Ukrainan sotaa <BR> paenneet lapset Ukrainan sotaa <BR> paenneet lapset

Ukrainan sotaa
paenneet lapset

Näin autamme Suomeen paenneita lapsia ja perheitä

Päivitetty viimeksi 3.11.2022

Monella Ukrainan sotaa paenneella lapsella on takanaan traumaattisia kokemuksia sekä raskas pakomatka. Pelastakaa Lapset on perheiden tukena heidän sopeutuessaan elämään Suomessa. Ilman lahjoittajia tämä työ ei olisi mahdollista, sillä työ rahoitetaan lahjoitusvaroin.

Näin autamme lahjoittajien tuella Ukrainan sotaa paenneita lapsia ja perheitä Suomessa:

1. Autamme Ukrainan sotaa paenneita lapsia toipumaan traumaattisista kokemuksista

Pelastakaa Lapset on maaliskuusta lähtien tarjonnut paenneille psykososiaalista tukea lapsiystävällisissä tiloissa. Olemme perustaneet lapsiystävällisiä tiloja eri puolille Suomea.

Lapsiystävällisissä tiloissa Ukrainan sotaa paenneet lapset saavat leikkiä turvallisessa ympäristössä ja unohtaa hetkeksi sodan kauhut. On todettu, että lasten toipumista kriiseistä tukee se, että he saavat keskittyä leikkimiseen, pelaamiseen, askarteluun ja muuhun lapsille ominaiseen toimintaan. Lisäksi lapsi voidaan tarvittaessa ohjata lapsiystävällisestä tilasta lisätuen piiriin.

Lapsiystävälliset tilat ovat Ukrainasta saapuneille lapsille tärkeitä myös, koska menee hetki ennen kuin he pääsevät aloittamaan päiväkodin tai koulun Suomessa. Lapsiystävällisissä tiloissa lapsille järjestetään ohjattua toimintaa, ja he saavat tilaisuuden tavata muita lapsia. Tämä on tärkeää, sillä myös rutiinit tukevat lapsen toipumista kriisistä.

Lahjoittajien tuella lapsiystävällisiin tiloihin on mm. hankittu toimintatarvikkeita, kuten askarteluvälineitä, välipalaa lapsille sekä palkattu vapaaehtoistoimintaa koordinoivia tuntityöntekijöitä.

”Lapsiystävällisessä tilassa voi hetkeksi keskittyä muuhunkin kuin pakomatkaan. Eräs isä kolmivuotiaan lapsensa kanssa kertoi, että he eivät olleet nukkuneet kolmeen päivään. Totinen lapsi palkitsi meidät lopulta hymyllä, kun leikimme kukkuu-leikkiä leikkiteltan sisäänkäynnillä. Annoimme pehmotiikerin mukaan ja lahjakortin K-kauppaan”, kertoo valmiussuunnittelun asiantuntija Anna Salmenhaara.

Lahjoita ja auta lapsia

Auta yrityksenä

Ukrainan sotaa paenneet lapset pelaavat Pelastakaa Lasten lapsiystävällisessä tilassa

Lapsiystävällisessä tilassa Ukrainan sotaa paenneet lapset saavat leikkiä ja tavata toisia lapsia. Kuva: Pelastakaa Lapset

2. Jaamme Ukrainan sotaa paenneille perheille ruokalahjakortteja ja harrastustukea

Monet Ukrainan sotaa paenneet perheet ovat saapuneet Suomeen lähes tyhjin käsin ja vastaanottorahan saaminen voi ruuhkautumisten takia viivästyä. Siksi jaamme lahjoittajien tuella Ukrainasta saapuville lapsiperheille lahjakortteja ruokakauppoihin. Niiden avulla perheet pystyvät hankkimaan ruokaa sekä hygieniatarvikkeita.

Lahjakortteja jaetaan Pelastakaa Lasten perheentaloissa sekä Pelastakaa Lasten paikallisyhdistysten toimesta eri puolilla Suomea. Paikallisyhdistyksemme jakavat Ukrainasta tulleille lapsille ja nuorille myös harrastustukea, jotta he voivat jatkaa harrastamista ja löytää sitä kautta kavereita Suomesta.

Vanhemmat kirjoittavat välillä kiitoksensa kännykän käännösohjelmaan. ”Suomessa ollaan niin hyviä meille”, kirjoitti eräs äiti.

Pelastakaa Lapset jakaa ruokalahjakortteja Ukrainan sotaa paenneille lapsiperheille

Pelastakaa Lapset jakaa Ukrainan sotaa paenneille lapsiperheille lahjakortteja ruokakauppoihin. Kuva: Pelastakaa Lapset

3. Järjestämme keskusteluapua Ukrainan sodasta kärsiville nuorille

Pelastakaa Lasten nettinuorisotalo Netari tarjoaa keskusteluapua lapsille ja nuorille. Ukrainankielinen tukichat on auki Telegramissa kahtena iltana viikossa.

Netarin palveluissa lapset ja nuoret voivat purkaa kokemuksiaan ja huolenaiheitaan luotettavan ja koulutetun aikuisen kanssa. Lisäksi he voivat keskustella turvallisesti muiden nuorten kanssa ja saada uusia kavereita.

4. Puolustamme kotinsa jättämään joutuneiden lasten oikeutta tukeen ja turvaan

Teemme monipuolista vaikuttamistyötä, jotta Ukrainan sotaa paenneilla lapsilla olisi jatkossakin mahdollisuus tarvitsemaansa tukeen ja turvaan niin Suomessa kuin Euroopassa. Jokaisella kotinsa jättämään joutuneella lapsella on oikeus hyvään lapsuuteen.

Lahjoittajien avulla pystymme laajentamaan ja monipuolistamaan apuamme Ukrainasta saapuneiden lapsien ja perheiden hyväksi. Lahjoita nyt ja ole mukana auttamassa sotaa pakenevia.

Auta Ukrainan sotaa pakenevia lapsia Suomessa