Joutsenon koulun ysiluokkalaiset

Erilaisuus

Jokaisella lapsella on oikeus yhdenvertaiseen kohteluun. Ketään lasta ei saa syrjiä hänen ominaisuuksiensa vuoksi. Syrjintäkokemus on henkilökohtainen kokemus siitä, että on tullut kohdelluksi muita huonommin.

joutseno_web (31 of 41)

Hiljaisuus.

joutseno_web (32 of 41)

Hiljaisuus, mutta maailma kuulee minua.

Tekijät: Jenna, Aku, Jesse, Ilona


 

Koulutus

Jokaisella lapsella on oikeus saada opetusta. Perusasteen koulutuksen tulee olla kaikille maksutonta. Maailman lapsista 58 miljoonaa on peruskoulun ulkopuolella.

joutseno_web (15 of 41)

Toivo.

joutseno_web (16 of 41)

Tieto.

Tekijät: Olga, Jesse, Toni, Paula


Lapsisotilaat

Jokaisella lapsella on oikeus elämään, henkiin jäämiseen ja turvalliseen ympäristöön. Osallistuminen aseelliseen konfliktiin vaarantaa lapsen elämän, kehityksen ja terveyden. Arviolta 230 miljoonaa lasta elää aseellisten konfliktien keskellä.

joutseno_web (22 of 41)

Se ei ole heidän valintansa.

joutseno_web (21 of 41)

Onko rauha ainut ratkaisu?

Tekijät: Topias, Milla, Tuukka, Krista


 

Köyhyys

Jokaisella lapsella on oikeus mahdollisimman hyviin kehityksen edellytyksiin ja riittävään elintasoon. Merkittävä osa maailman lapsista kuitenkin elää köyhyydessä. EU:n jäsenmaissa köyhyys tai sosiaalinen syrjäytyminen uhkaa 28:aa prosenttia lapsista.

joutseno_web (28 of 41)

Köyhä nainen kerää rahaa.

joutseno_web (29 of 41)

Köyhän kerjuukuppi on täynnä rahaa.

Tekijät: Tatu, Oona, Milla, Janne


 

Terveydenhuolto

Lapsella on oikeus terveyteen ja terveydenhuoltoon. Silti joka päivä maailmassa menehtyy noin 17 000 alle 5-vuotiasta lasta, useimmat heistä ehkäistävissä tai hoidettavissa olevin syihin.

joutseno_web (18 of 41)

Mies makaa kadulla sairaana vailla lääkkeitä ja sairaalahoitoa. Kukaan ei osaa auttaa häntä.

joutseno_web (19 of 41)

Lääkkeiden ostamisen ja lääkärien kouluttamisen vuoksi potilas saadaan sisälle hoitoon ja hän on parantumassa.

Tekijät: Erika, Niko, Jonna, Tapani


 

Rasismi

Jokaisella lapsella on oikeus elää ilman etniseen alkuperään perustuvaa syrjintää. Rasismi on yksi etnisen syrjinnän muoto, joka johtuu useimmiten pelosta ja tiedon puutteesta. 56 prosenttia suomalaisista uskoo, että etninen syrjintä on Suomessa yleistä.

joutseno_web (36 of 41)

Valkoihoiset syrjivät tummaihoisia ja loukkaavat heidän ihmisoikeuksiaan. Valkoiset eivät ole ainoita jotka syrjivät, myös tummaihoiset voivat syrjiä.

joutseno_web (37 of 41)

Molemmat ovat tasa-arvoisia eikä kumpiakaan syrjitä.

Tekijät: Mitja, Joonas, Laura, Tiina


 

Perheväkivalta

Jokaisella lapsella on oikeus suojeluun kaikenlaiselta ruumiilliselta, henkiseltä ja seksuaaliselta väkivallalta. Perheväkivalta kohdistuu kaikissa yhteiskunnissa useimmiten naisiin ja lapsiin.

joutseno_web (39 of 41)

Tyttö, jota kuvassa lyödään on pieni, koulukiusattu lapsi, joka kokee melkein päivittäin perheväkivaltaa. Kuvassa hakkaaja on tytön 17-vuotias isosisko, jolla on mielenterveysongelmia. Vanhemmat ovat alkoholisteja.

joutseno_web (40 of 41)

Koulu teki sosiaali-ilmoituksen lapsen perheestä, kun lapsi eräänä päivänä tuli itkien puhumaan opettajalle. Sisko sai mielenterveysongelmiin hoitoa, ja kun hän parani, hän pyysi anteeksi pikkusiskoltaan. Vanhemmat saavat apua alkoholismiin.

Tekijät: Rosa, Maija, Toni, Altti


 

Kodittomuus

Lapsella on oikeus hänen kehityksensä kannalta riittävään elintasoon. Maailmassa arvioidaa olevan yli 100 miljoonaa koditonta. Kodittomista ja kaduilla elävistä lapsista useimmat ovat poikia.

joutseno_web (2 of 41)

Ilman turvaa elämä on pelkoa.

joutseno_web (26 of 41)

Koti on turva.

Tekijät: Sanni, Juuso, Veikka, Nuutti, Laura


 

Lasten sananvalta

Jokaisella lapsella on oikeus ilmaista näkemyksensä häntä koskevissa asioissa. Lapsen näkemys on myös otettava huomioon päätöksenteossa.

joutseno_web (23 of 41)

Joskus psyykkiset muurit voivat tuntua myös fyysisiltä.

joutseno_web (24 of 41)

Tekijät: Kaisu, Aapeli, Nea, Konsta