Lapsuuden loppu – syrjinnän monet kasvot

Lapsuuden tulisi olla leikkimistä, oppimista ja kasvamista. 1,2 miljardia lasta elää maissa, joissa köyhyys, konfliktit sekä tyttöjen syrjintä uhkaavat lopettaa heidän lapsuutensa lyhyeen. Tämä tarkoittaa yhteensä yli puolta maailman lapsista.

Yhtäkään lasta ei pitäisi pakottaa kasvamaan aikuiseksi liian pian – jokainen lapsi ansaitsee lapsuuden. 

Pelastakaa Lasten The Many Faces of Exclusion -raportissa käsitellään kolmea teemaa: köyhyyttä, konflikteja sekä tyttöjen syrjintää, sillä ne sillä ne johtavat usein lapsuuden loppumiseen – esimerkiksi koulun keskeyttämiseen, avioliittoon tai varhaiseen raskauteen. Raportissa pisteytetään 185 maata lapsuuteen kohdistuvien uhkien perusteella. Indeksi osoittaa, että edistystä on tapahtunut, mutta se on ollut liian hidasta.

Ainakin 240 miljoonaa lasta elää maissa, jotka luokitellaan hauraiksi valtioksi tai joihin vaikuttaa konflikti. Miljardi lasta elää köyhyyden piinaamissa maissa. 575 miljoonaa tyttöä elää maissa, joissa tyttöjen syrjintä on yleistä. 153 miljoonaa lasta elää maissa, joissa kaikki kolme tekijää ovat läsnä. Vaarana on, että he eivät saa turvallista ja tyydyttävää lapsuutta, johon heillä on oikeus.

Lasten olosuhteet ovat parantuneet, mutta edistys on liian hidasta

Monet suhteellisen köyhätkin maat ovat edistyneet, mikä osoittaa, että poliittiset valinnat voivat merkitä enemmän kuin maan vauraus.  Esimerkiksi Saharan eteläpuolisen Afrikan maista yli puolet sai paremmat pisteet kuin viime vuonna. Ugandan pistemäärä nousi peräti 20:llä lasten parantuneen ravitsemuksen ansiosta. Myös Aasiassa ja Latinalaisessa Amerikassa useimmat maat paransivat pistemääräänsä.

40 maassa indeksin pistemäärä heikkeni. Edistys onkin ollut liian hidasta, ja joiltakin osin kuilu rikkaiden ja köyhien välillä kasvaa. Indeksissä pärjäävät huonoimmin ne maat, joissa on köyhyyttä, konflikteja sekä sukupuolten epätasa-arvoa. Ne 20 maata, joissa kaikki kolme uhkaa ovat läsnä, sijoittuvat indeksin huonoimpaan kolmannekseen.

Katso video:

 

Raheelalle mahdollisuus oppimiseen konfliktista huolimatta

Raheela*, 12, Käy Pelastakaa Lasten tukemaa koulua Kandaharissa. Kuva: Farzana Wahidy/Pelastakaa Lapset

”Konflikti on jatkunut niin kauan kuin muistan”

Kaksitoistavuotias Raheela* on yksi niistä lähes puolesta miljoonasta ihmisestä Afganistanissa, jotka joutuivat pakenemaan väkivaltaisuuksia maan sisällä yksin vuonna 2017. Tyttö ei ole ikinä käynyt koulua.

Raheela muistaa hyvin sen päivän, jolloin hänen isänsä sanoi, ettei voi antaa hänen aloittaa koulun. Konfliktin ja taisteluiden takia isä pelkäsi lastensa voivan joutua kidnapatuiksi tai muuhun vaaraan.

”Itkin ja ajattelin, että elämäni on päättynyt. Olin niin odottanut täyttäväni kuusi vuotta ja voivani aloittaa koulun ja koulutukseni. Halusin niin olla koulutettu ihminen.”

Perheen paettua Kandahariin, Raheelalle ja hänen kolmelle sisarukselleen avautui mahdollisuus saada oppia.

”Saavuttuamme tänne, isä ilmoitti meidät koulunkäyntiä valmistavalle kurssille. Nyt olen niin onnellinen koska voin opiskella, asettautua aloilleen ja saada ystäviä. Olen pian päättämässä ensimmäisen kurssini ja voin kohta aloittaa virallisessa koulussa.”

Pelastakaa Lasten Afganistanissa ja maailman muilla konfliktialueilla toteuttamat koulutusohjelmat auttavat lapsia aloittamaan koulun tai jatkamaan väkivaltaisuuksien takia keskeytyneitä opintojaan.

