Lapsen oikeuksien kerho Mombasan kaupunkialueella

Asuinolot

Jokaisella lapsella on oikeus kehityksensä kannalta riittävään elintasoon, kuten kunnolliseen asuinympäristöön. Yli miljardilla maailman ihmisellä ei ole kunnollista asuntoa. Noin 863 miljoonaa ihmistä elää kaupunkien slummeissa.

mombasa_web (4 of 41)

”Asuinalueella joidenkin lasten kodit ovat erityisen huonossa kunnossa. Katot vuotavat ja seinissä on aukkoja, joista kylmä pääsee yöllä sisään. Toiset lapset asuvat kunnollisissa kivitaloissa.”

mombasa_web (3 of 41)

Mikindanin peruskoulun ympäristöä Mombasassa. Koulu sijaitsee erityisen köyhällä asuinalueella Mombasan kaupungissa. Valokuvia ottaneet lapset käyvät pääosin Mikindanin koulua ja asuvat ympäristön slummeissa.


 

Vesi, sanitaatio ja terveys

Lapsella on oikeus parhaaseen mahdolliseen terveydentilaan ja terveydenhuoltoon. Kehitysmaissa yksi yleisimmistä lasten kuolinsyistä on puhtaan veden ja kunnollisen sanitaation, eli wc:n ja viemäröinnin, puute.

kuva2_poverty---health-img_9382

”Joillain täällä asuvista lapsista ei ole käytössä kunnollisia vessoja, koska heidän vanhempansa ovat  köyhiä. Lapset joutuvat käymään joko ulkona tai pahanhajuisissa wc-tiloissa. Köyhimmät lapset myös asuvat alueilla, joilla on vaarallisia eläimiä ja hyönteisiä.”

kuva1_health-sanitation-img_9386

Mombasan slummeissa elävillä lapsilla ei aina ole varaa edes vaatetukseen. Hygieniasta voi olla vaikea pitää huolta, ja lääkkeitä ei ole kaikkien saatavilla.


Lapsityö

Jokaisella lapsella on oikeus suojeluun taloudelliselta hyväksikäytöltä ja vahingolliselta työnteolta, joka heikentää lasten fyysistä ja henkistä kehitystä ja haittaa esimerkiksi koulunkäyntiä.

mombasa_web (8 of 47)

Koska slummialueilla ei ole vettä, käyttävät lapset aikaa vedenhakuun eivätkä ehdi leikkimään tai lukemaan.

mombasa_web (9 of 47)

Toiset lapset joutuvat kulkemaan kaatopaikoilla keräämässä tavaraa, jota he myyvät kierrätettäväksi ja teollisuuden käyttöön ansaitakseen rahaa ruokaan perheilleen.


 

Lasten ja nuorten huumeidenkäyttö

Jokaisella lapsella on oikeus hyvään terveyteen. Lapsella on oikeus myös suojeluun huumausaineiden käytöltä.

mombasa_web (1 of 41)

”Jos lapsella on huonot vanhemmat tai jos lapsi ei käy koulua, saattaa hän aloittaa huumeiden, kuten bhangin, käytön jo varhain.” Keniassa Mombasassa valokuvausprojektiin osallistuneet lapset kertovat, että heidän alueellaan huumeita käyttävistä lapsista tulee yleensä varkaita.

mombasa_web (15 of 33)

Huumeidenkäyttö on  Mombasassa yleistä erityisesti katulasten keskuudessa.


Lapsen oikeuksien kerhon lapset: 11-vuotiaat Maurine ja Agripinah, 12-vuotiaat Emmanuel, Laura O., Capwell, Joy S., Abel, Brian W., Pauline, Annastacia, Brian T. ja Mercy, 13-vuotiaat Joy N., Laura A. ja Maxwell sekä 14-vuotiaat Mildred, Luvy, Zainab ja Grace.