Aurinko nousee korkealle Somaliassa. Keskipäivän polttava helle lamaannuttaa. Sadekauden aika tuli ja meni, mutta sadetta ei saatu. Kuivuus vie sadon ja aiheuttaa nälänhätää. Aliravitsemus uhkaa erityisesti lapsia ja raskaana olevia naisia.

SYNTYMÄ JA KUOLEMA

Hassanin syntyessä tapahtui jotakin kauheaa. Samalla kun hän ja hänen kaksoissisarensa näkivät päivänvalon, heidän äitinsä menehtyi.
Hassanin äiti ei ole näillä seuduilla ainoa äiti, joka menehtyy synnytyksessä. Synnytyksiä tapahtuu alkeellisissa oloissa. Silloin kun äiti on aliravitsemuksesta heikko, synnytyksen riskit kasvavat entisestään.

ISOÄIDIN TEHTÄVÄ

Vastasyntyneet kaksoset, tyttö ja poika, menettivät elämänsä ensimmäisillä sekunneilla sen, mitä he eniten tarvitsivat. Äidin tarjoaman hoidon, sylin, läheisyyden ja ravinnon.
Isoäiti otti kuolleen tyttärensä vauvat syliinsä. Hän hankki äidinmaidonkorviketta, ja alkoi ruokkia kaksosia. Hänestä tuli kaksosvauvoille ainoa oikea äiti.

Osallistu keräykseen

PIENI HASSAN

Aivan kuin pieni Hassan ei olisi kokenut jo tarpeeksi kovia, hän sairastui vakavasti. Aluksi nousi kuume. Sitten Hassan alkoi oksentaa ja sairastui ripuliin. Silloin isoäiti päätti tuoda viiden kuukauden ikäisen Hassanin Pelastakaa Lasten tukemaan sairaalaan.
”En osannut enää auttaa häntä”, isoäiti kertoo. ”Saavuimme sairaalaan kaksi viikkoa sitten. Hassan oli tajuton. Hän on yhä heikko, mutta pikkuhiljaa hän voi vähän paremmin.” Isoäidin kertomus keskeytyy Hassanin äänekkääseen itkuun.
Sairaalassa Hassanin todettiin kärsivän vakavasta aliravitsemuksesta ja keuhkokuumeesta. Hän saa hyvää hoitoa aliravittujen lasten hoitoon erikoistuneella klinikalla.

Hassan saa hoitoa Pelastakaa Lasten klinikalla

Hassan saa hoitoa Pelastakaa Lasten klinikalla Buraossa, Somaliassa.

KUIVUUS TAPPAA

Juuri nyt Itä-Afrikka katsoo kohtaloaan silmiin. Kevät-kesän sadekausi on yllättäen jäämässä yhdeksi kuivimmista 35 vuoteen. Ihmiset hakeutuvat kuivuneisiin jokiuomiin ja kaivavat joen pohjiin syviä kuoppia löytääkseen edes vähän vettä.
Kun vettä ei ole, vilja ei kasva ja karjaa kuolee. Ruuan hinta karkaa pilviin, eikä köyhimmillä ole siihen enää varaa. Kun perheitä haastateltiin, kävi ilmi, että aterioita syödään yhä harvemmin. Moni perhe arvioi ruuan riittävän enää alle viikoksi. Äidit laittavat usein lapsensa etusijalle, kun niukkaa ruoka-annosta jaetaan. Siksi myös äidit riutuvat aliravitsemuksesta.
Aliravitsemus tekee elimistön puolustuskyvyttömäksi. Harmiton nuha kehittyy helposti kuolemanvakavaksi keuhkokuumeeksi. Likainen juomavesi aiheuttaa ripulia, ja ripuli kuivattaa elimistön nopeasti.

Nälkäkriisi on seurausta ankarasta kuivuudesta.

ENNEN KUIN ON LIIAN MYÖHÄISTÄ

Aivan kuten Hassan, lukuisat lapset Somaliassa, Keniassa ja Etiopiassa ovat vaarassa menehtyä aliravitsemukseen ja helposti estettävissä oleviin tauteihin.

YK arvioi, että kuivuudesta johtuva nälkäkriisi voi koitua pian jopa kahden miljoonan ihmisen kohtaloksi pelkästään Somaliassa. Kun toimimme nyt, voimme välttää paljon epäinhimillistä kärsimystä ja pelastaa ihmishenkiä. Jos avustustyöhön tarvittavia varoja ei saada pian kerättyä, on vain ajan kysymys, milloin televisioruudut ja sosiaalinen media täyttyvät nälkiintyvien lasten luurankomaisista kuvista.
Lapset tarvitsevat Sinun apuasi.

Osallistu keräykseen