Pelastakaa Lapset 100 vuotta

Pelastakaa Lapset 100 vuotta

”Jokainen sota on sota lapsia vastaan” – Eglantyne Jebb, Pelastakaa Lapset -liikkeen perustaja.

Kaksi sisarusta Eglantyne Jebb ja Dorothy Buxton ryhtyivät vuonna 1919 Lontoossa keräämään rahaa auttaakseen sodan jälkisestä nälänhädästä kärsiviä saksalaisia lapsia. “Vihollisen lasten auttaminen” ei ensimmäisen maailmansodan jälkeisessä Englannissa kaikkia miellyttänyt – sisarukset jopa pidätettiin.

Lannistumattomat sisarukset kuitenkin perustivat Save the Children Fundin ja onnistuivat herättämään ihmisten halun auttaa sodasta kärsineitä lapsia. Tästä käynnistyi nyt sata vuotta kestänyt työ lasten oikeuksien puolesta.

Pelastakaa Lapset on koko historiansa ajan puolustanut kaikkein haavoittavimmassa asemassa olevien lasten oikeuksia – silloinkin, kun se ei ole ollut helppoa.

Eglantyne Jebb myös laati vuonna 1922 ensimmäisen version lasten oikeuksien julistuksesta, jonka Kansainliitto hyväksyi pari vuotta myöhemmin. Tästä julistuksesta alkoi se työ lasten oikeuksien puolesta, jonka myötä syntyi 1989 Kansainvälinen yleissopimus lapsen oikeuksista. Myös lapsen oikeuksien sopimus viettää juhlavuotta – marraskuussa tulee kuluneeksi 30 vuotta sopimuksen syntymisestä. Nykyään lapsen oikeuksien sopimus on kaikkein laajimmin tunnustettu kansainvälinen ihmisoikeussopimus.

  • Näiden vuosien aikana Pelastakaa Lapset on kasvanut ja ehtinyt olla mukana lasten oikeuksien puolustamisessa lukemattomissa paikoissa:
  • Toisen maailmansodan aikana ylläpidimme pommisuojissa leikkipaikkoja – nykyisin lapsiystävälliset tilat ovat Pelastakaa Lasten perustoimintaa konfliktialueilla
  • Korean sodan aikana autoimme yksinäisiä ja haavoittavassa asemassa olevia lapsia
  • Nigerian sisällissodan ja maailmaa kuohuttaneen Biafan nälänhädän aikana klinikkamme hoitivat 400 potilasta päivässä
  • Olimme ensimmäinen kansainvälinen avustusjärjestö, joka palasi Vietnamiin sodan jälkeen
  • Autoimme nostamaan Etiopian nälänhädän maailman tietoisuuteen ja hoidimme joka päivä 7000 pahoin nälkiintynyttä lasta

Myös Suomen Pelastakaa Lasten perustamisen sai alkunsa sodasta. Suomen kansalaissodassa 600 lapsen molemmat vanhemmat saivat surmansa ja 20 000 lasta jäi ilman huoltokykyisiä vanhempia.

Ester Ståhlbergin vuonna 1922 perustama alkuperäiseltä nimeltään Koteja Kodittomille Lapsille -yhdistys, liittyi jäsenenä mukaan kansainvälisen Pelastakaa Lapset -liikkeen toimintaan vuonna 1997. Suomen Pelastakaa Lapset ry on yksi kansainvälisen järjestön 30 jäsenmaasta, jotka taistelevat lapsen oikeuksien puolesta 120 maassa kaikkialla maailmassa.

logo

”Jokainen sota on sota lapsia vastaan” – Eglantyne Jebb, Pelastakaa Lapset -liikkeen perustaja.

Maailmanlaajuinen Pelastakaa Lapset perustettiin 100 vuotta sitten auttamaan sodan seurauksista kärsiviä lapsia. Juhlavuonna käynnistetyn Loppu sodalle lapsia vastaan -kampanjan tavoitteena on varmistaa, että kauhujen keskelle joutuneet lapset saisivat tarvitsemaansa suojelua, oikeutta ja apua. Allekirjoita vetoomus.