Apusi on viety Ukrainan sodasta kärsiville lapsille Apusi on viety Ukrainan sodasta kärsiville lapsille

Apusi on viety Ukrainan sodasta kärsiville lapsille

Päivitetty viimeksi 26.8.2022

Noin puoli vuotta sitten Ukrainan konflikti kärjistyi. Sodan vaikutukset lasten elämiin ovat olleet vakavia. Lapset ovat piiloutuneet pommisuojiin jatkuvan tulituksen tieltä. He ovat loukkaantuneet tai pahimmassa tapauksessa menettäneet henkensä sodassa. Miljoonat lapset ovat joutuneet jättämään kotinsa. Heidän koulutuksensa, terveytensä ja tulevaisuutensa on vaarantunut. 

Koko maailma, mukaan lukien suomalaiset havahtuivat sodasta kärsivien hätään. Pelastakaa Lapset on toiminut Ukrainassa vuodesta 2014, ja konfliktin kärjistyttyä laajensimme apuamme nopeasti. Puolen vuoden aikana olemme vastanneet lasten ja perheiden suurimpiin tarpeisiin ja tukeneet heitä niin Ukrainassa kuin aina Suomessakin asti. 

Näin apu on jo mennyt perille 

 • 460 000 sodasta kärsinyttä on saanut elintärkeää hätäapua. Olemme toimittaneet perustarvikkeita ja suojaa Ukrainaan ja sen lähialueille. 
 • 62 206 ihmistä Ukrainassa on saanut käteisapua ostaakseen ruokaa, vettä ja vaatteita. Käteisavun turvin perheet saavat päättää mikä on heille välttämättömintä akuutissa hädässä. 
 • Olemme pystyneet suojelemaan 10 493 lasta ja heidän perheitään Ukrainassa. Lapset ovat saaneet pommisuojapakkauksia, jotka auttavat selviytymään pommisuojassa. Lapset ovat saaneet kauttamme psykososiaalista tukea ja he ovat saaneet mahdollisuuden leikkiä ja olla lapsia kahdeksassa lapsiystävällisessä tilassa. 
 • 7152 lasta Ukrainassa on saanut apua koulunkäyntiin. Olemme ylläpitäneet digitaalisia oppimistiloja ja toimittaneet lapsille tarvikkeita ja materiaaleja kotona opiskeluun.  
 • 24 197 lasta perheineen Ukrainassa on saanut tärkeää terveydenhuoltoa. Tuemme erityisesti vastasyntyneiden lasten ja odottavien äitien terveyttä.   
 • 180 000 sotaa pakenevaa ihmistä on saanut apua pakoreittien varsilla. Olemme kohdanneet lapsia ja perheitä tärkeimpien pakoreittien varsilla, esimerkiksi Romaniassa, Puolassa ja Liettuassa. 

Marina*, 12, valitsee itselleen etäopiskelumateriaaleja täynnä olevan repun Pelastakaa Lasten avustustyöntekijältä. Hän jatkaa opiskelujaan Ukrainassa sodasta huolimatta. Kuva: Paul Wu / Pelastakaa Lapset


Autamme Ukrainan sotaa paenneita myös Suomessa
 

 • 550 Ukrainasta paennutta lasta on saanut apua ja tukea lapsiystävällisissä tiloissamme eri puolilla Suomea. Heidän avukseen on koulutettu 80 kriisivalmiuden vapaaehtoista. Lapsille on jaettu hyvinvointia lisääviä leluja ja tarvikkeita.
   
 • 248 ruokalahjakorttia jaettiin satamassa maahan saapuville pakolaisille välttämättömien elintarvikkeiden hankintaan. Työtä jatketaan paikallisesti ympäri Suomen.
   
 • Olemme tarjonneet keskusteluapua suomeksi ja venäjäksi nuorille verkkonuorisotalo Netarissa.
   
 • Koordinoimme tiiviisti viranomaisten kanssa, jotta sotaa pakenevia lapsia kyettäisiin auttamaan mahdollisimman tehokkaasti. 

Suomessa Pelastakaa Lapset perusti viime keväänä yhden lapsiystävällisistä tiloista Helsingin Länsisatamaan Ukrainan sotaa pakenevien lasten ja perheiden tukemiseksi heidän saapuessaan maahan. Kuva: Mira Ahlstedt / Pelastakaa Lapset

Sota Ukrainassa jatkuu, ja niin jatkuu myös työmme lasten auttamiseksi. Jatkamme perheiden tärkeimpiin tarpeisiin vastaamista, sekä varmistamme Ukrainassa ja sen lähialueilla, että lapset voivat elää mahdollisimman tavallista arkea olosuhteista huolimatta. Käydä koulua, leikkiä ja tavata ystäviä sekä saada tarvitsemaansa turvaa ja apua. Olemme heidän tukenaan niin pitkään, kuin tilanne vaatii. 

Myös Suomessa olemme jatkuvassa valmiudessa auttaa Ukrainan sotaa pakenevia lapsia ja perheitä monipuolisella toiminnallemme, kuten lapsiystävällisillä tiloilla, ruoka- ja harrastusavulla sekä kotoutumisen tuella.

Kiitos jokaiselle lahjoittajalle hädän keskellä olevien lasten ja perheiden auttamisesta. 

Voit auttaa Ukrainan sodasta kärsiviä lapsia ja perheitä osallistumalla hätäapukeräykseen: www.pelastakaalapset.fi/ukraina