevien lasten elämä on toivottoman rankkaa. Niin rankkaa, että kulta saa aivan uuden arvokkuusmäärittelmän.

Lue juttu

Intia – minun ja lasteni

3/2012 paras juttu:  Intia – minun ja lasteni. Magi Viljanen muutti adoptiotyttäriensä kanssa vuodeksi Intiaan, jotta he kaikki saisivat tutustua lasten synnyinmaahan oikein perusteellisesti.

Lue juttu

Lasten seksualisointi kielletty

2/2012 paras juttu: Lasten seksualisointi kielletty. Lasten seksualisoiminen pukemalla heidät viettelevästi aikuisasusteisiin tekee vääryyttä lapsuudelle.

Lue juttu

Vieraana lomakodissa

1/2012 paras juttu: Vieraana lomakodissa. Millaista on loma lomakodissa. Lukiolainen Katja Uuskoski lähti kesälomalla käymään lomakodissa ja teki monenlaisia havaintoja lomaviikollaan.

Lue juttu