Thanille apua toipumiseen

Thani*, 6, isänsä Faisalin kanssa. Kuva: Sam Tarling/Pelastakaa Lapset

”Älä jätä minua”

Kuusivuotias Thani* näki äitinsä kuolevan kranaatin osuessa heidän kotiinsa Länsi-Mosulin kaupungissa Irakissa. Tyttö asuu nyt isänsä kanssa talon hevostallissa. Elättääkseen perhettään ja saadakseen rahaan kotitalon korjauksiin, isä Faisal tekee erinäisiä töitä. Thani on aina hänen mukanaan.

Pelastakaa Lasten sosiaalityöntekijä Amani* auttaa Thania toipumaan kaikista järkyttävistä kokemuksistaan.

”Tähän saakka hän oli kärsinyt järkytyksestä. Tyttö oli sanonut isälleen, että ’älä jätä minua, jotain tapahtuu taas, jolloin joudun sinusta eroon’”, Amani kertoo.

”Aluksi tyttö oli syrjään vetäytynyt. Käydessäni Thanin luona leikin hänen kanssaan ja yritän saada hänen mielentilansa paremmaksi. Puhuessani hänen kanssaan hän alkoi avautua.”

Amani varmistaa, että Thanista pidetään huolta päivisin, jolloin tytön isä on töissä. Osana Pelastakaa Lasten avustustoimintaa, perheelle on myös jaettu välttämättömiä tarvikkeita.

Lahjoittajiemme ja ulkoministeriön tuella autamme Irakin konfliktista pahoin kärsineessä Mosulin kaupungissa Thanin kaltaisia lapsia saamaan psykososiaalista tukea. Varmistamme myös ¨äärimmäisessä ahdingossa olevien perheiden toimeentulon ja vahvistamme lasten suojelua.

Sunita pelastui lapsityöltä Nepalissa

Sunita välttyi lapsityön kohtalolta ja palasi kouluun. Kuva: Indra Prasad Gairapipli/Pelastakaaa Lapset

”He muuttivat ajatukseni ja näen elämäni uudella tavalla”

Kavrepalanchowkin alueella Nepalissa asuva Sunita jätti koulun kesken ollessaan kahdeksannella luokalla. Hän suunnitteli menevänsä töihin pääkaupunki Kathmanduun.

”Vanhempani halusivat, että opiskelisin, vaikka meillä olikin taloudellisesti vaikeata. Minä haaveilin paremmista tuloista ja hyvästä elämästä Kathmandussa.”

Sunitan perhe on köyhä ja kuuluu syrjittyyn väestöryhmään. Perheellä on vain pieni maapalsta, joten isä työskentelee osan vuodesta tiilitehtaalla, ja äiti hankkii lisätienestejä rakennustyömailla ja maatiloilla.

Kuultuaan Sunitan aikeista työntekijämme ja Sunitan luokkatoveri menivät käymään Sunitan luona. He kertoivat Sunitalle lapsityön vaaroista ja siitä, kuinka hän joutuisi tekemään pitkiä työpäiviä olemattomalla palkalla.

Lopulta sovittiin, että jatkan koulunkäyntiäni ja menen mukaan lapsikerhon toimintaan. He muuttivat ajatukseni ja näen elämäni uudella tavalla.”

Nepalissa vähennämme äärimmäistä lapsiköyhyyttä kehittämällä köyhimmille perheille tarkoitettua sosiaaliturvaa. Vaikutamme siihen, että sosiaaliturva ja muut julkiset palvelut paremmin vastaisivat ahdingossa olevien lasten ja perheiden tarpeisiin. Näin lasten lapsuus on paremmin turvattu, ja he voivat välttyä niin lapsityöltä, kuin lapsiavioliitolta. Tukemissamme kerhoissa yli 2000 lasta saa tietoa lapsen oikeuksista, koulutusmahdollisuuksista sekä siitä, miten pitää itseään turvassa

* Nimet muutettu henkilöllisyyden suojelemiseksi

Ole mukana vaikuttamassa!

Joka kuudes maailman lapsista elää konfliktialueella. Tällä hetkellä lapset ovat konfliktien takia suuremmassa vaarassa kuin milloinkaan viimeisten 20 vuoden aikana.

Vaadi maailman johtajia suojelemaan maailman lapsia – meidän kaikkien lapsia – aseellisten konfliktien kauhuilta. Heidän on tehtävä enemmän konfliktien ehkäisemiseksi ja väkivaltaisuuksien keskellä elävien lasten suojelemiseksi. Lapsiin kohdistuviin sotarikoksiin syyllistyneet on saatettava vastuuseen ja lapsia on autettava rakentamaan elämänsä uudelleen.

Sota lapsia vastaan on lopetettava! Vaikuta ja allekirjoita vetoomus.

 

Lahjoita lasten auttamiseen