Vetoomus Jemen

Vetoomus: ei aseita Jemenissä sotiville

YHTEINEN ÄÄNEMME KUULUI: HALLITUS EI MYÖNNÄ UUSIA ASEVIENTILUPIA JEMENISSÄ SOTIVILLE

Torstaina 22.11. julkistetun hallituksen ilmoituksen mukaan uusia asevientilupia ei myönnetä Saudi-Arabiaan ja Arabiemiraatteihin. Pelastakaa Lapset kiittää hallitusta tästä päätöksestä lopettaa Suomen asevienti Jemenin konfliktin osapuolille. Päätöksen myötä hallitus osoittaa esimerkillistä vastuunkantoa. Päätöksen perusteluissa hallitus nosti nimenomaan esiin Jemenin hälyttävän humanitaarisen tilanteen. Pelastakaa Lasten lausunto aiheesta.

Pelastakaa Lasten vetoomus Suomen aseviennin keskeyttämiseksi kaikille Jemenin sodan osapuolille keräsi lähes 9000 allekirjoitusta. Tämä osoittaa, että kansalaisten parissa kannetaan suurta huolta sotatarvikkeiden viennin seurauksista. Suomalaiset eivät halua nähdä suomalaisia sotatarvikkeita käytettävän Jemenin kaltaisissa väkivaltaisissa konflikteissa, jossa konfliktista kärsii erityisesti lapset ja muu siviiliväestö.

 Me onnistuimme yhteisenä rintamana nostamaan Jemenin lasten hädän kuuluviin. Sydämellinen kiitos kaikille Jemenin aseviennin kieltoa vaativan vetoomuksen allekirjoittaneille.

Suomen asevienti Jemenin sodan osapuolille on lopetettava

Jemenissä on meneillään maailman pahin humanitaarinen kriisi. Nälänhätä uhkaa 5 miljoonaa lasta. Jemenin lapset kärsivät eniten maassa jatkuvasta sodasta. Myös Suomi on aseistanut sodan osapuolia.

Sotatarvikkeiden viennin jatkaminen Jemenin sodan osapuolille auttaa ylläpitämään konfliktia ja samalla tarjoaa hiljaisen hyväksynnän lapsiin kohdistuville hyökkäyksille. Allekirjoita vetoomus aseviennin lopettamiseksi.

Hyvä puolustusministeri Jussi Niinistö ja hallitus, vaadin että Suomi lopettaa sotatarvikkeiden viemisen Jemenin sodan osapuolille.

Allekirjoituksia nyt: 8705

0
5000
10000

Suomen sotatarvikkeiden vienti Jemenin sodan osapuolille

Suomi on viime vuosien aikana myynyt merkittävän määrän sotatarvikkeita, esimerkiksi kranaatinheittimiä ja miehistönkuljetusvaunuja Jemenissä sotaa käyville Saudi-Arabialle ja Arabiemiraateille. Ainakin Patrian Arabiemiraateille myymiä miehistönkuljetusvaunuja raportoidaan käytettävän Jemenissä raskailla aseilla varustettuina.

Viimeksi hallitus myönsi Patrialle vientiluvan Arabiemiraatteihin heinäkuussa 2018.

Jemenin sodan kaikkia osapuolia on syytä epäillä sotarikoksista ja vakavista lapsen oikeuksien loukkauksista. Esimerkiksi elokuussa 2018 koululaisia kesäleirille kuljettaneeseen bussiin osunut ilmaisku surmasi kymmeniä lapsia.

Taisteluiden kiihtyminen Hodeidan satamakaupungin ympäristössä on erityisen huolestuttavaa. Taistelut voivat johtaa sataman vahingoittumiseen tai sulkemiseen. Seuraukset olisivat äärimmäisen vakavat, sillä noin 80 prosenttia maan väestöstä on riippuvainen sataman kautta tuoduista tarvikkeista ja avusta. YK on varoittanut siitä, että elintärkeiden tarvikkeiden ja avun tuonnin tyrehtyminen voi johtaa yhteen nykyhistorian pahimpaan nälkäkriisiin.

Suomen pitäisi olla mukana etsimässä ratkaisuja Jemenin tilanteeseen, ei ruokkimassa konfliktia asekaupalla. Me toimitamme vetoomuksen perille puolustusministeri Jussi Niinistölle ja Suomen hallitukselle – nostamme myös kysymyksen Suomen aseviennistä esille tulevissa eduskuntavaaleissa. Yhdessä saamme Jemenin lasten äänen kuuluviin.