Näin autamme lapsia Ukrainan kriisissä Näin autamme lapsia Ukrainan kriisissä

Näin autamme lapsia Ukrainan kriisissä

Päivitetty viimeksi 26.4.2022

Pelastakaa Lapset on toiminut Ukrainassa vuodesta 2014 lähtien. Tällä hetkellä autamme kriisistä kärsiviä lapsia ja perheitä Ukrainassa ja lähimaissa, kuten Romaniassa, Liettuassa ja Puolassa. Esimerkiksi Romaniassa olemme läsnä rajanylityspaikoilla sekä vastaanottokeskuksissa.

Näin autamme lapsia:

1. Jaamme hätäapua lapsiperheille

Pelastakaa Lapset toimittaa lapsille ja perheille hätäapua, kuten ruokaa, puhdasta vettä ja hygieniatarvikkeita. Lahjoittajien avulla toimitamme perheille myös vaatteita ja peittoja. Hätäapua toimitetaan sekä Ukrainassa oleville perheille että naapurimaihin paenneille perheille.

Pelastakaa Lapset toimittaa hätäapua

Pelastakaa Lasten työntekijät pakkaavat ruokaa lähetettäväksi Romaniasta Ukrainaan. Kuva: Pelastakaa Lapset

Lisäksi jaamme perheille ruokalahjakortteja ja käteisapua, jotta he voivat ostaa lapsilleen ruokaa, vaatteita ja lääkkeitä. Käteisavulla kotoaan paenneet perheet voivat myös maksaa tilapäismajoituksen vuokran ja lämmityksen.

Lahjoita ja auta lapsia

Auta yrityksenä

2. Autamme lapsia löytämään kadonneet perheenjäsenet

Konfliktin ja pakomatkan aikana osa lapsista eksyy vanhemmistaan ja perheenjäsenistään, sillä tilanne on usein kaaoottinen, ja ihmiset ovat väsyneitä. Osa lapsista taas joutuu ylittämään rajan yksin, kun vanhempien on jäätävä kotimaahan.

Huolehdimme lapsista, jotka ovat joutuneet pakomatkalla eroon perheestään. Autamme etsimään heidän vanhempansa ja saattamaan heidät uudelleen yhteen.

Pelastakaa Lapset jakaa hätäapua Ukrainan lapsille

Pelastakaa Lapset jakaa ruokaa ja tarvikkeita pakoreittien varsilla. Kuva: Dan Stewart / Pelastakaa Lapset

3. Järjestämme lapsille psykososiaalista tukea

Konflikti vaikuttaa lasten mielenterveyteen. He saattavat nähdä väkivaltaa, haavoittua, kokea pommituksia sekä joutua pakenemaan kodeistaan.

Järjestämme lapsille psykologista tukea Ukrainassa ja lähimaissa, jotta he voivat toipua traumaattisista kokemuksistaan. Lisäksi koulutamme opettajia, psykologeja, sosiaalityöntekijöitä ja järjestöjen työntekijöitä, jotta he pystyvät tarjoamaan lapsille psykologista ensiapua.

Pelastakaa Lapsilla on myös lapsiystävällisiä tiloja Ukrainassa ja sen lähimaissa. Niissä lapset saavat leikkiä, oppia ja tavata kavereitaan rauhassa ja unohtaa hetkeksi sodan kauhut.

4. Huolehdimme lasten terveydestä

Pelastakaa Lapset tukee perusterveydenhuoltoa Ukrainassa, jotta lapset pääsevät kriisinkin keskellä terveydenhoidon piiriin.

Lisäksi kotoaan paenneet ihmiset joutuvat usein elämään ahtaissa oloissa, mikä altistaa heidät sairauksille, kuten koronavirukselle. Jaamme perheille hygieniatarvikkeita, jotta he voivat ehkäistä koronaviruksen leviämistä. Jaamme hygieniatarvikkeita Ukrainassa myös terveydenhuollolle.

5. Mahdollistamme kouluun pääsyn

Lasten on tärkeää päästä takaisin kouluun mahdollisimman pian kriisin puhkeamisen jälkeen. Koululla on iso vaikutus lasten mielenterveyteen, sillä se tuo heidän elämäänsä vakautta, rutiineja ja sosiaalisia kontakteja.

Pelastakaa Lasten lapsiystävällinen tila Romaniassa

Ukrainasta paenneet lapset leikkivät Pelastakaa Lasten lapsiystävällisessä tilassa Romanian vastaanottokeskuksessa. Kuva: Dan Stewart / Pelastakaa Lapset

Pelastakaa Lapset kouluttaa Ukrainassa opettajia ja koulupsykologeja, jotta he voivat tarjota psykososiaalista tukea traumaattisia asioita nähneille lapsille.

Olemme valmiudessa perustamaan tilapäisiä oppimiskeskuksia Ukrainan lähimaihin, joihin lapset ja perheet pakenevat. Lisäksi jaamme kotoaan paenneille lapsille koulutarvikkeita, jotta he voivat jatkaa opintojaan.

Olemme myös valmiudessa kunnostamaan ukrainalaisia kouluja ja päiväkoteja heti kun turvallisuustilanne sen sallii, jotta lapset voivat palata opiskelemaan.

Ukrainan kriisistä kärsivät lapset tarvitsevat apuasi – lahjoita ja auta heitä jo tänään!

Auta Ukrainan sodasta kärsiviä lapsia