Sunmayan tarina <BR> lapsityössä

Sunmayan tarina
lapsityössä

10-vuotias Sunmaya* herää auringonnousun aikaan. Hän valmistautuu raskaaseen työpäivään tiilitehtaassa Nepalin Kathmandussa. Tyttö on ikäisekseen heiveröinen, mutta silti hän kantaa ja pinoaa päivät painavia tiiliä. Ilmassa on pölyä ja myrkyllisiä kaasuja. Astmasta kärsivän Sunmayan on vaikea hengittää.

”Tiilien teko ja kantaminen on todella raskasta”, ikäisekseen pienikokoinen Sunmaya kertoo. Lapset tekevät tiilitehtaalla pitkiä työpäiviä, mutta palkka on silti mitättömän pieni. Työ on vaarallista, ja loukkaantumisia tapahtuu usein.

Lukemattomien nepalilaislasten tapaan Sunmaya joutui lopettamaan koulun ja aloittamaan työnteon auttaakseen köyhää perhettään. Äitiä painoi huoli tyttärensä astman takia, mutta vaihtoehtoja ei ollut.

Kathmandun alueella sijaitsevat tiilitehtaat ovat yleinen köyhien nepalilaisperheiden kausityöpaikka. Sunmayan perheen lailla useat köyhät perheet siirtyvät vuosi toisensa perään tiilien tuotantokaudeksi asumaan tehtaan läheisyyteen viriteltyihin hatariin majoihin. Asumisolot ovat kehnot, työ terveydelle vaarallista ja palkka pieni. Myös lasten on Sunmayan tavoin osallistuttava työntekoon terveytensä, koulutuksensa ja joskus jopa henkensä kustannuksella.

AUTA LAPSITYÖN UHREJA – LAHJOITA

Onneksi Pelastakaa Lapset on lahjoittajien tuella pystynyt jo vuodesta 2013 auttamaan Sunmayan kaltaisia lapsia Kathmandun tiilitehtailla.

Teemme yhteistyötä näiden lasten vanhempien ja työnantajien sekä myös valtionhallinnon kanssa parantaaksemme lasten elinoloja ja taataksemme heille pääsyn kouluun. Pelastakaa Lapset ylläpitää alueella myös väliaikaisia oppimisluokkia, lastenkerhoja ja päiväkoteja, jotta lapsilla on turvallinen paikka opiskella, leikkiä ja iloita lapsuudestaan. Apumme tavoitti myös Sunmayan perheineen.

Maailmassa on kuitenkin lukuisia lapsia, jotka joutuvat elättämään perhettään raskailla, jopa hengenvaarallisilla töillä. Sinä voit auttaa heitä.

*Nimet muutettu yksityisyyden suojelemiseksi.