Ohjeita nuorille

Hei nuori! Tiedätkö kuinka toimia turvallisesti verkossa?

Verkossa tapahtuu lapsiin ja nuoriin kohdistuvaa seksuaalista häirintää, houkuttelua ja seksuaaliväkivaltaa. Verkossa tapahtuvaa seksuaalista häirintää, houkuttelua tai seksuaaliväkivaltaa ei pidä sietää missään muodossa – ei asiattomien linkkien, videoiden tai viestien lähettelynä, eikä alle 18-vuotiaan alastonkuvien tallentamisena ja levittämisenä.

On hyvä tietää, että jos verkossa tapahtuu jotain ikävää, sinun ei tarvitse olla asian kanssa yksin. Tällä sivulla on sinulle tarkoitettuja ohjeita, jotta voisit olla turvallisesti verkossa.

Miten voit toimia…

Jos olet jakanut seksuaalissävytteisiä kuvia tai videoita?
Pysy rauhallisena, se auttaa asioiden hoitamista. Pyri poistamaan jakamasi kuvamateriaali. Aina löytyy varmasti joku aikuinen, joka osaa auttaa sinua. Häpeä on ihan tavallinen tunne, kun puhutaan seksuaalisesta kuvamateriaalista. Häpeän tunne helpottaa, kun kerrot tapahtuneesta aikuiselle, joka auttaa sinua selvittämään tilanteen.

Jos joku jakaa tai on aikeissa jakaa sinusta seksuaalissävytteisiä kuvia tai videoita?
Sano jakajalle selkeästi, ettei kuvia tai videoita sinusta saa jakaa ilman lupaasi, eikä ole hyväksyttävää lähettää seksuaalista materiaalia toisista eteenpäin. Muistuta lähettäjää siitä, miltä hänestä itsestään tuntuisi, jos joku olisi aikeissa tehdä hänelle samoin. Jos kuvamateriaalia on jo jaettu eteenpäin, vaadi jakajaa poistamaan se välittömästi. Kerro asiasta kaverille ja jollekin aikuiselle. On aikuisten asia selvittää asiaa eteenpäin. Muista, että tilanteessa ei ole mitään noloa: sinä et ole tehnyt mitään väärää. Aikuiset kyllä ymmärtävät, kun selität tilanteen heille.

Jos sinua uhkaillaan kuvamateriaalilla?
Älä lähetä mitään viestejä, kuvia tai videoita uhkailijalle. Ota uhkauksesta kuvakaappaus ja säilytä uhkausviesti. Pysy rauhallisena ja kerro asiasta aikuiselle heti, kun mahdollista. Aikuisten kuuluu selvittää tilanne.

Jos kuvamateriaalin jakamiseen tai kiristämiseen liittyy aikuinen?
Soita tai viestitä asiasta heti sellaiselle aikuiselle, johon luotat. Aikuiset selvittävät asian toisen aikuisen kanssa, sinun ei tarvitse tehdä muuta kuin kertoa asiasta. Ota kiristyksestä kuvakaappaus ja säilytä kiritysviestit.

Ole yhteydessä seuraaviin palveluihin lisätiedon ja tuen saamiseksi:

Jos alastonkuvasi on lähtenyt kiertämään luvatta, ilmoita siitä meille
Ilmoita rikoksesta poliisille ja akuutissa tilanteessa soita 112.
MLL-nuortennetti, jos tarvitset lisätietoa turvallisuudesta: nuortennetti.fi
Netari-verkkonuorisotalo: netari.fi/

HUOLEHDI TIETOTURVASTA

  • Suojaa kännykkäsi, tablettisi tai tietokoneesi salasanalla ja pidä laite kiinni tai salasanalla suojattuna aina kun laite ei ole itselläsi käytössä tai näköpiirissäsi.
  • Pidä salasanasi piilossa ja tee niistä riittävän monimutkaisia. Yllättävän monella salasana on liian helposti arvattavissa (1234 tai oma etunimi). Tällaiset salasanat eivät ole turvallisia.
  • Älä lainaa laitettasi ilman valvontaasi kenellekään äläkä kerro salasanaasi muille.
  • Mieti tarkkaan millaisia kuvia itsestäsi otat ja kenelle niitä jaat – digitaaliseen mediaan jaettuja kuvia ja videoita on erittäin vaikea poistaa niiden levittyä.
  • Pidä laitteesi kamera suojattuna tai suljettuna aina kun et käytä sitä.
  • Sinä määräät omista asioistasi myös verkossa – älä anna kenenkään painostaa tai houkutella sinua verkossa asioihin, joita sinä itse et tahdo.

ILMOITUSOHJEET VERKOSSA TAPAHTUNEESEEN SEKSUAALISEEN HÄIRINTÄÄN, HOUKUTTELUUN JA SEKSUAALIVÄKIVALTAAN

Voit tehdä Pelastakaa Lasten Nettivihje-palvelussa ilmoituksen, jos saat seksuaalisia viestejä tai sinua houkutellaan tai painostetaan lähettämään omia seksuaalisia kuvia tai muita seksuaalissävytteisiä viestejä.

ILMOITA

Voit tehdä Pelastakaa Lasten Nettivihje-palvelussa nimettömän ilmoituksen, jos näet verkossa lapsia koskevaa seksuaalista kuvamateriaalia.

ILMOITA

Voit tehdä Pelastakaa Lasten Nettivihje-palvelussa ilmoituksen, jos olet alle 18-vuotias, ja alastonkuvasi tai videosi on lähtenyt kiertämään internettiin.

ILMOITA

Voit lähettää vinkin poliisin nettivinkki-palveluun, jos epäilet, että näkemäsi kuvat, videot tai muu toiminta koskee jotakin muuta rikosta tai rikoksen valmistelua.

Jos epäilet, että rikoskynnys on ylittynyt, ole yhteydessä poliisiin. Kiireellisissä asioissa soita hätänumeroon: 112. Ei kiireellisissä asioissa voit käyttää Poliisin Nettivinkki-palvelua. Sinulla on myös mahdollisuus lukea toimintaohjeita ja kysyä ammattilaiselta neuvoa maksuttoman Help.somemobiilisovelluksen avulla. Sovelluksesta saa apua suoraan Pelastakaa Lasten ja Rikosuhripäivystyksen työntekijöiltä sekä nettipoliisilta.

Muista pysyä turvallisesti myös verkossa!